הסלק הוא ירק שאי אפשר להתעלם מקיומו, הצבע שלו מותיר רושם חזק מאוד גם אם לטעמו המתוק מעולם לא נחשפתם. סוג הסלק שאנו מכירים הוא זה הגדל בארץ והידוע בכינויו "הסלק המצוי", אך בעולם ישנם סוגים רבים של סלק. למשל המוכר ביניהם הוא "סלק הסוכר", אשר עשיר בסוכרוז ומפיקים ממנו סוכר לבן. בארה"ב משווקים גם סלקים בצבע לבן ובצבע צהוב (Golden Beet).
הסלק, כפי שצבעו עשוי לרמוז, נחשב ל"משקה הדם" הוא טוב למערכת הדם, לאנמיה וללב. הסלק מטהר את הדם, עוזר להורדת רמת הכולסטרול בדם, עוזר להקלה על עצירויות, מרפא את הכבד ועוזר למחזוריות של הוסת אצל נשים. הסלק עשיר בסידן, ברזל, מגנזיום וזרחן והוא מכיל גם ויטמינים מסוג A, B ו - C. יש האומרים שבעזרת אכילת סלק ניתן לבחון את רמת הברזל בגופנו, פשוט צריך להתבונן ביציאות: אם הסלק השפיע על צבע השתן, יש לנו מחסור בברזל, אם הסלק השפיע על צבע הצואה, רמת הברזל בגופנו טובה... (בהצלחה).
הסלק כולו נועד למאכל, גם השורש וגם העלים. את העלים אפשר לאכול טריים, חלוטים או מטוגנים קלות עם שמן זית ושום (למי שאוהב). את השורש ניתן לבשל במים, לאדות או לאפות בתנור. על מנת לשמור על ערכיו התזונתיים של הסלק עדיף לבשל אותו עם קליפתו מבלי לפגוע בה. פשוט לנקות טוב טוב את הקליפה ולבשל. כעבור שעה בערך, כשהסלק מוכן, הקליפה תשתחרר בקלות, ללא צורך במקלף.
סלק הולך מצוין עם מוצרי חלב, שילובים מוכרים הם בעיקר עם גבינות חריפות או מלוחות, אך ישנם עוד אינספור שילובים אפשריים, באוסטרליה למשל, הסלק הוא חלק בלתי נפרד מהתפריט. בכל סלט, בכל סנדביץ' ואפילו אם תזמין המבורגר של מקדונלדס (חלילה וחס), תקבל אותו עם פרוסת סלק.
טיפ - תבשלו סלק פעם בשבוע, תחתכו אותו ותשמרו אותו בקופסה במקרר, אפשר לשלב אותו בסלטים, לאכול אותו עם דגנים, להוסיף לכריכים ואפילו לאכול כך סתם והוא מוסיף, לא רק צבע, גם טעם.
סלט סלק ושומר
------------------
רכיבים:
1 סלק
2 שומרים
2 גבעולים של בצל ירוק
50 גר' גבינת פטה עיזים (או רוקפור)
חופן אגוזי מלך טריים או קלויים
שמן זית
לימון
מלח
פלפל שחור
סומק
אופן ההכנה:
1 . מאדים/ מבשלים את הסלק עד לריכוך (בערך כשעה), חותכים לקוביות וממתינים שיתקרר.
2 . חותכים את השומר לרצועות דקות מאוד.
3 . חותכים את הבצל הירוק בחיתוך גס.
4 . מערבבים את הכל ומתבלים ב 2 כפות שמן זית, מיץ מלימון אחד, מלח ופלפל.
5 . אפשר לתת לתערובת לנוח כשעה, זה עוזר לספיגת הטעמים.
6 . מגררים מלמעלה את הגבינה.
7 . קוצצים ומפזרים את אגוזי המלך מעל.
8 . זורים סומק בנדיבות על הכל, ומגישים.
מרק סלק (סוג של בורשט)
----------------------------
רכיבים:
2 בצלים קצוצים
1 גזר מגורר גס
1/4 כרוב חתוך דק (כוס וחצי בערך)
2 עגבניות מקולפות וללא גרעינים, קצוצות
2 סלקים מגוררים
2 תפוחי אדמה מחולקים לרבעים
8 כוסות ציר ירקות (או מים רותחים עם 3 כפות אבקת מרק)
2 עלי דפנה
כוס עלי סלק קצוצים
1/4 כוס מירין (אופציונאלי)
1 כף מיץ לימון
פלפל שחור
מלח
הוראות הכנה:
1 . בסיר בינוני-גדול מטגנים את הבצל ב- 2 כפות שמן זית עם 2 כפות מלח עד שהבצל הופך שקוף.
2 . מוסיפים את הגזר ואחרי 2 דקות את הכרוב ומטגנים עד שהכרוב מתרכך.
3 . מוסיפים את העגבניות וממשיכים לטגן ל - 10 דקות נוספות.
4 . להוסיף את הסלק המגורר ותפוח האדמה יחד עם הנוזלים.
5 . מוסיפים את עלי הדפנה. ומבשלים על אש קטנה למשך 30 דקות.
6 . להוסיף את המירין, הלימון ואת עלי הסלק, ולבשל עוד 5 דקות נוספות.
