ישיבה ממושכת בשירותים, לחיצות חזקות ותוצאה איין ? לסובלים מעצירותמצב זה אינו זר.
מהי עצירות
עצירות מוגדרת כמצב של התרוקנות לצואה בתדירות הנמוכה מ-3 פעמים בשבוע, צורך בלחיצה חזקה, צואה במרקם קשה או גושי, תחושת התרוקנות חלקית ותחושת חסימה מכאנית בפי הטבעת.
הסיבות לעצירות
יכולות להיות תזונה לא נכונה, מחלה מטבולית כגון סוכרת או תת פעילות של בלוטת התריס, מחלה נוירולוגית, תסמונת המעי הרגיז, כאבים באזור פי הטבעת על רקע פיסורות, טחורים ועוד. סיבה פחות מוכרת לעצירות הינה תסמונת המכונה תסמונת שריר ה- Levator Ani. שריר זה מורכב בעצם ממספר שרירים בינהם השריר ה- Puborectalis. כאשר שריר זה מתכווץ שלא בזמן או שאינו מסוגל לעבור הרפייה בעת הצורך, מתפתחת עצירות. למה בעצם? באופן נורמלי כאשר אנו מרגישים צורך ללכת לשירותים על מנת להתרוקן לצואה, נדרשת הרפייה של ה- Puborectalis וכך מתאפשר מעבר קל של הצואה אל מחוץ לגוף. במקרה של כיווץ יתר של השריר הנ"ל הרי שאינו מסוגל להרפות עצמו. התוצאה הינה חסימה מכאנית בפני הצואה מלעבור בתעלה הרקטאלית ולצאת אל מחוץ לגוף. המצאות צואה בחלל הרקטום ללא יכולת לצאת אל החוץ, יכולה לגרום לכאבים, תחושת אי נוחות וכובד בחלל הבטן ובכלל באזור האגן ורצפת האגן.
כיצד מאבחנים סינדרום Levator Ani
אבחון הבעיה הוא פשוט. מספיקה בדיקה רקטאלית באמצעות אצבע של פיזיותרפיסטית או רופא כדי לחוש בכיווץ היתר הנ"ל. משאובחן מצב של כיווץ יתר כדאי שלא להמתין זמן רב ולפנות במיידי לטיפול על מנת שתופעת העצירות לא תוחמר. פניה מהירה גם תפחית הסיכוי לפגיעה תחושתית מקומית באזור.
כיצד מטפלים
הטיפול בבעיה מסוג זה יישעה ברובו בגישה רקטאלית, דהיינו דרך פי הטבעת. נדרש עיסוי מקומי של השריר, מתיחות וטיפול באמצעות ביו-פידבק.
מהו ביו-פידבק
ביו פידבק הינה שיטת טיפול מוכרת המאפשרת למטופל לקבל פידבק שמיעתי או ראייתי לפעולה אותו הוא מבצע. המקרה כשלנו נדרש המטופל להרפייה של שריר ה- Puborectalis. המטופל יחדיר לפי הטבעת אלקטרודה ויצפה בזמן אמת עם המטפל בפעילות השרירית. המידע שיתקבל ייתן מושג לגבי מידת כיווץ השריר ולגבי מידת ההרפייה הנדרשת.כאשר המטופל ירפה הוא יזכה בחיזוק חיובי ולהייפך. משלמד המטופל להרפות את השריר הוא נדרש ליישם את נפעולה הנ"ל גם בזמן אמת בעת ישבה בשירותים לצורך התרוקנות.
רבות דובר על עצירות ואולם פחות מידי על עצירות על רקע בעיה שרירי מקומית באזור פי הטבעת. מודעות לאפשרות כי מקור הבעיה יכול להיות בפעילות שרירית מקומית לקוייה יכול להביא מזור להרבה מאוד אנשים הסובלים מעצירות ואשר ניסו כבר את כל תחליפי המזון האפשריים עולל חומרים משלשלים.
נטע אברהם בר-ניב BPT, M. Occ.H
פיזיותרפיסטית מוסמכת בוגרת אוניברסיטת תל-אביב ובעלת תואר שני בבריאות בתעסוקה מאוניברסיטת תל-אביב.השתלמה והתמחתה בתחום שיקום רצפת האגן אצל פרופ' פינייה והגב' ג'ואל סופיר בפריז, צרפת.עובדת ביחידה לשיקום רצפת האגן במכון הגסטרואנטרולוגי בבית החולים "שיבא" תל-השומר.מטפלת בנשים וגברים הסובלים מליקויים בתפקוד רצפת האגן.בנוסף לטיפול היחידני, מעבירה סדנאות קבוצתיות להעלאת המודעות לרצפת האגן הכוללות הרצאה ותרגול מעשי. עוסקת גם בטיפולים אורתופדים ומעבירה הדרכות בתחום הארגונומיה.מרכזת את תחום הטיפולים האורו-גניטלים והאנו-רקטלים במרכז לטיפול משולב ברצפת האגן.