כיצד מנהלים תזרים מזומנים.
הבעיה המרכזית ברוב העסקים הינו תזרים המזומנים של העסק.
על תזרים המזומנים העסק נבחן, וכתוצאה מ-תזרים המזומנים העסק יכול להתקיים או חס וחלילה לקרוס.
כ-יועץ עסקי אני נשאל לא פעם "איך זה יכול להיות שהעסק שלי מרוויח אבל המינוס בבנק מונצח ותופח"? ולשאלה זו צריך לתת מענה מושכל על מנת שבעלי עסקים יבינו וילמדו לעשות את ההבדל בין רווח חשבונאי לבין רווח תזרימי?
מהו רווח חשבונאי?
רווח חשבונאי נוצר מפעולה של מכירת מוצר במחיר שמכסה את הרווח הגולמי (דהיינו עלות חומר הגלם או עלות הפריט) + עלויות התפעול (מה שנקרא "תקורות העסק" (עובדים, שכר דירה, חשמל, תקשורת, רכבים, ושונות) וההפרש בין הוצאות אלה למחיר המכירה.
זהו רווח חשבונאי!
רווח תזרימי מהו?
כאשר העסק מייצר כסף (בעקבות הרווחיות הנקייה שלו) אזי הוא יוצר רווח תזרימי גם בחשבון הבנק שלו.
מכאן החשבון הפשוט ליצירת תזרים מזומנם חיובי כתוצאה מפעילות החברה או העסק.
כ-יועץ עסקי אפרט בפניכם כיצד נוצר תזרים מזומנים שלילי.
א. אם העסק מפסיד כסף כתוצאה מהפעילות השוטפת שלו, אזי נוצר תזרים מזומנים שלילי וחשבון הבנק נכנס למינוס.
ב. והיה והעסק אכן מרוויח, ויש לו רווח חשבונאי, אבל, הוא מממן לקוחות (נותן אשראי ללקוחות) לא באותו יחס שהוא עצמו מקבל אשראי מהספקים שלו, או שהעסק מחזיר הלוואות, או שהעסק מחזיק מלאי גבוהה (מעבר למלאי למכירה חודשית) והרווח לא מספיק לו למימון זה. הוא נכנס לתזרים מזומנים שלילי.
במקרים אלה צריך שיהיה לעסק מרוויח (הון עצמי) הווה אומר סכום כסף שעומד לרשותו למימון הפעילות השוטפת. כמובן שכסף זה יכול לבוא מבקשת אשראי בבנק או מהלוואה עם החזר כזה שלא יפגע בתזרים המזומנים שלו. ולעסק שמפסיד חשבונאי צריכים למצוא את הפתרונות בתוך העסק ראשית להביא אותו למצב של הפסקת ההפסדים, ולתהליך של רווחים חשבונאים, אם זה מקיצוץ בהוצאות, אם זה מהתנהלות לא נכונה, או ממכירות נמוכות.
עסק שמפסיד חשבונאית, לוקח הלוואות, ממחזר את ההלוואות. דינו לפשיטת רגל נחרץ עם לא יעשה מהלכים נכונים ונדרשים בתוך עסקו.
זה לגבי יצירת רווח או הפסד תזרימי.
כמי שנותן ייעוץ עסקי אני ממליץ לכול בעל עסק לעבוד על גיליון אלקטרוני בתזרים המזומנים שלו ולא עם יומנים שאני נתקל בהם בעסקים שם ניתנים השיקים ללא שום הגיון. ההיגיון היחידי ששולט שם הוא לראות אם באותו שבוע לא ניתן שיק לספק אחר.
חברה, אנחנו לא שם.
כ יועץ אסטרטגי היום יותר מתמיד צריכים להיות מאד זהירים בכול מה שקשור בתזרים המזומנים של העסק.
דורון עמית יזם, מקים, מנהל עסקים בתחומים שונים, ידע וניסיון עצום בתחום העסקים והחברות, ידע וניסיון אישי בקריסה של חברות, בהקמה של חברות ובהישרדות אישית ועסקית