חלק מהתהליך שעובר על אדם מרגע קבלת אבחנה של מחלה, במיוחד אם היא צפויה להיות כרונית כמו קרוהן או קוליטיס, הוא שלב של כעס. הכעס הוא התפרצות רגשית חזקה שנובעת מקושי לקבל ולהשלים עם המצב החדש הזה שנכפה על המאובחן.
הכעס בא לידי ביטוי בדרכים רבות, כגון: כעס על הסביבה, על הרופאים, על הבדיקות או שהוא מופנה כלפי פנים מתוך ביקורת עצמית ורגשות אשמה ומתבטא בשאלות ואמירות כמו: "למה זה קורה דווקא לי?", "למה זה מגיע לי", "אני שונא את הגוף שלי", "זה לא הוגן" ועוד.
כמו כן, הכעס מהווה גם דרך ביטוי של מחאה והתרסה כנגד המחלה החדשה שהתפרצה לחייו של האדם בפתאומיות, כמעין ניסיון למרוד בה, לפגוע בה ולשלוט בה.
כיוון שאובחנתי כחולת קרוהן בגיל צעיר מאד (גיל 8), לקח לי זמן להבין מה קורה לי, אך שנתיים מאוחר יותר כבר הייתי מוצפת ומיוסרת- "אכלתי את עצמי" מתוך תחושת אשמה במחלה הזו ומצאתי את עצמי שואלת "מה כבר עשיתי שזה מגיע לי" וטובעת בתחושה שאני קורבן של נסיבות חיי. מאוחר יותר, בגיל ההתבגרות הכעס שלי בא לידי ביטוי ב"מרד" כנגד המחלה והרופאים ולא הסכמתי לקבל שום טיפול.
שני סוגי ביטויי הכעס האלו פגעו בי בסופו של דבר.
ראשית, משום שהחזקת כל רגש שהוא, לרבות רגש מתפרץ כמו כעס, "בבטן", אינו מצב בריא לאף אדם ובוודאי שאינו בריא לחולה קרוהן, אשר נדרש לשמור על מצב רגוע בכדי לשמור על בריאות תקינה.
שנית, כיוון ש"מרדתי" ולא הסכמתי לקבל טיפול, הגעתי להתקף קשה יותר מבעבר, אשר דרש אשפוז ממושך יותר, טיפול תרופתי ארוך יותר וזמן ממושך יותר עד להחלמה.
הכעס הוא רגש לגיטימי ואינו מן הנמנע במצב הזה ועם זאת התכחשות אליו אינה יעילה.
הכעס הוא אנרגטי ודורש פורקן- על כן אם תפנו אותו פנימה, הוא רק יצור נזק. לעומת זאת, אם תפנו אותו החוצה, תוכלו לתת לאנרגיה הזו ביטוי יצירתי, שעשוי לתרום רבות לריפוי.
יתכן, שכרגע אתם מרגישים כאובים ורע לכם, אך ביכולתכם ליצור את השינוי לו אתם מייחלים.
להפיכת הכעס ליצירה יש מרכיב מרפא, בין אם מדובר בציור, בישול, פיסול, ריקוד, כתיבה או כל יצירה החביבה עליכם.
לדוגמא, אתם יכולים לכתוב דיאלוג עם הכעס (ממש כאילו הוא אדם) ולתת לו לספר לכם מה גופכם צריך ברגע זה או להשתמש בעוצמה שלו כדי למצוא את הטיפול היעיל ביותר בעבורכם.
הדרך שאני מצאתי כיעילה מאד בעבורי לביטוי רגשי של כעס, הוא ציור אינטואיטיבי, שהינו כלי של "אינסטלציה רגשית", אשר מאפשר ניקוי רגשי ללא מילים, בקלות ובהנאה, כשהדף סופג את הכל.
מדובר ביצירה רגשית, אשר לא רק פורקת את הכעס, אלא גם מעבדת אותו ועושה שימוש חוזר באנרגיה שלו לכדי מציאת פתרון ומעניקה למצייר תחושה בריאה של מרץ ואנרגייה.
יתרון נוסף של הציור האינטואיטיבי, הוא ששיטה זו מצמצמת מאד את הביקורת העצמית ואת רגשות האשמה הנלווים לשלב הכעס ולחילופין מגבירים את יכולתו של האדם לאהוב את עצמו ועל ידי כך, מתאפשרת התקדמות מהירה יותר לעבר השלמה ויכולת לחיות חיים נורמטיביים ככל הניתן עם המחלה.
לסיכום, לא ניתן להימנע מכעס וגם לא צריך להתעלם ממנו, אלא רק להפוך אותו מפנימי הרסני לחיצוני יצירתי ומרפא!
אסתי ויסמן
מדריכת סדנאות ציור אינטואיטיבי
* סדנאות למבוגרים * סדנאות לילדים * ערבים חווייתיים
מטפלת בשיטה הפסיכו- קריאטיבית
צרו איתי קשר בטלפון: 052-3246778