מקרים שבהם נזקקים לשירותי נוטריון
הנוטריון במדינת ישראל רשאי, בהתאם לחוק ותקנות, להנפיק אישורים נוטריונים על פי דרישה במצבים שונים.
בסדרת מאמרים אלו נציג את כלל המצבים בהם הנוטריון יכול לסייע, ואת סוגי האישורים הנוטריונים אשר יונפקו במצבים אלו. עלינו להבין כי אישורי הנוטריון נדרשים בד"כ כאשר מבקש האישור אינו יכול לאמת את הנתונים המוגשים לו והוא מבקש להטיל את הבדיקה על גורם אחר – הוא הנוטריון.
• אימות חתימה על מסמך – נדרש לדוגמא כאשר מבקש האישור הנו בנק למשכנתאות המבקש ייפוי כוח בלתי חוזר. ייפוי הכוח הבלתי חוזר יוגש לנוטריון ויחתם בפניו על ידי הגורמים המתאימים. בעת חתימה על ייפוי כוח בלתי חוזר מסוג זה על הנוטריון לוודא את זהות החותמים בעזרת תעודת זהות מקורית ורק לאחר מכן יוכלו להתבצע החתימות אל מול הנוטריון. הקפדה על כל הכללים ללא יוצא מן הכלל היא תנאי לתקפות ייפוי הכוח. נוטריון אשר מבחין כי הגורמים אשר מתכוונים לחתום על ייפוי כוח בלתי חוזר זה אינם בקו הבריאות, יבקש אישור רפואי על מצבם. הנוטריון אף יסביר לחותמים על מהות נשוא החתימה, במקרה שלנו – הסכם הלוואה לצורך קבלת משכנתא.
• צוואות נוטריוניות– ניתן לערוך צוואות במספר דרכים. דרך אחת היא צוואה נוטריונית אשר עונה על הדרישה של סעיף 22 לחוק הירושה והיא עריכת צוואה בפני רשות.
הנוטריון שואב כוחו לצורך עריכת אישור מסוג זה, כלומר מתן תוקף לצוואה כאילו נערכה בפני רשות, מתוך האמור בסעיף 22 לעיל, המסמיך את הנוטריון לכך "...דין נוטריון כדין שופט". כפי שציינו קודם, על הנוטריון לוודא, כחלק מתפקידו, את זהות האדם העומד מולו ואת כשרותו לערוך צוואה. הנוטריון יבדוק את כשרות המצווה וכי מצבו הרפואי מאפשר לו לקבל החלטות. בד"כ הצוואה מכילה פרטים על אופן חלוקת רכוש לאחר מות המצווה ועל כן ווידוא יכולת המצווה לקבל החלטות מסוג זה קריטית. אם יתגלה כי בעת עריכת הצוואה המצווה לא היה כשיר לערוך אותה או שלא היו בידי הנוטריון המסמכים הרפואיים המוכיחים את מצבו זה, הצוואה עלולה להיפסל. צוואה תהיה חסרת כל תוקף אם עורך הצוואה שרוי במצב אשר אינו מאפשר לו להיות צלול בדעתו עת ערך אותה.
בחלק השני של המאמר נציג את המקרים הבאים בהם נזדקק לשירותי נוטריון:
ייפוי כוח נוטריוני, אישור חיים נוטריוני.
בחלק השלישי של סדרת המאמרים נציג את המקרים בהם נזדקק לשירותי נוטריון:
תרגום מסמכים נוטריוני, תצהיר נוטריוני, העדה על מסמך סחיר,
בחלק הרביעי של המאמר נציג את המקרים בהם נזדקק לשירותי נוטריון:
אישור חתימה בשם תאגיד או אדם אחר, אישור נכונות של העתק מסמך, עריכת הסכם ממון בין בני זוג.
המאמר באדיבות: משה אלפסי ושות', משרד עורכי דין ונוטריון.