מתעוררים בבוקר לעוד יום מטורף, מלא משימות והתחייבויות?
לארגן את הילדים, להכין להם אוכל, לרוץ לעבודה, לצלול לתוך פרוייקט חדש (או מספר פרוייקטים חדשים),
לקפוץ בדרך הביתה לסופר, לאסוף את הילדים, לקחת אותם לחוגים, לבוא הביתה עם "לשון בחוץ" והיום עוד לא נגמר...
נשמע לכם מוכר? ועוד לא הזכרתי, מה קורה למי שמנהל עסק...
זה לא סוד עבור אף אחד, שחיים שלנו עמוסים. אנחנו מנסים "לבלוע את העולם", להיות הכל, להספיק הכל
וזה נפלא לרצות ולשאוף, יחד עם זאת, יש לכך גם מחירים. מי מפסיד מזה, זה הגוף שלנו ואם הגוף מפסיד,
גם אנחנו מפסידים.
הגוף שלנו דומה ל"אימא פולניה". עבורו האוכל, זה סימן לאהבה. לאהבה זו, מספר סימנים ברורים:
1. הספקת אוכל בזמן המתאים;
2. הספקת אוכל מסוג המתאים, ממנו הגוף יכול להפיק תועלת;
3. התייחסות לגוף בזמן האכילה עצמה – מודעות לאכילה.
המציאות העגומה היא, שאנחנו חוטפים כוס קפה בדרך לעבודה, בעבודה חוטפים משהו תוך כדי קריאת המיילים,
אולי יש לנו זמן לצהריים ואולי אין ואז שוב חטיף כלשהו, תוך כדי העבודה
ובערב... מתחילה "החגיגה הגדולה".
בכלל לא מפתיע, שכאשר אנחנו מגיעים הביתה ואולי סוף-סוף יכולים להאיט את הקצב, העייפות גוברת,
אבל היום לא נגמר. יש עוד עבודה שמחכה לנו בבית ולאוכל יש 2 תפקידים עיקריים ב"חגיגה הליילית":
1. להשלים את החסרים הפיזיולוגיים שהצטברו במשך היום
2. להחזיק אותנו ערים להמשך הפעילות, הרי אוכל מתפרק ברובו לסוכר, אנרגיה זמינה, אותה הגוף צריך כדי להמשיך לתפקד.
אני רוצה להביא בפניכם מספר עקרונות לשיפור מערכת היחסים עם הגוף דרך האוכל:
- מודעות לאכילה. להבין שהאכילה אינה פעולה נלווית, אלא פעולה חשובה לא פחות משינה ולכן בהחלט ראויה לתשומת לב, לזמן ולמקום. שווה להשקיע כ- 10 דקות בארוחה ולהרגיש שובע, סיפוק ואנרגטיות לכמה שעות הבאות.
- ארוחות סדירות. לגוף יש מערך מורכב וחכם להפליא של עיבוד והפקת אנרגיה מהמזון ולכן כדי למנוע שיבושים, הכרחי לספק לו מזון בשעות שהוא זקוק ולא רק כאשר לנו יש זמן. ניתן להדגים את זה דרך פעילות של מפעל העובד עד שעה מסויימת, לדוגמה עד שעה 19:00. הפועלים נמצאים בעבודה, מחכים להספקת הסחורה, אך הסחורה לא מגיעה. במקום הסחורה, מגיעים כל מני חלקים לא קשורים לתוצר הסופי והרצוי (ממתקים, קפה, שתייה דיאטתית). הפועלים מחכים עד שמסתיים יום העבודה והולכים הביתה. פתאום בשעה 20:00 מגיעה הסחורה. חלק מהפועלים מקבלים קריאת חרום וחוזרים לעבודה וחלק לא. יש מחסור בכוח אדם, הפועלים עיפים ולכן העבודה לא תהיה אותה עבודה והתוצר הסופי לא יהיה תקין.
- גיוון. גם טיב וגיוון המזון חשובים לגוף. אם ניקח את אותו מפעל שצריך לספק סחורה מסויימת והוא יקבל כל הזמן את אותם חלקים, הוא לא יוכל ליצור את המוצר הסופי. הגוף שלנו חייב לקבל את כל אבות המזון כדי לספק לנו את הסחורה – בריאות, תפקוד תקין והרגשה טובה, לכן חשוב לספק לו: פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים, מינרלים ומים כל יום ובכמויות מספקות.
- מנוחה. עייפות ועומס נחשבים לבין הגורמים החשובים לאכילת יתר. אחת הסיבות לאכילה מוגברת במצב של עייפות היא, שהגוף מחפש מקור אנרגיה זמין, כדי להעיר את עצמו ולהמשיך לתפקד ואלה בדרך כלל סוכר וקופאין. עבור הגוף אלה אינם רכיבים הכרחיים ולכן הוא לא מחשיב אותם בתור מזון ודורש מהם עוד ועוד. רצוי לישון לפחות 7 שעות ביממה ולהקפיד לנוח, כאשר הגוף מסמל, שזה מה שהוא צריך. לעתים ישיבה עם עיניים עצומות למשך 5-10 דקות יכולה להטעין אותכם באנרגיה להמשך היום ולמנוע אכילה מיותרת.
לסיכומו של דבר: התייחסו לגוף כאל חבר הכי טוב שלכם, כבדו אותו במזון מזין ובריא, דאגו להאכיל אותו בשעות בהם הוא זקוק לאוכל, אפשרו לו מנוחה, כאשר הוא מבקש ובתמורה תקבלו גוף בריא, אנרגטי והרגשה נפלאה.
רעיה ויינשטיין, דיאטנית קלינית RD , מאמנת אישית ומדריכת כושר מוסמכת.
בקרו באתר והכירו את שיטת MindEat
www.mindeat.co.il
"גוף בריא והרגשה טובה - זו לא רק מטרה, זו דרך חיים!"