נתונים חדשים מכינוס הוועדה האירופאית לטיפול ומחקר בטרשת נפוצה -
לטיפול מוקדם בגילניה בקרב חולי טרשת נפוצה השפעה משמעותית על הפחתת אובדן נפח המוח תוך 6 חודשים
נתונים חדשים, שהוצגו בכינוס ה-28 של הוועדה האירופאית לטיפול ומחקר בטרשת נפוצה (-European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis) ECTRIMS) מחזקים את תועלת היעילות היציבה המוקדמת ואת פרופיל הבטיחות ארוך הטווח של גילניה לטיפול בטרשת נפוצה התקפית.
מניתוח שני מחקרי שלב III רחבי היקף, עולה כי טיפול בגילניה במינון של 0.5 מ"ג הביא לידי השפעות משמעותיות על תוצאות הקשורות להישנות בשלושת החודשים הראשונים ועל אובדן נפח המוח תוך שישה חודשים, בהשוואה לפלצבו.
לטיפול בגילניה נמצאה השפעה משמעותית (p<0.05) על משך הזמן עד הישנות מאושרת ראשונה במהלך שלושה חודשים במחקר העיקרי FREEDOMS ובמחקר FREEOMS II. יתר על כן, במחקר FREEDOMS בחולים שטופלו בגילניה במינון של 0.5 מ"ג נראתה הפחתה בת 35% בממוצע באובדן נפח המוח בהשוואה לפלצבו בהערכת ה-MRI הראשונה, שנערכה לאחר שישה חודשי טיפול. במחקר FREEDOMS II נראתה ירידה בת 39% באובדן נפח המוח אחרי שישה חודשים.
"ההבנה מתי יעילות מופיעה לראשונה היא שיקול חשוב בטיפול בטרשת נפוצה, שכן טיפול יעיל מוקדם עשוי לשפר את התוצאות עבור המטופל" אמר פרופסור לודוויג קפוס, ראש מחלקת נוירולוגיה בבית החולים האוניברסיטאי בבזל, שוויץ. "הניתוח החדש של נתוני שלב III מראה כי לגילניה השפעה מוקדמת משמעותית על הישנויות ותוצאות בדיקת MRI, ומחזק את תפקידה כחלופה בעלת ערך לטיפול בטרשת נפוצה התקפית הפוגתית".
בנוסף, תוצאות ראשונות ממחקר התצפית PANGAEA שנערך בגרמניה מראות כי 90% מהחוקרים ו-91% מהמטופלים דירגו את הטיפול בגילניה כהצלחה והגדירו את יעילותה וסבילותה "טובה" או "טובה מאד". כמו כן, איסוף נתוני בקשות למרשם התרופות בארצות הברית מצביע על שיעורי היענות גבוהים יותר לטיפול פומי בגילניה: חולים שטופלו בגילניה היו בעלי סיכויים נמוכים יותר באופן משמעותי להפסיק את הטיפול במהלך 12 חודשי תקופת המעקב והפסיקו בשלב מאוחר יותר, לעומת חולים שטופלו בתרופות משנות מהלך מחלה הניתנות בזריקה.
אודות גילניה
גילניה היא טיפול פומי הניתן פעם ביום לטרשת נפוצה, ויעיל במידה רבה מאוד. בניסויים קליניים היא נסבלה היטב והייתה בעלת פרופיל בטיחות שניתן להתמודד איתו, וכן הניסיון של היעילות ארוכת הטווח ופרופיל הבטיחות רק גדל. כ-49,000 חולים טופלו בתרופה עד היום.
בסוף דצמבר אישרה ועדת סל התרופות את הכנסתה של גילניה לסל הבריאות הממלכתי בישראל עבור 450 מטופלים. בעקבות ההחלטה, התרופה ניתנת כיום כקו טיפולי ראשון לחולים הלוקים במחלה סוערת וכקו טיפולי שני לחולים שנכשלו בטיפול קיים.