דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


קונדילומה - שאלות ותשובות 

מאת    [ 25/02/2013 ]

מילים במאמר: 1261   [ נצפה 6289 פעמים ]

קונדילומה ונגיף ה- HPV. כל מה שרצית לשאול, אבל לא היה לך את מי....


מה זה קונדילומה ומה זה HPV  ?

HPV הוא נגיף (וירוס) שעובר מאדם לאדם בזמן קיום יחסי מין ? מחלת מין.
קונדילומה היא יבלת שמופיעה על איברי המין (פין, אשכים, נרתיק, פי טבעת) כתוצאה מנגיף ה- HPV. במקרים נדירים יחסית הנגיף יכול לגרום לסרטן של צוואר הרחם.

אז HPV  הוא נגיף וקונדילומה היא יבלת על איברי המין. נגיף ה- HPV נחשב למחלת המין הנפוצה ביותר. לרוב הגברים והנשים מעל גיל 25 שקיימו יחסי מין עם מספר פרטנרים במהלך חייהם, יש את נגיף ה- HPV בגוף, אבל רק חלק קטן מהם יפתחו יבלת של קונדילומה. מספר קטן מאוד של נשים (190 מידי שנה) מפתחות סרטן צוואר הרחם בגלל HPV.

 

איך נדבקים ב- HPV ?

הנגיף עובר מאדם לאדם במהלך קיום יחסי מין ? אוראליים (ליקוק/מציצה), וגינאליים (חדירה לנרתיק) או אנאליים (חדירה לפי הטבעת). הנגיף נמצא על העור ובזמן המגע המיני הוא עובר לעור של בן/בת הזוג וחודר אל הגוף. אחרי תקופה של שבועות או שנים לאחר ההדבקה בנגיף, עלולות להופיע היבלות. לא ניתן לדעת מתי היתה ההדבקה בנגיף ? לפעמים מיד אחרי ההדבקה, אבל בהרבה מקרים עוברים חודשים ושנים בין ההדבקה לבין הופעת היבלת. אצל חלק מהאנשים אף פעם לא היה הופעה של יבלת למרות שהם נושאים את נגיף ה- HPV. מערכת החיסון של הגוף מצליחה בדרך כלל למנוע הופעה של יבלות ומצליחה אפילו להעלים את הנגיף לגמרי.
אם מתחילות להופיע יבלות במספר גבוה, או שהן חוזרות לעיתים קרובות, כדאי לבצע בדיקת איידס כדי לשלול ירידה בפעילות של המערכת החיסונית.

כאשר יש יבלות (קונדילומה) באיברי המין (על הפין או האשכים או הנרתיק או פי הטבעת) הסיכויים להדבקה של בן הזוג גדולים יותר. שימוש בקונדום מפחית את הסיכוי להדבקה אבל למרבה הצער, קונדום אינו מבטיח הגנה מושלמת בפני הדבקה בנגיף ה- HPV כיוון שלא כל חלקי העור מכוסים על ידי הקונדום, למשל האיזור של בסיס הפין או שק האשכים.
העברה של הנגיף בין בני זוג דרך מגע של יד או אצבע או דרך מגבות משותפות או דרך מצעים הוא נדיר מאוד. לעיתים נדירות יכולה להופיע יבלת גם בלוע או בגרון בגלל העברה של הנגיף בזמן מציצות.

 

למה לדאוג בגלל HPV  ?

