צילום אווירי
למרבה הפלא ארץ ישראל היא אחד המקומות הראשונים בעולם בהם צילום אווירי נעשה בצורה מסודרת ומתועדת. איך זה קרה ?
ב 1917 הגיע לארץ טייסת גרמנית על מנת לעזור לצבא הטורקי להתגונן מפני הבריטים שהגיעו מדרום. הבריטים התקדמו וכבשו את עזה בשלב הזה והתחילו לתכנן את המשך ההתקפה על ארץ ישראל. הטייסת הגרמנית התמקמה בעמק יזרעאל בקואופרטיב רחביה ומשם יצאה לגיחות של צילום אווירי לכל רחבי הארץ. מטרת אותם צילומי אוויר הייתה תיעוד מחנות הצבא הבריטי והתנועה של יחידותיו.
בפועל זו ההזדמנות כמעט היחידה שלנו לראות צילום אווירי מאותה תקופה ולבצע השוואות לשינויים באותם אזורים. אין ספק שתמונה אחת שווה לפעמים אלף מילים.
מה עוד עשו אנשי הטייסת הגרמנית מלבד לעסוק בתחום הצילום האווירי - למשל צאת לבלות בחיפה. בתקופה ההיא אין אמצעי תחבורה יעילים, בטח לא רכבת העמק מחיפה לבית שאן והלאה. אז איך עושים את זה הכי מהר - פשוט מאוד, מוצאים קרון מסע של רכבת שטוח מתקינים עליו כסאות ומדחף של מטוס ו"טסים" על מסילת הרכבת לחיפה בדרך הכי מהירה. מבלים בחיפה וחוזרים. יצירתיות מדהימה !
מערכת היחסים שלהם עם המתיישבים היהודים של רחביה הייתה מצויינת. הם השתתפו במסיבות של חברי הקואופרטיב ונרקמו יחסים יפים בין אנשי הטייסת והמתיישבים. מקרה אחד יכול להדגים את העניין והא מקרה של גנב ערבי מהכפר שונם שניסה לגנוב מרחביה וברח. אנשי הטייסת יצאו לשונם ודרשו שיסגירו אותו. לאחר ששוחרר תוך פחות מיום מבית הסוהר, הגיע לנקום ורצח חבר קואופרטיב ופצע את חברו. אנשי הטייסת עשו מצור על הכפר שונם ואף הטילו פצצה מהאוויר על מנת להפחיד את תושביו. הגנב הוסגר ונלקח שוב למעצר והפעם תוך כדי איום על כך שלא ישוחרר.
אז איזה צילום אווירי יש לנו מהתקופה הקצרה בה שהתה הטייסת הגרמנית בארץ - ניתן לראות בצילום בקישור הזה את תל אביב ממש בראשיתה. רוב תל אביב שאנחנו מכירים היא עדיין חולות ופרדסים. מצפון לאחוזת בית יש את שרונה ? המושבה הטמפלרית ואת הכפר הערבי, שנמצא מאחורי השקם של היום ? סומייל. עד היום מתחם השקם הוא בעל אופי כפרי בזכות הכפר הערבי סומייל. נחל איילון טבעי וזורם לים והרבה פרדסים שמהם נשאר אולי עץ התפוז האחרון ביפו, תלוי בסמטה וללא קשר לאדמה.
מה צילום אווירי אחד יכול להראות!