דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


מדריך קצר לפסיכו-פיננסים - כך תגיב מול הפסד בבורסה 

מאת    [ 27/01/2008 ]

מילים במאמר: 1123   [ נצפה 5902 פעמים ]

כשרק התחלתי לעבוד בחברת ברוקרז', תפס אותי בדלת אחד המשקיעים הוותיקים וקרא לי לבוא איתו לחדר הישיבות. זה היה לאחר ששמענו על סוחר צעיר שהפסיד הרבה כסף בשוק הגז הטבעי. הוא אמר לי: "ילד, את הסיפור הזה אתה חייב לשמוע ממני." שאלתי אותו במה מדובר, והוא כחכח בגרונו והחל לספר:

 "היה זה השלושה עשר לתשיעי אלף תשע מאות תשעים ושבע, יום שני. בשעה ארבע עשרה אפס שלוש. פתחתי את החשבון שלי, שמונה תשעה אפס קו נטוי אפס אפס אחת, במרכז בנק צ'ייס מנהטן ניו יורק. עם חמש עשרה אלף דולר טעונים. לאחר פתיחה רגועה של השוק, מיקמתי את הכספים סביב השקעה על מחיר הנפט העולמי, אשר, כך חשבתי, אמור לעלות. מחיר הנפט, שכבר אז היה ידוע כתנודתי ביותר, בנה לעצמו שם של בעייתי, ורבים מהסוחרים המנוסים יותר נהגו להתרחק ממנו כמו מאש. אני האמנתי שיהיה בסדר ותכננתי את פקודות ההגנה שאשלח לשוק במקרה הצורך. מסתבר שהייתי תמים. הדקות חלפו, והמסחר הלך קשה. כמויות של קונים הגיעו לשטח אבל מולם התייצבו, כאילו משום מקום, גדודי מוכרים עצבניים שעמדו מול כל הצעת מחיר. ניסיתי לנתח שוב את הגרף, אבל הראות קדימה עמדה על אפס. מכל זווית שהסתכלתי העתיד היה שומם. בכל זאת בחרתי להמשיך להאמין בעלייה. כבר אמרתי – תמים. ואז זה הגיע, חדשות מאירופה על הסכם שביתת נשק עם עיראק. השוק לא היסס לרגע והגרף נהיה אדום מהפסדים. אני מודה. היססתי. לא האמנתי שככה קלינטון ימכור אותי בזול. הסכם שלום עם השטן מעולם לא נלקח על ידי בחשבון. בינתיים ההפסד צמח לו. זה התחיל עם 450$ במינוס אבל מדרום לגרף התחזקו האיתותים. שוב היססתי. ההפסד גדל עוד. במרחק 75 דק' ממול כבר זיהיתי את סיום יום המסחר, אבל מסתבר שעבורי תקופה זו תיזכר כנצח. הפסדתי. הפסדתי הרבה. מעל 1355$ ירדו לטמיון, וזאת מבלי להתחשב בעלות הקניה והמכירה של 6.5$ לכיוון. נכוותי אבל נשארתי בחיים. כאילו רק בכדי לסבול. ובסך הכול מה רציתי? להרוויח בבית בשלום."

עד כאן סיפורו של ע., משקיע ותיק בשוק הסחורות והמדדים. משקיע שהסתכל להפסד גדול בעיניים ויכל לו. סיפורו ישמש לנו כשער להצגת אחת ההפרעות הקשות בנושא ההשקעות בסחורות ובבורסה בכלל. הפרעה הידועה בשם: "הפרעת הדחק הפוסט טראומטית שלאחר הפסד", או בלטינית: PTSD אפטר לוס.
המודעות להפרעה זו גדלה בקרב אנשי מקצוע בתחום הפיננסים, המבינים, שמשקיעים אשר חוו טראומה של הפסד גדול בשוק, מפתחים סימפטומים רפואיים ופסיכולוגיים הקשורים ישירות להתנסות בהפסד הטראומטי. הפרעת PTSD אפטר לוס עלולה לפגוע בכל סוגי המשקיעים, והשפעתה מלווה את המשקיע לטווח ארוך. אולם ע"י זיהוי ההפרעה בשלב מוקדם, ניתן להפחית את הסימפטומים שבה ולהחליף את החרדות בתוכה לתקווה. תקווה אשר בתורה תוכל להביא לרווח ועוד כסף.

