בשנת 2005 החליטה ממשלת ישראל להעביר את תוכנית המתאר הארצית 38 וזה בעקבות כל מיני תחזיות שהוצגו בפני הממשלה אודות רעידת אדמה שעלולה לפקוד את האזור. במידה ואינכם בקיאים כל כך בנושא אז רצוי שתדעו שמדינת ישראל ממוקמת במקום בעייתי מבחינת רעידות אדמה (השבר הסורי-אפריקאי).
החל משנת 1975 יצא תקנון אשר מחייב מבנים בארץ לעמוד בתקנון בפני רעידות אדמה. הבעייתיות של מצב זה נובעת כאשר תקנון זה איננו חל בכלל על מבנים ישנים ואף מסוכנים ובדיוק בשל סיבה זו עלה הצורך לתקן מבנים ישנים ורעועים שעלולים לקרוס בזמן אמת ולהביא לנפגעים הן בנפש והן בגוף.
תמא ? על מי התוכנית לא חלה?
אז רגע לפני שנתחיל לדון על מי תמ"א 38 כן חלה, קודם עלינו לציין על מי תוכנית המתאר הארצית 38 איננה חלה ומי בעצם לא יכול ליהנות מהתוכנית הנהדרת. אז ככה: תוכנית המתאר הארצית 38 איננה חלה על בניינים שקיבלו צו הריסה מבית משפט, מבנים או לחילופין בניינים שאינם מאוישים בצורה תמידית (הכוונה היא למחסנים וכן הלאה) ובניינים עד שתי קומות שבנויים על שטח של 400 מ"ר.
תמא 38 ? למה זכאים הדיירים?
אז למה בעצם זכאים הדיירים שמחליטים לבצע את תוכנית המתאר? ובכן, הדיירים יכולים ליהנות מחיזוק של המבנה (הכל בהתאם לתכנון תמא), הוספה של חדרי ממ"ד אל דיירות קיימות, הוספה של מעלית (גם אם הוספת המעלית חורגת מקווי הבניין הקיימים), שיפוץ של חדר האשפה, שיפור ושיפוץ של חדר המדרגות, שיפוץ חזית הנכס, הוספה של מרפסת שמש, הרחבה של דיירות (כמובן שהדבר מותנה באישור מהעירייה) וכן הלאה.
חשוב מאוד לציין כי בעקבות החיזוקים והשיפוצים אשר ניתן להיעשות בהתאם כמובן במסגרת תוכנית המתאר הארצית 38 במבנים רעועים אשר נבנו לפני התאריך 1.1.1980 ושלא נבנו בהתאם לתו התקן הישראלי (שיצא לראושנה בשנת 1975) ניתן לעלות את ערך הדירה כ- 15%-30% וכל זאת מבלי שדיירי המבנה הישן והלא בטיחותי יצטרכו להוציא מכספם כסף על השיפוצים, התיקונים ושדרוג המבנה הישן.
חשוב לזכור
מכיוון שתוכנית המתאר הארצית 38 היא תוכנית מעט יותר מסובכת מתוכניות בנייה אחרות חשוב מאוד לערוך סקר שוק אודות הקבלן אשר יערוך את התוכנית. יש לוודא שקבלן זה אכן ביצע בעברו פרויקטים מסוג תמא 38 ועל הצד הטוב ביותר. מומלץ לבקש המלצות מדיירים קודמים ולראות עבודות קודמים של הקבלן.
ליאת