שיטת הניקוד:
שיטת הניקוד היא אמצעי שמפעילה רשות הרישוי של משרד התחבורה למעקב אחר נהגים המורשעים בעבירות תעבורה. שיטת הניקוד אינה מתמקדת בנהג הסביר, אלא בנהגים המבצעים עברות חוזרות בפרק זמן קצר כשהמטרה היא הרתעה מביצוע עבירות נוספות וביצוע תיקון.
השיטה מתבססת על ניקוד הנקבע לפי חומרת העבירה כמו גם על תקופות צבירה ועל אמצעי תיקון.
ניקוד:
רשות הרישוי קבעה 5 דרגות חומרה לעבירות תנועה וחמש קטגוריות ניקוד בהתאמה 2 נק', 4 נק', 6 נק', 8 נק', 10 נק' ? כאשר 2 נק' ניתנות בעבור העברות הקלות יותר וככל שעולה דרגת החומרה, כך עולה מס' הנקודות הניתן בגינה עד ל-10 נקודות בגין העבירות החמורות ביותר.
דוגמאות לעבירות תנועה ומספר הנקודות המתחייב מהן:
2 נק'
- נסיעה ללא אורות כנדרש
- נהיגה על מדרכה שלא לשם חצייתה
4 נק'
- הובלת מטען שלא בבטיחות
- סיכון עוברי דרך בנסיעה אחורנית
6 נק'
- כניסה לצומת כשאין אפשרות להמשיך
- נהיגה בכיוון ההפוך בכביש חד סטרי
8 נק'
- פקיעת רשיון נהיגה
- סיכון חיי אדם
10 נק'
- הפקרת נפגע לאחר גרימת תאונה
- נהיגה כשברמזור אור אדום
לטבלת הניקוד המלאה על עבירות תנועה, לחצו כאן>>
תקופת צבירה:
תקופת הצבירה היא התקופה שלאורכה מחברים נקודות זו לזו לשם קביעת סך הנקודות של הנהג. תקופת הצבירה נמשכת שנתיים שבמהלכן כל עברת תנועה שביצעתם וגררה ניקוד תתווסף לעברות קודמות לצורך ספירת הניקוד. בתום השנתיים, ימחקו הנקודות, אלא אם כן צברתם 12 נקודות ויותר.
כל צבירה של 12 נקודות ויותר מחייבת באמצעי תיקון כפי שיוסבר בהמשך. נהג שצבר במהלך התקופה 12 נקודות או יותר, יחויב בקורס הדרכה לנהיגה נכונה שבסופו מבחן (קורס נהיגה נכונה בסיסי). שימו לב כי לאחר סיום הקורס הנקודות לא נמחקות אלא כעבור שנתיים מאז צבר את הנקודה האחרונה.
במידה ובמהלך השנתיים צבר נהג 22 נקודות ומעלה, תוארך תקופת הצבירה לארבע שנים שמהלכן כל צבירת ניקוד נוספת מחריפה את אמצעי התיקון.
אמצעי תיקון:
אמצעים שנקבעו בחוק בעבור נהגים המבצעים עבירות תנועה תכופות שמטרתם לחזק נהיגה נכונה וזהירה, ולמנוע הישנות עברות תנועה בעתיד (בין אם דרך הקניית כלים לנהיגה זהירה ובין אם כאמצעי הרתעה)
- נהג שצבר למעלה מ-12 נקודות יחויב בקורס נהיגה נכונה בסיסי שבסופו מבחן
- נהג שצבר למעלה מ-24 נקודות יחויב בנוסף לקורס הבסיס, בקורס נהיגה מתקדם שבסופו מבחן
- נהג שצבר למעלה מ-36 נקודות יפסל רישיון הנהיגה שלו למשך 3 חודשים ויחויב לחזור על בחינת התיאוריה
- נהג שצבר 36 נקודות בפעם השנייה בתוך 6 שנים או 72 נקודות בתקופת הצבירה ? יפסל רישיון הנהיגה שלו למשך 9 חודשים ויהיה עליו לחזור על תהליך הוצאת רישיון הנהיגה תוך מעבר בדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים, מעבר מבחן התאוריה ומעבר מבחן נהיגה מעשי (טסט)
*את הקורסים יש לבצע בתוך 6 חודשים, מי שלא יבצע את הקורס רישיון הנהיגה שלו יישלל עד לביצוע הקורס
אז מתי רישיון הנהיגה שלנו בסכנה?
מהסתכלות על האופן בו בנויה השיטה, ניתן לראות כי אין בעבירת תנועה יחידה לגרור אמצעי תיקון וכי השיטה ממוקדת בעברייני תנועה ובנהגים המבצעים עבירות לעיתים תכופות. הדרך להימנע מאמצעי תיקון היא פשוט להישמע לחוקי התנועה והדרך. הקפידו על רקורד נקי מעבירות, עברה אחת או אפילו מספר עבירות קלות, אין בהן כדי לגרור אמצעי תיקון.
אם זומנתם לקורס בסיסי או מתקדם ? דאגו לבצע אותו בתוך שישה חודשים (ולא, רישיונכם ישלל עד חביצוע הקורס). זכרו כי אם במהלך שנתיים צברתם 22 נקודות ויותר ? תקופת הצבירה שלכם תוארך לארבע שנים ועליכם להקפיד שלא לבצע עבירות נוספות בתקופה זו. ביצוע עבירות חוזרות וצבירה של 36 נקודות ומעלה, תגרום לשלילת רישיון הנהיגה שלכם ולהחרפת אמצעי התיקון.
סעו בזהירות!
אברהם טאקו ? מורה נהיגה ברמת גן, גבעתיים, תל-אביב והסביבה 03-6741562, 052-2807331