עריכת צוואה ע"י הירושים
לא מעטים האנשים אשר חושבים רבות על מה יקרה בלכתם מהעולם הזה. לא מעטים אף האנשים אשר מבעוד מועד עורכים צוואה מסודרת שפורטת את רצונם בנוגע לרכושם שנשאר. לעיתים עורכים את הצוואה בנוכחות עדים, זה מקובל בחוק, ובעצם זו אחת מארבעת הדרכים האפשריות לערוך צוואה על פי חוק. העדים חתומים על הצוואה ומראים כי הצוואה נערכה על ידי המצווה בנכחותם.
החוק בישראל המדבר על צוואה וירושה מסייג מספר מקרים בהם הכתוב בצוואה יחשב ככתוב במרמה, בהשפעה אינטרסנטית. הסעיף המדבר על כך בחוק הינו 35 והוא אומר כך:
"הוראת צוואה , פרט לצוואה בעל פה , המזכה את מי שערך אותה או היה עד לעשייתה או לקח באופן אחר חלק בעריכתה, והוראת צוואה המזכה בן זוגו של אחד מאלה - בטלה."
הסעיף הזה מדבר על השפעות על המצווה שלא על פי החוק.
הוראת סעיף זה קובעת חד משמעית, שאם וכאשר מוכח לבית המשפט כי מי שהייתה לו מעורבות ביצירת הצוואה כאמור בסעיף 35, הוא גם בין הנהנים על פיה (היורשים), בטלה ההוראה המזכה מכוח החוק. מבלי שיש צורך להוכיח כי הופעלה השפעה פסולה בפועל, ואפילו בלי שתינתן האפשרות לנהנה לשכנע את בית המשפט כי לא הייתה השפעה כזו .
אבל מובן שיש היוצאים מהכלל, המעורבים בצורה" אחרת" בכתיבת הצוואה וזה בסדר שהם יהיו היורשים של העיזבון.
במצב בו היורש מביא את המוריש אל משרדו של עורך-דין בנושאי צוואה, למשל מצב בו הבן הביא את אביו מבית-החולים למשרדו של עורך-דין, שם נכתבה הצוואה (לטובת הבן), מסר הנחיות לעורך-הדין בדבר הוראות הצוואה וגם נכח בשעת חיתום הצוואה .לאחר שלא נותר מקום אף לספק קל שהמנוח ידע היטב את אשר הוא מבקש והוא ציווה את אשר ציווה לפי רצונו שלו, קבע בית-המשפט כי ליווי האב החולה על-ידי בנו אין בו, כשהוא לעצמו, להראות על השפעה בלתי-הוגנת כלשהי.
זה הוא נושא מסובך ולא קל להבנה כלל. הסעיף והחוק כולו יכולים להישמע מאוד לא מובנים לאנשים שלא באים מרקע משפטי כלל. לכן בכל מקרה מומלץ לפנות לעורך דין ירושה לברור הנושאים הללו, במידה ואתם נתקלים בבעיה. עורך הדין ידע כיצד לפתור את כל אי ההבנות ולתת לכם יחס אישי שיקל על סיטואציות קשות אלו.
• · הכותב אינו עורך דין או בעל מקצוע בתחום המשפטים. אין לראות באמור לעיל ייעוץ או חיווי דעת משפטי.
tzrina