מבחן מור או מערכת המיון ללימודי רפואה, קיימים על מנת לאפיין את המועמד ללימודי הרפואה, על סמך משתנים אישיים שאינם נמדדים בבחינה הפסיכומטרית ובבחינות הבגרות. משתנים כגון תקשורת בין אישית, מודעות עצמית, יכולת התמודדות עם מצבים שונים, בגרות ועוד.
המועמדים מוערכים על סמך התנהגותם, דעותיהם, עמדותיהם ותיאורי החוויות שהציגו. אין צורך להתכונן לימי ההערכה. עם זאת, מומלץ לבוא לימי ההערכה רעננים מבחינה פיזית ונפשית.
למבחן מור שני חלקים –
מרכז הערכה.
שאלונים.
לכל מערכת מרכז הערכה משלה, ואילו חלק השאלונים משותף לשתי המערכות.
פעם מי שהיה רוצה להירשם ללימודי רפואה באוניברסיטת תל אביב או בטכניון, או לימודי רפואת שיניים באוניברסיטה העברית בירושלים, נדרש להשתתף במרכזי ההערכה של שתי מערכות המיון (מבחן מור, מבחן מרקם), וכמובן לשלם עבור שני המבחנים.
כיום, כדי להקל על המועמדים מבחינה לוגיסטית וכלכלית, הוחלט כי מעכשיו המועמדים ייבחנו במערכת מיון אחת בלבד, וישלמו עליה תשלום אחיד.
כמה פעמים ניתן לגשת ולהיבחן במבחן מור?
מועמד רשאי להיבחן במערכת מיון (מבחן מור) אחת בלבד בשנה, כלומר להשתתף במרכז הערכה אחד בלבד.
מבחן מור – דוגמאות לשאלות מהמבחן
מה אתה חושב על מצב השכר של הרופאים?
אם היית מקבל מליון ש"ח, מה היית עושה בכסף?
למה לקבל דווקא אותך?
מה היית עושה עם היית רואה את חבר שלך מעתיק?
מבחן מור אינו מתקיים בראיונות למקצועות פרא רפואיים. למקצועות אלו קיים ראיון אישי, אשר שם נבחן סגנון התקשורת הבין אישית, יכולת קבלת החלטות, מודעות עצמית, דילמות ועוד, של המועמד העתידי ללימודי הרפואה.
מבחן מור – מבנה ותוכן
מבחן מור כולל ראיונות אישיים, דינאמיקות קבוצתיות וסימולציות של מצבים מאתגרים מול שחקנים. בנוסף, ממלאים המועמדים שאלון אישי ביוגראפי ושאלון שיפוט והחלטה. ההערכה במבחן מור נסמכת בעיקרה על הבעה אישית של דעות ושל חוויות ולפיכך אין צורך ברכישת ידע לקראת יום ההערכה.
מ.ס.ר
המרכז הארצי לסימולציה רפואית, אשר בשיתוף עם המרכז הארצי לבחינות והערכה מרכיבים ומפעילים את מבחני מור השונים בכל שנה. גופים אלו הוסכמו על ידי האוניברסיטאות להתחיל מהלך זה. מדי שנה לוקחים חלק בתהליך זה כ-700 מועמדים ללימודי הרפואה השונים.
בתי הספר המשתתפים במבחני המיון לבתי הספר לרפואה, נכון לשנת 2012 -
בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל אביב.
בית ספר לרפואת שיניים, תל אביב.
בית ספר לרפואה של הטכניון, חיפה.
בית הספר לרפואה, צפת.
חשוב לדעת
הבחירה אם לקיים את המבחן או לא, משתנה בין מוסדות הלימוד האקדמיים השונים. החל מפרויקט העתודה הצבאית לרפואת חי"ר הנקרא 'צמרת', וממשיך דרך הטכניון ואוניברסיטת תל אביב, האונ' העברית ואונ' בן גוריון. במילים אחרות, כל מוסד לימודים אקדמי, בוחר על פי החלטתו, האם לקיים את מבחן מור או לאו.
מה זה בעצם מרכז הערכה?
זהו בעצם ראיון קבוצתי, בו נבחנת התאמת המועמד ללימודי הרפואה עם עוד כמה משתתפים לאותו תפקיד או למספר תפקידים שונים באותו זמן. כל תפקיד בעל פרופיל משלו. כלומר, רשימת תכונות המאפיינות את האדם שאמור לבצע את התפקיד. מכאן ניתן להסיק, כי אם המועמד לא עבר את מרכז ההערכה, אין זה אומר כי אינו מוכשר, אלא שאינו מתאים לפרופיל התכונות שנבנה מראש על ידי הבוחן.