סיבים הם רכיבים שאינם זמינים לעיכול.
מדובר בעיקר ברב סוכרים הנמצאים בצמחים ומקנים להם את קשיותם ומשמשים לאגירת אנרגיה ולתיקון רקמות פצועות בצמחים.
בגלל העובדה שמיצי העיכול אינם יכולים לפרק את הסיבים, הם מגיעים שלמים למעי הגס ושם הם מותססים על-ידי חיידקים ומידת פירוקם תלויה בסוג הסיבים.
תסיסת הסיבים במעי הגס על-ידי חיידקי המעיים מייצרת 3 סוגי חומצות שומן:
חומצה אצטית, חומצה פרופיונית וחומצה בוטירית.
חומצות אלו בעלות תפקידים שונים: חומצות אצטית ופרופיונית מועברות לכבד ומסייעות ביצירת האנרגיה.
חומצה בוטירית מספקת מקור אנרגיה לתאים הנמצאים על דפנות המעי הגס ומכילה תכונות נוגדות סרטן.
תפקידם של הסיבים
תפקידי הסיבים במערכת העיכול:
מגדילים את נפח הצואה, מקנים לה מרקם רך ומגבירים את הפריסטלטיקה, בכך מסייעים הסיבים לפעילות מעיים תקינה, ומפחיתים סיכון ללקות במחלות שונות כמו עצירות ודלקת המעי הגס.
תפקידי הסיבים בדם:
הסיבים סופגים כולסטרול, שומנים וחומצות מרה ועל-ידי כך מסייעים במניעת מחלות כלי דם ולב.
תפקידי הסיבים באיזון הסוכר:
אכילת סיבים תזונתיים שומרת על רמות סוכר קבועות בדם, מאיטה את קצב התרוקנות הקיבה, מצב זה גורם להפרשת אינסולין נמוכה.
תפקידי הסיבים בבקרת משקל:
אכילת סיבים תזונתיים מסייעת לשמירה על משקל תקין, כאשר ישנם סיבים תזונתיים במזון, האדם צריך ללעוס יותר את המזון, הדבר גורם לאכילה איטית יותר. בנוסף, הגדלת נפח הקיבה יוצרת הרגשת שובע מהירה יותר.
סיבים בלתי מסיסים במים:
סיבים בלתי מסיסים במים אינם מתפרקים במעיים. הם סופגים נוזלים ומגדילים את נפח הצואה.
ישנם 2 סוגי סיבים בלתי מסיסים במים: צלולוזה (תאית) והמי-צלולוזה.
צלולוזה:
התאית סופחת כמויות גדולות של מים ובכך מגדילה את נפח הצואה ומרככת אותה. מקורות התאית במזון הם: קליפות הפירות, הירקות והדגנים המלאים (בעיקר סובין החיטה).
המי-צלולוזה:
אותה פעילות כמו הצלולוזה, אך בחלקה היא נספגת גם לדם.
מקורות המי-צלולוזה במזון הם:
תפוחים, דגנים מלאים, בננות, תירס, גזר ובעיקר סובין שיבולת שועל.
סיבים המסיסים במים:
לסיבים המסיסים במים תפקיד חשוב בהקטנת כמויות השומנים והסוכר הנספגים מהמעיים לדם. ישנם 4 סוגי סיבים: פקטין, ליגנין, ריר ושרף.
פקטין:
נמצא בקליפות החיצוניות של פירות וירקות, מתעכל ברובו במעי הגס.
מקורות הפקטין הם: תפוחים, גזר, סלק, בננה, הדרים וכרוב.
לפקטין תכונה שיוצרת ג'ל באמצעותו הוא קושר את חומצות המרה והכולסטרול ומעודד את הפרשתם.
ליגנין:
מקטין את ספיגת הכולסטרול, נקשר לחומצות המרה ויכול לסייע בהוצאת אבני המרה.
מגן מפני סרטן.
מקורות הליגנין במזון הם: גזר, שעועית ירוקה, דגנים מלאים, תותים ותפוחי אדמה.
ריר:
מפחית את רמות הכולסטרול והשומנים בדם, שומר על רמות סוכר תקינות בדם.
מקורות במזון הם: סוגי שעועית שונים, סיבים שיבולת שועל ופסיליום.
שרף:
מכונה גם גואר-גם.
כפי שאתם רואים חשוב ביותר שנקפיד על אכילת סיבים , ועל-ידי כך נשמור על תפקוד נכון של המערכות ונוכל למנוע מצבי חולי.
גבריאלה חבויניק - נטורופתית וחברה בלשכת הנטורופתים בישראל. מסייעת לביצוע שינוי בריאותי.
מלווה לשמירה על משקל רצוי ונכון לאורך זמן.
ניתן ליצור קשר להתייעצות ולשאלות:
www.naturalka.co.il
href="mailto:gabriela22@012.net.ilgabriela22@012.net.il">">gabriela22@012.net.il
052-3925938