איך בדרך כלל כדאי לפעול כדי לבנות עסק שישרוד לאורך זמן ויפרנס אותנו? מספר תשובות מופיעות בהמשך, אך אינן מהוות תחליף לייעוץ עסקי ספציפי.
בדרך כלל, אנשים מקימים עסק לאחר שחשבו עליו תקופה לא קצרה. לעיתים העסק מתבשל במח שלנו במשך מספר שנים עד שאנחנו מגיעים לנקודה שבה התנאים מבשילים להולדתו של העסק שלנו. בנקודה הזו, אנו מוכנים להשקיע זמן, אנרגיה, כסף ואת כל הכישרון שלנו בעסק שאנו בונים. נקודת ההקמה היא נקודת מעבר מפנטזיה או חלום, לניסיון לחיות את מה שחלמנו עליו. הקמת עסק תתרחש לאחר שהתגברנו על ההיסוסים שלנו ועל התנגדויות של משפחה וחברים. התגברנו, אבל היציאה לדרך עדיין דורשת מאיתנו אנרגיה, נחישות והתמדה.
אז השאלה הראשונה שעולה פעמים רבות אצל יזמים היא האם לוותר על מה שכבר יש לנו ביד מבחינת פרנסה כדי להקים את העסק שלנו?
לעיתים אנו נדרשים לוותר על פרנסה נמוכה אך בטוחה כדי לנסות ולהשיג פרנסה טובה יותר. לעיתים, זה דורש מאיתנו לסכן את הפרנסה לא רק שלנו, אלא גם של אנשים שתלויים בנו כלכלית. פעמים רבות, הקמת העסק תדרוש מאיתנו לוותר על עיסוקים אחרים שפירנסו אותנו עד כה. הקמת עסק מהווה מה שניתן לכנות "קפיצת אומץ". אנחנו קופצים משפת הבריכה אל המים. וזה דורש מאיתנו אומץ. בכל מקרה, אם אתם אנשים שלא בנויים לאי ודאות – אל תקימו עסק.
בכל מקרה של הקמת עסק נדרשת השקעה ראשונית משמעותית של זמן ומחשבה לבניית התשתיות של העסק וכמו שהאמריקאים אומרים: זמן הוא כסף. יתכן שחלק מן השלבים, אפשר לבצע תוך כדי עיסוק במה שעסקנו בו עד כה. עם זאת, החדשות הרעות, לאנשים שמה שמעכב אותם בהקמת העסק הוא הפחד לוותר על הקיים הן, שאם נרצה לתת לעסק שאנו מקימים סיכוי רציני, נצטרך להשקיע בו את כל זמננו ומרצנו וזה דורש מאיתנו, גם אם בהדרגה, לעזוב את מה שעשינו עד כה ולהתמקד בעסק החדש.
שאלה שניה שלא כל מקימי העסקים שמים אליה לב היא כמה זמן יקח עד שהעסק יפרנס אותי? חשוב לשים לב לכך שלוקח זמן מרגע הקמת העסק ועד שהוא מתחיל לפרנס אותנו. הקמת עסק דורשת בניית תשתיות עסקיות ובניית קהל לקוחות. בעסק ממוצע, שמוקם ומנוהל נכון ומתבצעות בו כל או מרבית הפעולות הנדרשות להצלחתו יקח כשנה של עבודה ממוקדת כדי להגיע לרמת הכנסה שאנו מציגים לעצמנו בתכנית העסקית הראשונית.
שאלה שלישית שחשוב להתייחס אליה היא: מלבד הכישרון או המוצר המרכזי שלי שסביבו אני מקים את העסק, מה עוד אני צריך לעשות כדי שהעסק יצליח?
שני דברים נוספים שבלעדיהם אי אפשר לקיים עסק הם הגדרת המוצרים/שירותים ובניית קהל הלקוחות.
תחת הכותרת של הגדרת המוצרים צריך להגדיר את כל האספקטים של המוצר או השירות שאנו מציעים: מהו טווח המוצרים שאנו מציעים? מהם מאפייני המוצרים? מה מיוחד במה שאנו מציעים לעומת מה שמציעים המתחרים? איך הלקוחות מקבלים את המוצר/שירות? חווית השימוש וחווית הקניה של הלקוח ועוד.
תחת הכותרת בניית קהל לקוחות צריך להגדיר מיהם הלקוחות שאידיאליים שלנו, אידיאליים משתי בחינות: לקוחות שירוויחו הכי הרבה ממה שאנו מציעים ולקוחות שלנו יהיה הכי נכון לעבוד איתם.
לאחר שהגדרנו את הקהל הלקוחות שלנו, עלינו להגדיר תכנית שיווקית שתביא למודעות אותם לקוחות את המוצר או השרות שאנו מציעים, על מנת שיוכלו לרכוש אותו.
אז לסיכום, מה לא לעשות בהקמת עסק: לא לצאת לדרך ללא הקמת התשתיות הנחוצות: תשתיות עסקיות, תשתיות חשיבתיות ומנטליות של בעל העסק ותשתיות שיווקיות.
דינה קידר, יועצת ארגונית ומגשרת, מאמנת אישית לחיים ומאמנת עסקית. יועצת לעסקים בשלבי הקמה, צמיחה, שיפור תפקוד, ניהול ותוצאות, ייעוץ ואימון להגעה ליעדים אישיים ועסקיים, ליצירת בהירות, לפתרון בעיות. ייעוץ גם במסגרת תכנית החונכות העסקית של התמ"ת. מאמנת לבחירת כיוון תעסוקתי, מומחית באיתור, מיון ובחירת עובדים מתאימים למקומות עבודה 0544-984436 http://keidar.net/lifecoaching/