מהם הסימפטומים של PTSD אפטר לוס?
לאחר שמשקיע חווה הפסד גדול ומהיר אשר מפתיע אותו בעוצמתו, הוא ירגיש, אחד או יותר מהסימפטומים הבאים, סימפטומים הנחלקים, ע"י אנשי מקצוע, לשלוש קטגוריות.
1) חוויה מחדש, באופן מוחשי וממשי: משקיעים עם PTSD אפטר לוס עלולים להרגיש כאילו הם מפסדים, או הולכים להפסיד שוב, את סכום הכסף הגדול, איתו הם ניכוו. תופעה זו נקראת פלשבק (או בעברית "אברקציה") והיא גורמת למשקיע להיות מפוחד ביותר בכל הקשור להשקעותיו. הוא אינו יכול לנתח בהיגיון את השוק אלא רואה רק מפולת קרבה, בכל יום מחדש. הוא מאבד את היכולת לעבוד במתינות עם השוק והוא הופך לשחקן המחפש רק שינויי מחיר מהירים כל הזמן. בפועל, שוק הסחורות או המניות, ברב הימים, יתנהג בעדינות ולא יקפוץ ויזגזג לכל הכיוונים. את התובנה הזו, פגוע הטראומה שכח ובמוחו חיים ביחד רק מצבים קיצוניים.
2) הימנעות: פגוע הטראומה PTSD אפטר לוס עלול להשקיע מאמצים רבים בהימנעות מכל דבר שעשוי להזכיר לו את טראומת ההפסד. הוא ינסה להשאיר כספים רבים בעובר ושב (עו"ש) מבלי להצמיד אותם להשקעה כלשהי. הוא יתפאר בכל הזדמנות שהוא הרוויח הרבה בבורסה וכעת הוא נח מכל הבלאגן. בכל פעם שיעלו בפניו אפשרות להשקעה הוא מייד יאתר בה פגמים ויקבע נחרצות כי עתידה אינו מובטח כלל. ניסיון ההימנעות יחלחל גם פנימה למחשבותיו (תהליך הנקרא "דיסוציאציה") ובמקרים חריגים המשקיע "ינעל" את מוחו בפני כל רעיון חדש אשר הצלחתו איננה מובטחת מראש.
3) עוררות יתר: סימפטומים של עוררות פסיכולוגית ופיסיולוגית נפוצים אצל משקיעים עם PTSD אפטר לוס. יכול שנמצא רבים מהם עוברים למסחר יומי בבורסה וסובלים שם מתופעת "מסחר יתר" (Over Trading). אחרים יעבדו במקצועות שאינם קשורים כלל לפיננסים וכל השקעותיהם ימצאו באג"חים של ממשלות יציבות. ההפרעה תצוץ בכל פעם שיתחיל צל צילו של משבר לאומי או עולמי ואז המשקיע יאוץ למצוא לעצמו השקעה עוד יותר בטוחה, עד כדי התעניינות בקנייה של מטילי זהב פיזיים. בכל מקרה, יקשה עליהם לדבוק בהשקעות לטווח ארוך והם יינטו לאמץ לעצמם, במהרה, כל אופנה שיווקית חדשה בתחום הפיננסים.

