מחפשים הזדמנות לצמיחה בשוק מקומי?
"חוזה משרד הביטחון שינה לנו את השנה" דני נויברגר, מנכ"ל EMC ישראל
בעידן של גלובליזציה, תחרות גוברת בכל השווקים וזעזועים כלכליים, מחפשים בעלי עסקים היכן ואיך לצמוח בשווקים חדשים ו/או מקומיים. כלי כלכלי לצמיחה בשוק המקומי הוא הגדלת השתתפותו של העסק במכרזים. חוק חובת המכרזים, תשנ"ב-1992, מייצר הזדמנות לבעלי עסקים להשתתף במכרזי המגזר הציבורי והמגזר הביטחוני. אלו נאמדים בעשרות מיליארדי שקלים בשנה.
משרד הביטחון הוא אחד הקניינים הגדולים במשק הישראלי ולפיכך לרכישותיו השפעה רבה על המשק ועל העסקים הפועלים בו. היקף הרכישות של המשרד בשנת 2009 עמד על כ-16 מיליארד ש"ח ובשנת 2010 לבדה עמד על למעלה מ-15 מיליארד ש"ח מהם 4.5 מיליארד ש"ח לטובת רכש באזורי פריפריה וקווי עימות. אך רק בשנת 2012 הוחלט על קירוב חובת המכרזים במשרד הביטחון לחובת המכרזים במשרדי הממשלה האזרחיים.צוות של משרד האוצר ומשרד הביטחון המליץ בין היתר על צמצום השימוש בספק יחיד במערכת הביטחון, על הרחבת השקיפות בנושאי פטור ממכרז במערכת הביטחון ועל הגברת התחרותיות ושוויון ההזדמנויות במכרזי המשרד בין כלל הספקים במשק. שינויים אלה מחילים במידה רבה יותר את נורמות המכרזים בכל משרדי הממשלה על משרד הביטחון.
וזוהי הזדמנות!
השתתפות במכרזי משרד הביטחון מאפשרת לעסק להתפתח ולצמוח בשוק מקומי, מאפשרת עבודה מול גוף יציב ורציני וניסיונו בעבודה אל מול מערכת הביטחון מאפשר לו להתקדם בהיקפי המכרזים, להתמקצע ולהתייעל לאורך זמן.
השירותים אותם רוכש משרד הביטחון מגוונים ונעים משירותי ייעוץ ותכנון, דרך מוצרים גנריים ועד שירותים. במטרה לעודד את הייצור המקומי, נוהג משרד הביטחון, בעת בחירת הספקים, לתת העדפות לתוצרת כחול-לבן בתחרות עם תוצרת מחו"ל. מעבר לכך, נוקט המשרד בהעדפה במכרזי משרד הביטחון למפעלים בפריפריה ובאזורי קו עימות (הוראת משרד הביטחון מס' 40.28). העדפה זו יכולה להגיע עד ל-15% בפערי המחיר לטובת אזורי הפריפריה וקווי העימות.
עד כה נשמע נהדר, לא?
וזה אכן כך. עם זאת, ככלל, ספק המבקש להשתתף במכרזי משרד הביטחון חייב להיכלל ברשימת "ספקים מוכרים" של המשרד.
על הספק להיות רשום ב"מרכז לשילוב ספקים" במנה"ר (מנהל הרכש). מנהל הרכש הינו הגוף במשרד הביטחון העוסק בכל הקשור לקליטה, רישום והשמת ספקים אל מול אגפי הרכש השונים במשרד, בהתאם לתחומי העיסוק של הספקים, ובהתאם לדרישות שקבע המשרד, לרבות עמידה בדרישות אבטחת איכות וקריטריונים נוספים.
תהליך קבלת מספר ספק מוכר של משרד הביטחון אורך מספר חודשים וכולל מספר שלבים אותם צריך לעבור הספק. תהליך הבקשה מורכב ממספר שלבים ביניהם מילוי סט טפסים הכולל מסמכי רו"ח, עו"ד, בנק ועוד, לאחר מכן יגיש הספק את הבקשה למנה"ר בהתאם לסיווגים אליהם נמצא מתאים ולאחר מספר חודשים יקבל הודעה על קבלתו או אי קבלתו כספק מוכר.
ניתן לסכם ולומר כי הוצאת מספר ספק יכולה ליצור ערוץ פעילות חדש לעסק ולהוות מקור הכנסה חדש ויציב בזמנים של אי ודאות כלכלית.
ניר הינדי
הכשרת ספקים לעבודה עם משרד הביטחון
לפרטים נוספים: www.facebook.com/sapakmashabat