עצי הדר
עצי הדר הינו אחד הגידולים העיקריים ליצוא פרי ההדר הישראלי. . משפחת ההדרים מכילה מספר זנים: תפוזים מסוגים שונים, אשכוליות, לימונים מסוגים שונים, קלמנטינות, מנדרינות ועוד. ישנם גם את סוגי עצי ההדר הננסיים, תפוז ננסי, לימון ננסי. פריחת ההדרים חלה בחודש אפריל, פריחת ההדרים מלווה בריח חזק ונעים. בבתים רבים שותלים עצי פרי בגינה. העצים מניבים פירות ואנשים יכולים ליהנות מפירות טריים אורגניים הישר מהעץ.
לעצי הדר ישנם מספר זנים כפי שצייננו, בישראל השביחו זנים שונים של עצים אלו וניתן לקבל כמות פרי יותר גדולה ואיכותית.
קצב הצימוח של עץ ההדר הוא בינוני. עץ צעיר יניב פירות בין שנתיים לשלוש מיום נטיעתו בקרקע. עצי הדר רגישים לקור לכן לא מומלץ שתול אותם באזורים קרים. עצי הדר זקוקים לשמש כדי להניב את פירותיהם. עצי ההדר זקוקים לגיזום לאחר הקטיף. גיזום העץ נועד כשי שיחדור אור לחלל העץ ויחשוף חלקים נוספים בעץ. מומלץ לגזום את החלקים הקרובים לקרקע כדי למנוע ריקבון. השקיית העץ צריכה להיות מבוקרת. יש להשקות את העץ על הקרקע ולא ישירות על גזע העץ משום שלעצים הבוגרים ישנה נטייה להירקב ברגע שמשקים אותם על הגזע. עץ בוגר זקוק לכ- 20 ליטר מים ביום.
גדול עצי פרי בגינה היא חוויה בפני עצמה, שניתן ללמוד ולחוות אותה בקטן או בגדול כל אחד בהתאם לשטח שהוא יכול להקצות והרצון להתמחות. עצי הפרי בגינה יכולים להתאים ולשמש לצרכי הנוי והטעם שלנו ולהיות אורגאניים או כמעט אורגאניים ונטולי חומרים כימיים כמעט לגמרי. עצי הדר אינם דורשים שטח נרחב בד"כ וניתן לשלב אותם בין שאר צמחי הגינה או ליצור מתחם באזור מסוים בו יהיו כל עצי הפרי, כגון: עצי תפוז, עצי לימון, עצי קלמנטינה, עצי אשכולית, מנדרינה, אתרוג, פומלה, ופומלית. מומלץ לבחור שילוב של עצי פרי שיתנו עניין מבחינת הנוי המבנה, העלים הפריחה הריחות וכמובן גם מבחינת סוגי הפרות והעונה שלהם, כדי להעשיר את סל הפרות
הטיפול בעצי הדר: יש למקם את העץ בשמש מלאה ולא באזור דשא, או צמחייה אחרת. לעיתים יש להלבין את גזע העץ ולעטוף חלקים ממנו ומענפיו כדי למנוע פגיעה מהחום. רצוי לשמור על כמות של דישון והשקיה. לאחר עונת הפריחה יש להגביר את ההשקיה והדישון כדי לעודד את התפתחות הפרי. בעצים צעירים רצוי לבצע דילול של הפרי כדי לאפשר לעץ להתבסס. בעץ צעיר במידה והפרי נושר מעצמו בצורה מרובה, יש לבדוק מחסור בהשקיה. ברוב המקרים לחות סביב גזע העץ הוא המקור למחלה המועברת מהקרקע, לכן יש להרחיק סוגי צמחיה אחרים מהעץ.
מזיקים: כמו בכל עץ יש להקפיד ולבדוק שאין מזיקים. הטיפול בעץ הוא הגמעת העץ בקונפידור,לפי ההוראות על האריזה.
חשוב מאוד לדשן את עצי ההדר, מומלץ לדשן את העץ בקומפוסט שזה דישון טבעי.
השקיה, מאוד תלוי בתנאי האזור בו גדל העץ, ההמלצה בערך כל שלושה ימים, כאשר בודקים את האדמה. אם האדמה יבשה אז יש צורך להשקות, אם האדמה לחה עדיין, צריך להמתין עוד יום ולבדוק. כעת לכמויות ההשקיה, יש להשקות את סביב העץ עד שהאדמה תהיה רוויה במים.
טיפול נכון בעץ ייתן למגדל פירות רבים ואיכותיים.
עץ הדר חייב להיות חשוף לשמש כשעתיים שלוש ביום.
משתלות ירוק ישראלי, מתחם ענק הנותן פתרונות לגן ולגינה, עצי פרי מכל הסוגים ייבוא ושיווק דשא סינטטי איכותי.
www.yarokis.co.il