נס השמן של חנוכה
חנוכה בפתח ושוב אנו , כמו בכל חג מתמודדים עם סמלי החג (לביבות סופגניות)
אין ספק שהילדות שלנו מחנוכה מורכבת מתמונות וטעמים של לביבות חמות היישר מהמחבת, וסופגניות חמות נוטפות ריבה מתוקה, ושהבית התמלא מריחות של טיגונים מעוררי תיאבון. אין אני אומרת "לא עוד" לחוויה זו אלא אומרת "אחרת".
מה זאת אומרת "אחרת"?
סוג השמן:
ההמלצה שלי היא שימוש בשמן קנולה שמתאים ביותר לטיגון הנדרש וגם יחסית זול.
במידה והחלטנו להשתמש בשמן זית, נוודא שהשמן יוצר ע"י יצרן מוכר המקפיד על כבישה קרה ושאינו מערבב סוגי שמן שאינם ראויים למאכל.
כלי מטבח:
רצוי מאוד שמטבח נשתמש בכלים שונים שיעזרו לנו מאוד בטיגון חסכני בשמן.
כלי מדידה בהישג יד הוא ה"א'-ב'" של חיסכון בשמן. במקום לשפוך את השמן למחבת או לסיר ישירות מהכלי נמדוד כמות מדויקת וכך כמות השמן המשומשת בטיגון שלנו תהיה תמיד מבוקרת.
שימוש במברשת סיליקון מהווה שיטה מצוינת למריחת השמן .
סוג המחבת הוא דבר שצריך לקחת בחשבון גם. לדוגמה מחבת העשויה נירוסטה דורשת טיגון עם יותר שמן. ציפוי המחבת משפיע גם הוא.
צעצוע חביב עליי מאוד שמפחית משמעותית את כמות השמן בכל בישול מרסס שמן. כלי דמוי ספריי המתחבר למיכל שניתן למלאותו בשמן, קנולה או זית, ולפזרו על המחבת כתרסיס.
בכל טיגון, לכבוד החגים, לכבוד השבת או לשניצל הילדים בארוחת הערב, השימוש בנייר סופג הוא מרכיב שאני מגדירה אותו כהכרחי. לאחר שכבר "חטאנו" וטיגנו נרצה ל"מזער נזקים" ולספוג את שארית השמן מהאוכל.
גם אם אין לנו את כל הכלים האלו במטבח ואנו מוכרחים להדליק את האש ולטגן יש כמה דברים קטנים שאנו יכולים לעשות שמאוד מפחיתים את השימוש בשמן בחג. את עיסת הלביבות נדאג לסחוט היטב וזאת משום שלביבות שעיסתן עשירה בנוזלים סופגות יותר שמן. גם לפני מריחת השמן על התבנית או על נייר האפייה נדאג לחמם אותו במיקרוגל, דבר המקל על מריחתו.
פתרון אחר לחיסכון בשמן הוא החלפת הטיגון הסטנדרטי באפייה. מניסיוני האישי, את מרבית הלביבות המורכבות מירקות ניתן להכין גם באפייה וניסיוני מראה שאין הבדל גדול בטעם בין השניים אך ההבדל בקלוריות הוא עצום.
כל הטיפים הללו הם כלים פשוטים לטיגון מבוקר בשמן ותקפים כמובן גם לחנוכה.
כמות השמן בשליטה שלנו.
הכול במידה ובמדידה.
בתאבון וחג חנוכה טעים ופחות משמין.
ברוריה קטלב תמיכה בבישול ואפייה ביתיים you-cook