מי עלול ללקות בהפרעת PTSD אפטר לוס?
PTSD אפטר לוס יכולה לפגוע בכל משקיע (או סוחר), בכל גיל, שנחשף לסיטואציה טראומטית בו הוא הפסיד סכומים גדולים של כסף. סכומים שהיו הרבה מעבר לתכנון הראשוני שלו, ולכן גרמו לו לעיוות רגעי בשפיות דעתו. הערכות שמרניות מצביעות על כך של- 10% מכלל אוכלוסיית המשקיעים עלולה להופיע הפרעת PTSD אפטר לוס. בין משקיעים שהיו קורבנות לסיטואציות טראומטיות במיוחד (הפסד של סכום שנלקח בהלוואה, הפסד ע"י נוכלים, הפסד שקרה בטעות וכיו"ב) שיעור הסובלים מההפרעה יכול להגיע גם ל-80% ויותר.

אבחון (כיצד אדע אם אני סובל מההפרעה?)
למרבה הצער, נפוץ בין המשקיעים הסובלים מ- PTSD אפטר לוס, להימנע מטיפול. זאת ועוד, אלו שכבר כן הולכים ללמוד את המקצוע ומנסים לנהל סיכונים באופן מקצועי, לעיתים קרובות אינם לומדים אצל משקיעים מקצוענים (חוסכים בעלויות של הקורס) ובכך הם חושפים עצמם למידע מוטעה ומטעה. הקושי באבחון הינו מכיוון שפעמים רבות PTSD אפטר לוס תופיע במקביל להפרעות מסחר אחרות. קשה לבודד אותה משאר הבעיות עמם מתמודד המשקיע, בעיות כמו עודף ביטחון עצמי, חוסר משמעת, הקשבה לידיעות בעיתון, קניה בעצת יועץ השקעות בבנק ועוד. למרות כל זאת, ישנו מספר הולך וגדל של מנחים מקצוענים, שמיומנים לזהות את הפרעת PTSD אפטר לוס ולטפל בה. אם אתה חושש שיש לך PTSD אפטר לוס רצוי שתפנה לאדם עליו אתה יודע שהוא מקצועי בתחום, ותבקש להתאמן איתו (אפילו בתשלום), הן בתחום המסחר בפועל והן בנושא המנטאלי של קבלת החלטות השקעה תחת לחץ.

האם ניתן לטפל בהפרעת PTSD אפטר לוס?
התשובה היא בהחלט כן. משקיע שעבר הפסד טראומטי וגדול, סביר להניח שלא ירגיש כאילו הפסד זה לא התרחש מעולם, אבל ההשפעות המשבשות, ההורסות רווח פוטנציאלי עתידי, של PTSD אפטר לוס, הן ברות טיפול לחלוטין. ישנן אסטרטגיות טיפול מגוונות עבור PTSD אפטר לוס והן תלויות בגודל ההפסד שגרם לטראומה, אופי ההפסד (הכסף היה בהלוואה, הכסף היה של מישהו אחר וכו'), וניסיון מקצועי של הקורבן (משקיע מתחיל או סוחר אופציות ותיק). הטיפול מערב במקביל התמודדות מול הסימפטומים, ניתוח הגורמים שגרמו להפסד ובניית אסטרטגיית מסחר אחראית וכוללת (הוליסטית) המתאימה לאופי המשקיע וכוונותיו לעתיד.
מרבית המומחים בתחום מסכימים, כי עבודה בתוך שווקים סחירים, המלווה בכתיבת תוכנית פעולה סדורה, תוכנית הלוקחת בחשבון את כל מצבי השוק האפשריים, היא התרופה הטובה ביותר היכולה להביא להבראה.
במקרים קשים יותר, נתינת חלק מהכסף למנהל השקעות מורשה, יכולה אף היא לעזור בצמצום חלק מהסימפטומים, ובמתן האפשרות ללימוד ולמסחר העצמי להיות אפקטיביים יותר.

בברכת שלא נדע,

שחף פרקש
מנהל השקעות בנגזרות
מרקט פלייס

שחף פרקש - השכרת מניות  הופך את המניות שלך לנכס מניב למידע נוסף לחץ כאן




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב