לאחר רכישת דירה- מהם ההוצאות שיש להוסיף לתקציב העלויות
המאמר עוסק בהוצאות הנלוות לרכישת הדירה שיש צורך לגלם במחיר הרכישה/ משכנתא/ הון עצמי-
להלן רשימת האגרות/הוצאות שעל כל קונה לשלם מעבר לסכום רכישת הדירה:
1. מס רכישה: מס הרכישה כאמור נקבע בשיעור משווי ותלות העסקה. שיעורי מס הרכישה בגין רכישת דירת מגורים הם מדורגים ומשתנים אחת לתקופה כאשר יש לדעת כי שיעורי המס רכישה לדירה ראשונה שונים ומופחתים מאשר דירת מגורים נוספת.
חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), תשכ"ג - 1963 (להלן - "חוק מיסוי מקרקעין") עוסק בנושא של מכירת זכויות במקרקעין (וזכויות באיגוד מקרקעין), בעת מכירתן. כמו כן, תקנות לחוק זה עוסקות בהקלות ובפטורים שרוכשים יכולים לקבל בעת קניית נכס.
על מנת שתוכלו לדעת במדויק ועל פי יום רכישת הנכס מהו סכום מס הרכישה אותו עליכם לשלם מצ"ב קישור לאתר של רשות המיסים- https://www.misim.gov.il/simulator_mekarkein/
2. מס שבח- מכרתם את דירתך הישנה? ייתכן שתחויבו במס שבח שנגבה על עליית ערך הנכס במהלך שנות הבעלות, ולמעשה, הוא מקביל למס רווחי הון במס הכנסה. ועדת רבינוביץ הפחיתה את המס הזה ל-25% מגובה ההשבחה, במקום 50%. באם זו הדירה הראשונה שאתם מוכרים בתוך 4 שנים, בדרך-כלל תהיו פטורים ממס שבח.
3. אגרות בלשכת רישום המקרקעין
אגרת רישום הערת אזהרה- סך של 156 ש"ח
אגרת הוצאת נסח טאבו מקור (לאחר רישום הערת אזהרה ומשכנתא) סך של 71 ש"ח לנסח רגיל לכל אחת מהפעולות.
אגרת רישום משכון ברשם המשכונות סך של
אגרת רישום משכנתא בלשכת רישום המקרקעין סך של 156 ש"ח.
שמאות- כ-500 ש"ח.
מנהל מקרקעי ישראל/קרן קיימת לישראל/רשות הפיתוח כ- 160 שקלים.
4. עמלת תיווך- במידה ויש מתווך יש להוסיף עמלת תיווך - חוק התיווך אינו קובע את עמלת התיווך, אולם נהוג להוסיף למחיר הדירה 2% +מע"מ, ואולם עמלת התיווך שלכם- תלויה בהסכם שכ"ט שנחתם בינכם לבין המתווך ותמיד יש מקום למו"מ.
5. משכנתא- עם לקיחת המשכנתא- נוהגים הבנקים לקחת דמי פתיחת תיק- כ-0.25% מגובה המשכנתא, אגרות בלשכת רישום המקרקעין וברשם המשכונות כפי שפורט לעיל, וכמו כן עליכם לחתום על מסמכי המשכנתא מול נוטריון- עלות של כמה מאות שקלים .
6. שכר טרחה עורך דין- שכר טרחת עורך דין עומד בין 0.5%-2% +מע"מ ממחיר הדירה. המחיר הוא תלות של ותק עורך דין, ידע וניסיון. כמו כן המחיר לעיתים הוא תלות של היקף השירות אשר ניתן.
7. הובלה- הכל שאלה של שירות, אחריות והיקף עבודה. יש לקחת בחשבון סך של כ-2,500 ש"ח וצפונה. כמובן שאם זה כולל אריזה, ופריקה, והובלה למקום מרוחק המחיר יהיה בהתאם.
8. העברת חשבונות על שמכם- יש לקחת בחשבון כי עבור העברת תשלומי גז, מים, חברות הכבלים, טלפון ועוד על שמכם תשלמו לחברות מאות שקלים לכל אחת מהחברות.
9. שיפוץ הדירה- יש לקחת בחשבון ולהעריך כספית שיפוץ הדירה אשר הנכם קונים- החל מצביעת הדירה, המשך בשבירת קירות או בניית קירות בדירה, ריצוף, מיזוג, החלפת מטבח/אמבטיה, כלים סניטרים, הזמנת ארונות לחדרים, ועוד.
10. קניית רהיטים ומוצרי חשמל ? יש לקחת בחשבון כי בכל מעבר דירה תרצו להתחדש במוצרי חשמל חדשים- מקרר, כיריים, מדיח, ועוד, וכן ברהיטים חדשים- ספות חדשות, מיטה, פינת אוכל וכדומה. תקציב זה הינו גדול במיוחד, ועליכם לתכנן היטב הוצאה זאת.
הנני עורכת דין כ-7 שנים, ומשרדי מתמחה בליווי עסקאות נדל"ן קטנות כגדולות, מכר ורכישת דירות ושטחי מסחר, הסכמי שכירות, ליווי וניהול משא ומתן חוזי ועסקי,כמו כן מתמחה ברכישה והשכרה של בניינים, דירות, בתים ומגרשים,.
ייצוג לקוחות בכל הערכאות בבתי המשפט, וכן בדיני עבודה, בהוצאה לפועל ,ודיני אישיות.
ליצירת קשר- 0526789676, 03-5605717