יש סוגים רבים של נגיף ה- HPV. רוב הסוגים אינם מסוכנים כלל. הסוגים שגורמים ליבלות, אינם גורמים לסרטן צוואר הרחם. גם היבלות עצמן אינן מסוכנות ? הן לא הופכות לסרטן. חשוב לזכור שקונדילומה (היבלת) היא בעיקר בעיה קוסמטית. הסיבה העיקרית לטפל ביבלת היא בגלל שהיא גורמת לבעיה אסתטית ומבוכה.
חלק קטן מסוגי הנגיף (דווקא אילו שלא גורמים ליבלות) עלולים לגרום לשינויים ממאירים בצוואר הרחם אצל נשים  או בפי הטבעת  אצל גברים שמקיימים יחסי מין עם גברים.
לכן, כל אישה חייבת לעבור בדיקות תקופתיות של צוואר הרחם (משטח PAP) ולזהות בזמן את השינויים. מחקרים חדשים ממליצים שגברים הומואים המקיימים יחסי מין אנאליים (בעיקר בצד המקבל) יעברו פעם בשנה משטח תאים (PAP) מפי הטבעת.
גברים החיים עם נגיף HIV (איידס) סובלים משכיחות גבוהה יותר של קונדילומה פי הטבעת ועל הפין. עבור גברים אילו מומלץ לטפל ביבלות כאשר הן מופיעות וגם לעבור בדיקות ומשטחים מפי הטבעת כדי לוודא שאין התפתחות של סרטן האנוס (חלקו החיצוני של פי הטבעת).

 

מהם הסימנים לקונדילומה ?

היבלות על איברי המין נראות כגידולים קטנים ובולטים מעל העור. לרוב הן מחוספסות ומזכירות כרובית מוקטנת. לעיתים תופיע רק יבלת אחרת, אך לרוב יופיעו מספר יבלות והן יכולות להיות קטנות ? מספר מילימטרים, או גדולות מאוד ולכסות שטח גדול על גבי הפין. בדרך כלל היבלות הן בצבע הגוף או לבנות. הן אינן גורמות לכאבים או גירוד.

לעיתים היבלות זעירות מאוד ולא ניתן לראות אותן בעין. ביבלות כאלו אין שום צורך בטיפול.

 

איך מאבחנים קונדילומה ?

ההאבחנה של HPV וקונדילומה היא בעזרת בדיקה גופנית על ידי רופא.
בבדיקה הגופנית מסתכלים על איזור איברי המין וקובעים האם יש יבלות והאם היבלות הן באמת קונדילומה. לא כל בליטה או שינוי בעור על איברי המין היא קונדילומה.
לעיתים יש צורך לבחון את איברי המין עם משקפי הגדלה מיוחדים.
בעבר היו מורחים חומצה אצטית כדי להדגים טוב יותר את היבלות, אך לפי מחקרים רפואיים עדכניים אין בכך תועלת.
אין צורך לבצע ביופסיות כואבות ויקרות. אין צורך לבצע בדיקות דם או שתן כדי לאבחן קונדילומה או HPV. הבדיקות הללו יקרות מאוד ולפי הנחיות רפואיות עולמיות אין בהן שום תועלת לאבחנה או לטיפול.
במשטח PAP משתמשים במקלון קטן עם מברשת בקצה כדי לקחת דגימה של תאים מאיזור צוואר הרחם או פי הטבעת. הדגימה נשלחת למעבדה ושם מסתכלים על התאים במיקרוסקופ כדי לראות הם יש סימנית של ממאירות.  

כיצד מטפלים ב- HPV ?

אין כיום טיפולים היכולים לרפא לגמרי מ- HPV. אם יש לך את זה, זה עלול להיות בגופך לתמיד.
הטיפול ביבלות חשוב מבחינה קוסמטית ופסיכולוגית והוא גם מקטין את הסיכוי להדביק בני זוג שעדיין לא נחשפו לאותו סוג של נגיף.

טיפולים ביבלת הקונדילומה שאפשר לעשות לבד בבית ?

תמיסת פודופילוקס (קונדילוקס) - תמיסה הנמכרת בבית מרקחת עם מרשם רופא. מורחים כמות קטנה על היבלת פעמיים ביום למספר ימים ובודקים האם התמיסה 'שרפה' את היבלת. הטיפול פשוט ולא יקר אך מתאים ליבלות בודדות וקטנות ויש סיכוי גבוה יחסית לחזרה של היבלות.


    • קרם אימיקווימוד (ALDARA) ? קרם הנמכר בבית מרקחת. מורחים אותו על היבלות. הקרם יקר אך יעיל ומעורר את התגובה החיסונית של הגוף כנגד היבלת.

טיפולים בקונדילומה הנעשים במרפאה ?

