צו ירושה
אדם צובר רכוש ונכסים עם השנים; חלקם משמשים אותו במהלך חייו וחלקם הוא מועיד ליקיריו. האופן בו יחולק רכושו מצוין במסמך הצוואה המנוסח מראש. במקרים בהם לא נותרה צוואה שמורה כיצד לבצע את החלוקה על פי רצונו של בעל הרכוש, מתבצעת פרוצדורה המכונה 'צו ירושה'.
מה ההבדל בין צוואה לצו ירושה?
הצוואה מהווה מסמך משפטי לכל דבר וענין, והיא נועדה לקיים את רצונו של הנפטר ולהסדיר את בחירותיו והחלטותיו כפי שהתבצעו בימי חייו. זכותו של אדם לבחור כיצד לחלק את עזבונו, גם אם בבחירתו נגרמת אכזבה ומפח נפש לקרובים. ערעור על צוואה מצריך הוכחות מבוססות היטב, המעידות על כך שכותב הצוואה לא היה בדעה צלולה או שהופעל עליו לחץ בלתי הוגן בעת שחתם עליה.
צו ירושה ,לעומת זאת, הוא תהליך המתבצע משום שהנפטר לא הותיר כל צוואה. הסיבות לכך הן מגוונות, החל מבחירה מכוונת וכלה בשל מוות בטרם עת, בשלב שעוד אין אדם מעלה בדעתו לערוך צוואה.
חוקי החלוקה
על פי דיני הירושה כפי שנקבעו בישראל, מתבצעת החלוקה באופן שיותיר מחצית מן הרכוש לבן הזוג, ואת המחצית האחרת לצאצאי הנפטר.
אם לנפטר לא היו כל קרובים בקרבה מדרגה ראשונה, קובע הצו כי יועבר הרכוש לקרובים מדרגה רחוקה יותר, כגון נכדים, הורים או אחים. המדרג קבוע על פי חוק, אך כאשר מתעוררות מחלוקות ובעיות ניתן להסדירן אצל רשם לענייני ירושה, אשר יורה על הנפקת צו ירושה.
כיצד להגיש את הבקשה?
בהיעדר צוואה שנכתבה על ידי הנפטר עצמו ובעת הגשת בקשה לצו, יש להצטייד במפר מסמכים הכרחיים. הראשון שבהם הוא תעודת פטירה שהונפקה במשרד הפנים. בנוסף, יש לבצע תשלום עבור אגרת צו ירושה, באמצעות שוברי תשלום מתאימים, שניתן להצטייד בהם בלשכות הרשמים לענייני ירושה.
לבקשה להוצאת הצו נלווים טפסים שיש להחתים עליהם עורך דין, נוטריון או שופט להוכחת אמיתותם.
יש לדאוג להחתים על אישור את היורשים האחרים טרם תשלח הבקשה להוצאת צו.
קביעתו של הרשם
מימושו של צו ירושה יוצא לפועל על פי דיני הירושה הקבועים על פי חוק בישראל, אך במידה ומתגלע סכסוך או אי הסכמה, ניתן לערער על ההחלטה בבית המשפט לעניני משפחה. למעשה, תפקידו של הרשם לענייני ירושה הוא לקבוע מהי כמות הרכוש היחסית שתחולק בין קרוביו של הנפטר, אך הוא אינו מתערב בפרטי הרכוש או בסוגו.
נטלי פיגנבלט | שיווק כמפתח להצלחה | שיווק רשתי כדרך נוספת.