במאמר קודם כתבתי על ירק העונה – השומר וציינתי את יתרונותיו הפחות ידועים. במאמר זה אני מבקשת להציג את המיוחד ב'כוכב שווקים' נוסף בתקופה זו האבוקדו
ידוע שהאבוקדו מצטיין בשמנים בריאים. מחקרים קליניים שנעשו לאחרונה מתמקדים ביתרונות נוספים בצריכת אבוקדו: למחלות לב, שמירה על משקל, עידוד ספיגת נוטרינטים וסכרת.
במחקר שפורסם ('מדיקל ניוז טודי') בנובמבר שנה שעברה, צוין כי אכילת חצי אבוקדו טרי ביום מיטיב עם פעילות ובריאות הלב.
האבוקדו הנאכל לרוב ליד ארוחה/כסלט אינו ירק (כמקובל לחשוב) אלא פרי! פרי המעניק אנרגיה זמינה לניצול מיידי מבלי להעלות את הצורך בצריכת חלבונים או פחמימות, כמו כן באבוקדו ריכוזי פוטסיום (אבץ) כפול מאשר בבננה.
מצורף קישור לטבלה המפרטת ערכים ל150 גר' פרי שהוא חצי אבוקדו לערך. מתוך 22 גר' השומן המצוי באבוקדו, שני שליש הינו שומן בלתי רווי, ללא שומן טרנס כלל, ללא כולסטרול כלל והמון ויטמינים ומינרלים חיוניים כמו ויטמין A,C, E, B חומצה פולית, מינרלים כמו סידן וברזל וסיבים תזונתיים.
לאבוקדו יתרונות נוספים:
מניעת דלקות, שיפור פעילות ומניעת (וטיפול) בנזק הכבד- עפ"י תוצאות מחקר נרחב שהתקיים ביפן. הודות לנוכחות השמנים הטובים שבו, מגביר האבוקדו את יכולת הגוף לספוג נוטרינטים המסיסים בסביבה שומנית בלבד (כגון: אלפה-קרוטן, בטה-קרוטן ולוטאין הנמצאים במזונות שאנו צורכים). מחקרים מוכיחים כי אכילת אבוקדו כחלק מסלט ירקות מאפשר ספיגה עד פי 5 (!) של מולקולות אנטי חימצוניות של קרוטנואידים אשר מגינים על תאי גופנו מרדיקלים חופשיים.
אבוקדו הינו אחד הפירות הבטוחים לשימוש הניתן לרכוש ולהנות ממנו בשלווה גמורה גם אם איננו אורגני, זאת משום קליפתם העבה המגינה על הפרי הפנימי מחשיפה לריסוסים.
הידעתם שיש גם דרכים שונות ורבות לקילוף האבוקדו?
שיטת הקילוף הטובה ביותר לשם הפקת מירב הרכיבים החיוניים (הנמצאים דווקא בצמוד לקליפה) היא:
- לחתוך את האבוקדו לאורך הגלעין בסכין
- להפריד בסיבוב את שני החצאים מהגלעין
- להסיר את הגלעין
- לחתוך כל חצי שוב לחצי (רבעים...)
- להסיר את הקליפה ע"י דחיפת הקליפה באגודל מבשר הפרי והלאה.
אגב האבוקדו הינו פרי מצוין לתינוקות כמזון ראשוני או חלק ממחית ירקות.
ניתן כמובן לאכול אבוקדו עם תיבלון עדין- מעט מלח הימלאיה ופלפל שחור, כחלק מסלט ירקות ועוד...
עם כל הדיבורים והשבחים לאבוקדו נהיינו רעבים לכן לא ניתן לעבור לסדר היום בלי מתכון עם הירוק היפה הזה
סלט אבוקדו ופלפלים קלויים ברוטב יוגורט
מצרכים:
2 אבוקדו קלופים,מגולענים, פרוסים ומושרים המיץ לימון
1 פלפל אדום –גמבה
רוטב: ½ כוס יוגורט (רצוי ומומלץ יוגורט עיזים
2 כפות שמן זית
2 שיני שום כתושות
מיץ מ1/4 לימון
½ כף נענע קצוצה
ההכנה:
קולים הפלפל בתנור או מעל אש ישירה ומיד מכניסים לשקית קוקי (לא שקית ניילון- אנחנו לא רוצים רעלים בפלפל, עד שקנינו אורגני!!)
משהים 10 דקות גם מתקרר וגם הקליפה יורדת בצ'יק.
חותכים לרצועות. מניחים בקערה בחברותא עם האבוקדו.
מערבבים את כל חומרי הרוטב יוצקים מעל האבוקדו והפלפל, מקפיצים לערבוב, משהים לספיגת טעמים במקרר כשעה ומגישים בטמפרטורת החדר.
אם אתם ממש רעבים ואין זמן לקשקושים עשו כמוני: מועכים את האבוקדו שמים מעל (לפי הטעם), מעט סחוג ירוק וטיפונת מלח הימלאיה, מורחים בתוך פיתה מקמח מלא, צונחים לתוך כיסא בנחת נוגסים בכיף.
בתאבון!!!
אינג'י פרסקו מקימת המייזם 'יוניק הרבלס' (www.uherbals.com) אשר מתמחים בתחום האיורוודה ומובילים במוצרי איורוודה, תוספי תזונה, קוסמטיקה וטיפוח טבעיים בארץ.