גוף האדם יודע לייצר בכבד, חומצות שומן שונות מחלבונים ופחמימות וחומצות שומן אחרות.
אף על פי שהגוף מייצר את רוב חומצות השומן בעצמו, ישנם חומצות שומן שעקב הרכבם הכימי הגוף לא יודע לייצר אותם ולכן צריך לקבל אותם מהמזון.
כתוצאה מכך ישנן שתי קבוצות של חומצות שומן שהן חיוניות לגוף ואינן מיוצרות ממרכיבי תזונה אחרים. חומצות אלו הן החומצות הרב-בלתי רוויות מקבוצת אומגה 3 (בהן הקשר השלישי בין אטומי הפחמן הוא כפול) ואומגה 6 (בהן הקשר השישי בין אטומי הפחמן הוא כפול).
היחס בין אומגה 3 לאומגה 6
ליחס שבין אומגה 3 ובין אומגה 6 בגוף ישנה השפעה על בריאות האדם. חומצות האומגה 6 נמצאות בשמנים נפוצים כגון שמן תירס, שמן חמניות, שמן סויה, בביצים, אגוזים ועוד. בעקבות שינוי הרגלי התזונה בעידן המודרני, השתנה היחס בין אומגה 3 ובין אומגה 6 לטובת האחרון. בתפריטי מרבית העולם המערבי היחס עומד על 1:10, ובאזורים מסוימים אף 1:30 לטובת אומגה 6. על-פי המלצות רפואיות יש לשאוף להוריד נתון זה ליחס הנמוך מ- 1:4.
המבנה המולקולרי הדומה של החומצות מאפשר להן להחליף זו את זו. גופנו משתמש באומגה 6 לתפקיד שאמורה הייתה למלא אומגה 3 בקרום התאים ובכך נגרמות תופעות שליליות, כגון:
הגדלת הסיכון למוות מאירוע לב פתאומי.
הגדלת הסיכון לתעוקת לב והצרת עורקים.
עליה בשקיעת שומנים והיווצרות פלאק.
היחלשות של יכולת הריכוז הנפשית.
אומגה 3
אומגה 3 (?-3) הוא שם כללי לאחת מתת הקבוצות של חומצות שומן רב בלתי רוויות. ישנן שלוש חומצות שומן שהם אומגה 3:
Alpha Linoleic Acid - ALA
Eicosapentaenoic Acid - EPA
Docosahexaenoic Acid - DHA
מחקרים הראו כי מינון מתאים של אומגה 3 בתזונה קשור להשפעות בריאותיות חיוביות, ובשל כך הוא משמש כתוסף תזונה נפוץ.
מקורות טובים לאומגה 3 הם בדגי מים קרים כמו סלמון, צמח המרווה (זרעי צמח המרווה נקראים גרעיני צ'יה), אצות וצמחי מים קרים. כמו כן אפשר למצוא אותן בשמן פשתן, אגוזי מלך, תרד ושמן קנולה.
פעילויות פיזיולוגיות של חומצות שומן חיוניות
יצירת פולסים חשמליים המגרים את פעולת הלב.
איזון רמות הכולסטרול והטריגליצרידים.
תמיכה במערכת החיסון.
שיפור תפקודי המוח ומערכת העצבים.
נותנות מענה כטיפול בדיכאון וחרדות.
מסייעות בהפרעות קשב וריכוז ?ADHD .
בעלות פעילות אנטי דלקתית.
שליטה באיזון המערכת ההורמונלית.
מניעת בעיות עור וטיפול בפסוריאזיס.
לוקחות חלק בשלמות רקמות התאים.
תסמינים של מחסור בחומצות שומן חיוניות
פגיעה בגדילה.
שינויים בקרומי התא ודפנות כלי הדם.
שינויים בקרישת הדם.
ירידה ביכולת התכווצות שריר הלב.
היחלשות במערכת החיסונית.
פגיעה בתפקודי הכליות.
ירידה בפוריות.
ירידה ביכולת המנטאלית.
עכשיו שאנו מבינים מה עלול לגרום חוסר באומגה 3, אנא הקפידו על תזונה מתאימה או על לקיחת תוסף תזונה מתאים.
גבריאלה חבויניק - נטורופתית וחברה בלשכת הנטורופתים בישראל.
מסייעת לביצוע שינוי בריאותי
www.naturalka.co.il
href="mailto:gabriela22@012.net.ilgabriela22@012.net.il">">gabriela22@012.net.il
052-3925938