הקפוארה – מאמנויות הלחימה הותיקות והמוכרות בעולם – מקורה בברזיל, אליה הגיעו עבדים ממערב אפריקה במאה ה-16. העבדים, שחוו קשיים רבים במהלך שנות העבדות שנכפתה עליהם, היו מוכרחים למצוא דרך לאמן את עצמם ללחימה בשוביהם ואפילו בינם לבין עצמם, בעיקר למטרות של הגנה עצמית. מכיוון שנאסר עליהם להתאמן בכל סוג של לחימה, מחשש שיקומו על שוביהם, המציאו העבדים את אמנות הלחימה הזו, שהוסוותה כריקוד ולוותה במוזיקה קצבית. מאז, שוחררו כמובן העבדים, אך אמנות הלחימה הזו, הנחשבת מעין משחק לחימה שמשלב ריקוד ותנועה עם אלמנטים של הגנה והתקפה, עודנה חיה ובועטת במלוא העצמה. חוגי קפוארה הופכים יותר ויותר פופולריים בכל העולם ובמידה רבה בישראל.
על מה מושתתים עקרונות המשחק?
ראשית, כדאי לזכור שזהו משחק, ולא אמנות לחימה שנועדה לשמש לרעה את העוסקים בה. חוגי קפוארה מחנכים היום – בראש ובראשונה – לכבוד הדדי ומשמעת עצמית גבוהה. אלה, בשילוב עם גבולות ברורים מאוד בין משחק תרגול לקרב, הם העקרונות שעומדים בבסיסו של כל שיעור קפוארה ללא קשר לגיל הלומדים, לרמת הידע שלהם, ובוודאי שלא למינם.
המוזיקה המלווה את השיעורים, היא בדרך כלל מוזיקת קפוארה ייעודית ומקורית, שהתלמידים לומדים לשיר ולנגן מידי שיעור, והיא מהווה חלק בלתי נפרד ממנו. השירים, המושרים בשפה הפורטוגזית, הם בעצם אגדות וסיפורים עממיים המתארים סיטואציות יום יומיות בעזרת מטאפורות לעולם החי והצומח, מעניקים עצות מלאי ערך לחיים, ומובילים, לרוב, למוסר השכל. סוג השירה הזה, שמשלב בתוכו מקצבים שונים ונגינה על כלים ייחודיים, מסייע למעשה בפיתוח חשיבה יצירתית ומקורית אצל התלמידים.
מה היתרונות בחוגי קפוארה?
במישור הגופני, לימוד קפוארה מפתח בילדים ובמבוגרים בכל גיל את הביטחון העצמי ותחושת הבטחון האישי, כושר אירובי, כוח מתפרץ, גמישות ויציבה נכונה. לאלה מתווספים גם שיפור תפקוד בקבוצה דינמית – פועל יוצא של הצורך לתפקד כחלק מהקבוצה בתחרות, ותחת לחץ מכוון. האתגר שבביצוע נכון של התרגילים מסייע לפיתוח החשיבה והיצירתיות, את חוש האלתור והדמיון, ומקצב אישי. אין ספק שאלה הם כלים חשובים לכל אדם ובכל גיל.
אצל ילדים קטנים מאוד ישנו דגש מיוחד על פעילויות ותרגילים שאינם מזיקים לגוף הצעיר. עם זאת, מקבלים הקטנטנים אפשרות לפתח אצלם תכונות חשובות במיוחד בגיל הזה: קואורדינציה, זריזות, יכולות מוטוריות, עבודה עם מקצבים ויכולות ריכוז. ניתן לטעון אפילו כי אימון קבוע במסגרת חוגי קפוארה מסייע בבעיות משמעת אצל ילדים ובבעיות קשב וריכוז ברמות שונות.
מורה לקפוארה מטעם המרכז הישראלי לקפוארה, מדריך כושר ומדריך קואורדינציה בשיטת OCO תואר ראשון במדעי ההתנהגות