מהי המשמעות של התראת פשיטת רגל? מהו הפטר? והאם פשיטת רגל יכולה להכניס חייבים לכלא? מנכ"ל אובליגור, דני ליבנה, מסביר כל מה שרציתם לדעת על פשיטת רגל
כאשר חייב אינו מסוגל לפרוע את חובותיו מול הנושים שלו הוא יכול לפנות להליך המשפטי של פשיטת רגל.
את הבקשה לפשוט את הרגל (צו כינוס נכסים) החייב מגיש לכונס הנכסים באזור מגוריו.
החייב מפרט בבקשה את הסיבות שהביאו אותו לפשיטת הרגל וכן עליו למלא פרטים כמו סכום חובותיו, שמות נושיו וכו'.
לאחר שבית המשפט המחוזי מאשר את הבקשה, מוטל על החייב למסור לנושיו התראה על פשיטת רגל. משמעות ההתראה היא שבפרק זמן של 180 ימים, על הנושים להגיש דרישת חוב המפרטת מהם החובות שהחייב חייב להם. נושה שלא יגיש דרישת חוב בפרק זמן זה- לא יזכה להיכנס לרשימת מניין החובות.
מרגע זה כל ההתנהלות הכלכלית של החייב עוברת לידיו של כונס הנכסים, הוא זה שאחראי להשיב לנושים את הכספים שלהם (והוא גם זה שמטפל בפניות שלהם ובטלפונים שלהם) ובעת ובעונה אחת תפקידו גם למנוע מהחייב להיקלע לחובות נוספים. לשם כך, מוטל על החייב למלא דוחות כספיים של הכנסות והוצאות ולהגישם לכונס הנכסים. בנוסף, בהתאם למצב הכלכלי של החייב, כונס הנכסים מחליט על סכום חודשי שעל החייב לשלם לו. בבוא היום יתחלקו נושי החייב בתשלומים אלו.
רואים את הסוף
הליך פשיטת רגל מסתיים כאשר החייב מקבל הפטר הפוטר אותו מכל חובותיו. תחילה החייב מקבל הפטר מותנה, כלומר, ההפטר מותנה בכך שהחייב ישלם תשלומים חודשיים וזאת בהתאם ליכולתו הכלכלית (ללא קשר לגובה חובותיו) ורק לאחר מכן החייב יקבל הפטר חלוט.
מאחורי הסורגים
יש לציין כי עד לקבלת ההפטר קיימות מגבלות על החייב המבקש לפשוט את הרגל, כך למשל, יש נגדו צו עיכוב יציאה מהארץ ואין לו חשבון בנק (בלי כרטיסי אשראי ובלי צ'קים!), לכן פושטי רגל ממתינים בקוצר רוח לקבלת ההפטר.
יש להדגיש, כי בעת ההמתנה להפטר חשוב שהחייב אכן ימלא את הדוחות הכספיים שעליו להגיש לכונס הנכסים ובמקביל לשלם את הסכום החודשי שנקבע לו על-ידי כונס הנכסים. כל עוד החייב יגלה רצינות ויכבד את המערכת, גוברים הסיכויים שהוא לא ייכנס לכלא.
מדינת ישראל אינה נוהגת לשלוח פושטי רגל לכלא. המקרים שבהם פושטי רגל אכן נשלחים לכלא הם בודדים ומתרחשים רק כאשר בית המשפט חש כי החייב אינו מכבד את החלטותיו.
הליך פשיטת רגל הוא מורכב ועשוי להתרחש זמן רב, לכן במקרים מסוימים כדאי להיעזר ביועצים פיננסיים מנוסים שיוכלו לזרז את ההליך.
דני ליבנה, מנכ"ל אובליגור, החברה המובילה במשק לטיפול בתביעות והסדרי חוב לבנק