קריותרפיה ? הקפאה של היבלת עם חנקן נוזלי. הטיפול מתבצע ללא הרדמה ויוצר כווית קור על היבלת. מתאים ליבלת בודדת בגלל הכאב הנוצר בטיפול.


    • חיתוך של היבלת ? כריתה של היבלת עם סכין. מהיר ויעיל. מתאים ליבלת בודדת.

טיפול בלייזר ? הרס של היבלת בעזרת אנרגיית לייזר. הטיפול יעיל אך יקר מאוד בגלל מחירו של המכשיר.

טיפול במחט חשמלית ? צריבה יסודית של היבלת עם מחט חשמלית המעבירה זרם בתדירות עצומה 'ששורפת' את היבלת ואת הבסיס. הטיפול יעיל מאוד וזול יחסית לטיפול בלייזר. הטיפול מתבצע תחת הרדמה מקומית ולכן אין כאבים וניתן לטפל במספר רב של יבלות בטיפול אחד.

לאחר הטיפול ביבלת יש סיכוי נמוך שתגדל יבלת חדשה באיזור. הסיכוי יורד כאשר מטפלים בשיטות 'עמוקות' יותר כמו מחט חשמלית. אין צורך לבצע ביופסיות מהאיזור או בדיקות דם ? זה יקר מאוד ולא מוסיף דבר להמשך הטיפול או המעקב.

 

מה לעשות אם יש לי קונדילומה ?

המסר החשוב ביותר בנושא HPV וקונדילומה הוא ? לא לשנות את שיגרת החיים.
אין סיבה להפסיק לקיים יחסי מין, אין סיבה להפסיק לפגוש בני זוג חדשים ואין שום טעם לחיות בפחד שתגרמו להדבקה של בני הזוג. צריך לזכור שלרוב האנשים יש את נגיף ה HPV בגוף כבר לפני שהם פגשו אתכם. כאשר יש יבלות שרואים בעין ? מומלץ להשתמש בקונדום כדי להקטין את הסיכוי להדבקה.

גברים צריכים לטפל ביבלות כאשר הן מופיעות ולהיות במעקב אצל אורולוג או רופא עור.
נשים צריכות לטפל ביבלות כאשר הן מופיעות ולהיות במעקב גניקולוגי ולהקפיד על משטחי PAP באופן מסודר לפי ההמלצות.
צריך להימנע מבדיקות מיותרות ויקרות שלא ישפיעו על מהלך המחלה והטיפול.

 

האם יש חיסון ל- HPV  ?

יש חיסון נגד נגיף ה- HPV, אבל כמו כל חיסון צריך לקבל אותו לפני שנחשפים לנגיף.
לפי מחקרים אפידימיולוגיים (סטטיסטיקה של רפואה) צריך לקבל את החיסון לפני גיל 26 או לפני שקיימת יחסי מין עם שישה פרטנרים שונים. אחרי גיל 26 או אחרי שישה פרטנרים שונים לסקס, רוב הסיכויים שכבר נחשפת לנגיף ואז החיסון אינו יעיל.
המצב האידאלי הוא לקבל את החיסון בגיל 12.
יש שני סוגים של חיסון ל- HPV. לגברים החיסון היעיל הוא הגרדסיל ? מחסן כנגד ארבעה זנים שונים של נגיף ה- HPV וכך מקטין את הסיכוי ליבלות (קונדילומה) וגם לשינויים סרטניים של הפין או פי הטבעת.
בישראל עדיין אין המלצות לחסן בנים/גברים אלא רק בנות/נשים. אפשר לקנוות את החיסון באופן פרטי בבית מרקחת עם מרשם רופא ולקבל אותו. יש צורך בשלוש זריקות כדי לקבל רמת חיסוניות טובה. 

ד"ר רונן הולנד מומחה בכירורגיה אורולוגית, תפקוד מיני ומחלות מין. רופא בכיר במרכז רפואי רבין ומכבי שירותי בריאות. במרפאה הפרטית 'איכילוב-טופ' ניתן קבל טיפול מקצועי ודיסקרטי למגוון בעיות אורולוגית - ירידה בזקפה, שפיכה מוקדמת, מחלות מין, דלקת ערמונית ועוד.  




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב