התפוח הוא הפרי הנפוץ ביותר בעולם. ישנם יותר מ- 7,000 מינים של תפוחים. הסוגים הנפוצים הם:
דלישס אדום, דלישז צהוב, חרמון, יונתן, אלכסנדר, סמית וענה. אלכסנדר וענה מיועדים רק לאפייה ובישול. רצוי לאכול תפוחים אורגניים.
לכאורה, התפוח נראה פרי פחות מזין מפירות אחרים. רשימת הויטמינים והמינרלים שבו אינה מעוררת התפעלות יחסית לפירות אחרים, אך יחד עם זאת התפוח מהווה את אחד המקורות העיקריים לפקטין – סיב מסיס במים.
יותר ויותר, מתברר שלסיבים המסיסים תפקידים חיוניים רבים, בין היתר :
• הורדת רמות כולסטרול, מניעת תנודות חדות ברמת הסוכר בדם וסילוק חומרים קרצינוגנים מהמעי.
• פקטין עוזר במיוחד להרחיק חומרים מזיקים ממערכת העיכול ומונע קלקול חלבונים במעיים.
• תפוחים מהווים חלק בלתי נפרד מדיאטות הרזיה ודיאטות טיהור רעלים ברפואה הטבעית.
בוא לבחון מחדש את היתרונות של התפוחים.
יתרונות:
• תפוחים שומרים אותנו רזים
אחד המרכיבים בקליפה של התפוח (שמכילה את רוב הסיבים) נקרא חומצה אורסולית. במחקר מהשנים האחרונות, נמצא כי עכברים שקיבלו חומצה אורסולית, ירדו במשקל. כמו גם רמות הגלוקוז, הכולסטרול והטריגליצרדים שלהם ירדו באופן משמעותי. החוקרים משערים כי החומצה מגבירה את קצב שריפת הקלוריות ומגדילה את מסת השרירים.
• תפוחים מונעים בעיות נשימה
נמצא קשר חזק בין אכילת 5 תפוחים ומעלה בשבוע ובין תפקוד ריאות טוב יותר. זאת כנראה בזכות נוגד החמצון החזק קוורצטין הנמצא בקליפה של התפוח. על-פי רוב, הקוורצטין מזוהה כנוגד חמצון דומיננטי בבצל, אך הוא מצוי בשפע גם בתפוחים.לקוורצטין ישנה השפעה אנטי דלקתית חזקה והוא ידוע בין היתר כמנטרל רדיקלים חופשיים, משכך כאבים ומקל על מצבים אלרגיים שעשויים להתבטא בבעיות נשימה.
במחקר משנת 2007 נמצא כי לנשים שמרבות לאכול תפוחים, יש סיכון נמוך יותר ללדת ילדים הסובלים מאסטמה.
• תפוחים נלחמים בהתקררות
למרות שהם לא מהווין יריבים חזקים לתפוזים, תפוחים נחשבים למקור טוב לויטמיןC המחזק את המערכת החיסונית. בתפוח בגודל בינוני ישנם קצת יותר מ- 8 מיליגרם ויטמין C, שווה ערך לכ- 14% מהצריכה היומית המומלצת.
• תפוחים נלחמים בסרטן
בשנת 2004 נמצא כי לקליפת התפוח ישנן תכונות נוגדות חמצון חזקות, שמספקות חסימה גבוהה להשפעות של תאים סרטניים, ביניהם סרטן השד, סרטן המעי הגס וסרטן הכבד.
• תפוחים מורידים את הסיכון לסוכרת מסוג 2
מחקר שפורסם בעיתון אמריקאי לתזונה רפואית בשנת 2012 גילה כי תפוחים, בדומה לאגסים ואוכמניות, מורידים את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2 וזאת בעקבות הפלבנואידים שבפרי. פלבונאידים אלו נמצאו כבעלי השפעה חיובית ומיטיבה על הרגישות לאינסולין.
• תפוחים מגבירים את כוח המוח
כאמור, תפוחים מכילים רמות גבוהות של נוגדי חמצון, בדגש על קוורצטין. במחקר משנת 2004, התגלה כי קוורצטין מהווה נוגדן יעיל גם למחת האלצהיימר, למרות שנוגדי החמצון שכיחים גם בבשר הפרי, הכמות העיקרית נמצאת בקליפה.
• תפוחים מורידים את רמת הכולסטרול
תפוח אחד בגודל בינוני מכיל כ- 4 גרם של סיבים תזונתיים. בדגש על קבוצת סיבים בשם "פקטין". זוהי קבוצת פחמימות מורכבות המסדירה את פעילות המעיים, מאזנת את רמת הכולסטרול ומהווה נוגד חמצון ואנטי-בקטריאלי חזק. נמצא כי הסיבים המסיסים חוסמים את ספיגת "הכולסטרול הרע" (LDL) ובכך מסייעים להוריד את רמת הכולסטרול
שימושים:
התפוחים נאכלים כמו שהם, מטוגנים, צלויים, סחוטים למיץ, לחומץ, לסיידר ולמשקאות אלכוהוליים, מכינים מהם ריבות, רסק (מחית) ורטבים. אחד השימושים הנפוצים לתפוחים הוא באפייה - בעוגות תפוחים, פאי תפוחים וקינוחים אחרים.
גבריאלה חבויניק - נטורופתית וחברה בלשכת הנטורופתים בישראל. מסייעת לביצוע שינוי בריאותי
מטפלת מנוסה, מרצה ומעבירה סדנאות
ניתן לפנות בשאלות / יעוץ או טיפול בכל אחד מהערוצים הבאים:
www.naturalka.co.il
href="mailto:gabriela22@012.net.ilgabriela22@012.net.il">">gabriela22@012.net.il
052-3925938