7 . לתבל בפלפל שחור ולהוסיף עוד מלח במידת הצורך.
8 . ניתן להגיש חם או קר.
** מקובל להגיש יחד עם שמנת חמוצה ושמיר.
הסלק, כפי שצבעו עשוי לרמוז, נחשב ל"משקה הדם" הוא טוב למערכת הדם, לאנמיה וללב. הסלק מטהר את הדם, עוזר להורדת רמת הכולסטרול בדם, עוזר להקלה על עצירויות, מרפא את הכבד ועוזר למחזוריות של הוסת אצל נשים. הסלק עשיר בסידן, ברזל, מגנזיום וזרחן והוא מכיל גם ויטמינים מסוג A, B ו - C. יש האומרים שבעזרת אכילת סלק ניתן לבחון את רמת הברזל בגופנו, פשוט צריך להתבונן ביציאות: אם הסלק השפיע על צבע השתן, יש לנו מחסור בברזל, אם הסלק השפיע על צבע הצואה, רמת הברזל בגופנו טובה... (בהצלחה).
הסלק כולו נועד למאכל, גם השורש וגם העלים. את העלים אפשר לאכול טריים, חלוטים או מטוגנים קלות עם שמן זית ושום (למי שאוהב). את השורש ניתן לבשל במים, לאדות או לאפות בתנור. על מנת לשמור על ערכיו התזונתיים של הסלק עדיף לבשל אותו עם קליפתו מבלי לפגוע בה. פשוט לנקות טוב טוב את הקליפה ולבשל. כעבור שעה בערך, כשהסלק מוכן, הקליפה תשתחרר בקלות, ללא צורך במקלף.
סלק הולך מצוין עם מוצרי חלב, שילובים מוכרים הם בעיקר עם גבינות חריפות או מלוחות, אך ישנם עוד אינספור שילובים אפשריים, באוסטרליה למשל, הסלק הוא חלק בלתי נפרד מהתפריט. בכל סלט, בכל סנדביץ' ואפילו אם תזמין המבורגר של מקדונלדס (חלילה וחס), תקבל אותו עם פרוסת סלק.
טיפ - תבשלו סלק פעם בשבוע, תחתכו אותו ותשמרו אותו בקופסה במקרר, אפשר לשלב אותו בסלטים, לאכול אותו עם דגנים, להוסיף לכריכים ואפילו לאכול כך סתם והוא מוסיף, לא רק צבע, גם טעם.
סלט סלק ושומר
------------------
רכיבים:
1 סלק
2 שומרים
2 גבעולים של בצל ירוק
50 גר' גבינת פטה עיזים (או רוקפור)
חופן אגוזי מלך טריים או קלויים
שמן זית
לימון
מלח
פלפל שחור
סומק
אופן ההכנה:
1 . מאדים/ מבשלים את הסלק עד לריכוך (בערך כשעה), חותכים לקוביות וממתינים שיתקרר.
2 . חותכים את השומר לרצועות דקות מאוד.
3 . חותכים את הבצל הירוק בחיתוך גס.
4 . מערבבים את הכל ומתבלים ב 2 כפות שמן זית, מיץ מלימון אחד, מלח ופלפל.
5 . אפשר לתת לתערובת לנוח כשעה, זה עוזר לספיגת הטעמים.
6 . מגררים מלמעלה את הגבינה.
7 . קוצצים ומפזרים את אגוזי המלך מעל.
8 . זורים סומק בנדיבות על הכל, ומגישים.
מרק סלק (סוג של בורשט)
----------------------------
רכיבים:
2 בצלים קצוצים
1 גזר מגורר גס
1/4 כרוב חתוך דק (כוס וחצי בערך)
2 עגבניות מקולפות וללא גרעינים, קצוצות
2 סלקים מגוררים
2 תפוחי אדמה מחולקים לרבעים
8 כוסות ציר ירקות (או מים רותחים עם 3 כפות אבקת מרק)
2 עלי דפנה
כוס עלי סלק קצוצים
1/4 כוס מירין (אופציונאלי)
1 כף מיץ לימון
פלפל שחור
מלח
הוראות הכנה:
1 . בסיר בינוני-גדול מטגנים את הבצל ב- 2 כפות שמן זית עם 2 כפות מלח עד שהבצל הופך שקוף.
2 . מוסיפים את הגזר ואחרי 2 דקות את הכרוב ומטגנים עד שהכרוב מתרכך.
3 . מוסיפים את העגבניות וממשיכים לטגן ל - 10 דקות נוספות.
4 . להוסיף את הסלק המגורר ותפוח האדמה יחד עם הנוזלים.
5 . מוסיפים את עלי הדפנה. ומבשלים על אש קטנה למשך 30 דקות.
6 . להוסיף את המירין, הלימון ואת עלי הסלק, ולבשל עוד 5 דקות נוספות.
7 . לתבל בפלפל שחור ולהוסיף עוד מלח במידת הצורך.
8 . ניתן להגיש חם או קר.
** מקובל להגיש יחד עם שמנת חמוצה ושמיר.
ליה שומרון - יועצת קולינארית לאוכל בריא ולבישול בריא, בוגרת בית הספר Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts, מרצה ומנחה סדנאות בישול בריא
www.healthycooking.co.il
www.healthycooking.co.il