זהו בעצם מבחן מיון והתאמה המיועד למועמדים לקראת לימודי הרפואה השונים. המבחן מתמקד בכישורים האישיים של כל מועמד. כישורים כמו תקשורת בין אישית עם הסביבה, רמת מוטיבציה, יכולת הבעת חוות דעת במגוון נושאים, מקצועיים ולא מקצועיים ועוד.
משך זמן המבחן הוא כיומיים, בהם עובר המועמד את שני חלקי המבחן, עיוני ומעשי.
עצם קיומו של מבחן מור
מבחן מור נועד על מנת לבחון משתנים נוספים שאינם נמדדים במבחני הבגרות השונים ובבחינה הפסיכומטרית. כל זאת על מנת להגיע לרמת הערכה איכותית ומדויקת יותר בנוגע לרמת ההתאמה של כל מועמד ללימודי הרפואה. לשם כך, המבחן מורכב מסימולציות ודינאמיקות קבוצתיות בהן נבחן התפקוד של כל מועמד. בנוסף, ישנם סדרת ראיונות אישיים ושאלונים אותם חייב לעבור כל מועמד. המטרה המרכזית היא לבדוק ולהעריך עד כמה שאפשר את רמת הנבחן על סמך קבלת ההחלטות שלו ורמת השיפוט שהביע במבחן.
קהל יעד
כל המעוניינים להתקבל ללימודי רפואה בבתי הספר לרפואה ב-
• אוניברסיטת תל אביב.
• טכניון.
• לימודי רפואת שיניים באוניברסיטה העברית בירושלים.
כל אלו נדרשים להשתתף בהליך מיון של המרכז הארצי לבחינות והערכה, ומ.ס.ר (המרכז הארצי לסימולציה רפואית).
כיצד בנוי מבחן מור?
מבחן מור/מרכז ההערכה בנוי ממספר מבחנים שנועדו לבדוק את הכישורים של כל מועמד.
חלק 1
שאלונים
בפני המועמד יוצגו בעיות מורכבות, עליהן יידרש להציג את יכולת הניתוח והבעת דעה באשר לדרכי פעולה אפשריות בהתמודדות עם כל בעיה. הבעיות המוצגות הן מחיי היום יום ולאו דווקא מקצועיות. מטרתן לבחון את יכולת הניתוח של הבעיה ואופן ההתמודדות עימה. כאמור, במבחן לא נבדקות תשובות נכונות או שגיות, אלא יכולת המועמד להבין את מורכבות הבעיה, ולהציע דרך פעולה מנומקת ומפורטת להתמודדות. בחלק זה יינתנו כשלושה מצבים. משך זמן הפתרון המוקצב למועמד הינו כ-40 דקות.
שאלון אישי
יינתן בנוסף לשאלונים, ומטרתו לקבל מידע נוסף אודות המועמד עצמו, העבר שלו, ואופן התנהלותו מול מצבים שונים בהם נתקל בחייו. גם כאן אין תשובות נכון או לא נכון, אלא נבדקת יכולת המועמד להתמודד מול בעיות ואופן קבלת ההחלטות. השאלון האישי מורכב מעשרים שאלות, על המועמד לפתור חלק זה בזמן של כ-95 דקות.
חלק 2
ראיונות אישיים וסימולציות קבוצתיות.
ראיון אישי – משך זמן ראיון זה כעשר דקות, בהן על המועמד לספר על אירועים מרכזיים מעברו ומהן הציפיות שלו לגבי העתיד.
סימולציה – על המועמד לעבור בשלוש תחנות. משך זמן כל תחנה כ-5-7 דקות. כאן נבדקת התנהגות המועמד בסיטואציות מסוימות.
תחקור – על המועמד לעבור בשתי תחנות. משך זמן כל תחנה כ-9 דקות, אשר במהלכן מציג על מועמד את מערכת השיקולים שעמדה מאחורי התנהגותו בסיטואציה.
סימולציה קבוצתית – שתי תחנות, משך זמן כל תחנה כחצי שעה. על המועמד לבצע משימה קבוצתית, שבאה לבחון את יכולת שיתוף הפעולה והתקשורת של כל המועמדים.
חשוב לדעת
כל התחנות בהן עובר המועמד במרכז ההערכה, מצולמות על ידי מצלמות וידאו רחבות היקף. מצלמות אלו רואות בעצם מה קורה בתחנה עצמה. לפני התחלת המעבר בין התחנות, כל מועמד מתבקש לחתום על טופס המאשר כי הוא מודע לקיום המצלמות, ומסכים להיות מצולם. השימוש במצלמות נועד לצרכי בקרה בלבד. אלמנט זה אינו נכנס באופן כזה או אחר לשקלול הציון הסופי של מבחן מור.