ישנם מזונות המכילים יסודות אלקליים היוצרים בסיסים לאחר חילוף החומרים בגוף, לעומת מזונות יוצרי חומצה.
היסודות האלקליים הם- נתרן, אשלגן, סידן ומגנזיום.
פירות, פרט לשזיפים, יוצרים תגובה בסיסית לאחר חילוף החומרים, למרות היותם חומציים בטעמם.
הסיבה לכך היא- החומצות בפירות כמו חומצת הלימון, חומצת יין, חומצת תפוחים וחומצת חלב, כולן מתחמצנות בשעת חילוף החומרים והופכות לדו תחמוצת הפחמן ולמים, בתוספת לנתרן ואשלגן- יסודות אלו שומרים על חומציות נורמלית של הנוזלים בגוף.
דם של אדם בריא הוא בסיסי במקצת- PH=7.3-7.5.
מחסור בחומרים אלקליים עלול להביא הפרעות קשות.
עודף היסודות האלקליים מופרש דרך הכליות ויוצר שתן אלקלי.
דיאטה של מזונות יוצרי בסיס מומלצת להמסת אבני כליות הנוצרות מחומצת שתן ומציסטין, בדיאטה כזאת ה-PH אמור להיות אלקלי, בערך 7.6.
מספר מפתיע של בעיות פיזיות ומחלות יכול להיגרם ממזון המייצר חומצה לאחר עיכולו. כיום, מרבית אוכלוסיית המדינות המתועשות סובלת מבעיות הקשורות בחומציות יתר, מפני שגם אורח החיים המודרני וגם התזונה תורמות לחמצון של סביבת הגוף הפנימית. הדיאטה המערבית הטיפוסית מורכבת בעיקר ממזון הגורם לחומציות (חלבונים וסוכרים). מזונות יוצרי בסיס, כגון ירקות נצרכים בכמויות נמוכות. לעומתם ישנה צריכה של טבק, קפה, תה ואלכוהול שידועים כמחמצנים חזקים. מתח ופעילות גופנית (חוסר או יתר פעילות) – גם הם תורמים לחומציות.
חומציות יתר מקטינה את יכולתו של הגוף לספוג מינרלים, ויטמינים וכדומה, מפחיתה את ייצור האנרגיה בתאים, מפחיתה את יכולת תיקון תאים שניזוקו, מקטינה את יכולת הגוף להיפטר ממתכות כבדות, מסייעת ביצירת תאי גידולים וגורמת לגוף להיות חשוף יותר לעייפות וחולי.
במצבי חומציות יתר הגוף משתמש ביסודות אלקליים אשר נמצאים בעצמות או באיברים אחרים ובכך נפגעת פעילותם של איברים אלו.
לכן, ככלל כדאי לבחור במזונות אשר יוצרים בסיס לאחר עיכולם ולהימנע ממזונות אשר יוצרים חומצה, ישנם גם מזונות ניטרליים אשר לא הופכים לבסיס או לחומצה.
מזונות ההופכים לבסיס הם:
שקדים, משמש יבש, תאנים, תמרים, מולסה, זיתים, אפונה, צימוקים, תרד, ירקות, פירות ומיצי פירות לא ממותקים. שזיפים מכילים חומצה בנזואית שלא מתחמצנת בשעת חילוף החומרים, לכן השזיפים יוצרים חומצה ולא בסיס.
עוד מזונות- אורז פראי, קינואה, שיבולת שועל, אגוזי ברזיל, זרעי פשתן, שמן זית.
יסודות כימיים היוצרים חומצה לאחר חילוף החומרים הם: כלור, גופרית וזרחן.
לכן מזונות עשירים בחלבון כמו ביצים, בשר, גבינות ודגים, יוצרים עודף חומצה בגוף.
עוד מזונות היוצרים חומצה: לחם ותוצרת דגנים, קמח, אורז, עדשים, בוטנים, אגוזים,
משקאות אלכוהוליים, קוקה קולה, קפה, חומץ, עגבניות, ממתקים.
מזונות נייטרלים:
שומנים, עמילנים, חמאה, דבש, תה וקפה.
מזונות אלו לא יוצרים בסיס ולא חומצה אך עדיף להפחית בצריכתם עקב ערכם התזונתי הנמוך.
יעל אבנון, נטורופתית מוסמכת N.D, מומחית לאבחון בדיקות דם עפ"י מדעים מדויקים.
בעלת ביוגנוסטיקה- פתרונות בריאות מוכחים.
www.biognostica.co.il