מנהג הטבעת בחתונה היהודית
לא סתם נבחרו הטבעות לייצג את ברית הנישואין גם ביהדות. הטבעת שצורתה עגולה מסמלת דבר שלם ללא התחלה או סוף. הטבעת היא סמל למערכת הזוגית, שצריכה להיות אין סופית ושלמה, כמו זוג שבוחר למסד את חייו יחדיו. הטבעות המאפיינות את ברית הנישואין נחלקות לשתיים. טבעת אירוסין וטבעת נישואין. מרבית הזוגות היהודיים לא מוותרים על הענקת טבעת אירוסין וטבעת נישואין. טבעות אירוסין בדת היהודית הן חלק ממסורת רבת שנים בה היה החתן המיועד מעניק לכלתו המיועדת טבעת כאות למיסוד הקשר טרום הנישואים. הסיבה להענקת טבעות אירוסין בדת היהודית לפי ההלכה היתה מכיוון ששבעבר האירוסין נערכו הרבה לפני מועד הנישואין, בגלל סיבות כמו מיקום או גיל ולכן היה חשוב להצהיר על נאמנות כלפי הצד השני. הגבר מתחייב לאישה שלו כשהוא מעניק לה את טבעת האירוסין ואילו האישה מתחייבת אליו בחזרה כשהיא מקבלת את הטבעת.
טבעות נישואין בדת היהודית
טבעת הנישואין בדת היהודית חייבת להיות פשוטה. לפי ההלכה היא צריכה להיות ממתכת אחידה (כסף או זהב) ללא שיבוץ אבנים וחלקה. הסיבה לכך היא כדי שהיא תהיה פשוטה ולא תראה יקרה יותר ממה שהיא באמת. הרעיון העומד מאחורי קביעה זו, הוא כדי שלא ייווצר מצב שהכלה או משפחתה חושבים שערך הטבעת גבוה מערכה האמיתי וזאת הסיבה בגינה היא בוחרת להינשא לבחור שנתן לה אותה. ההלכה מעוניינת שהסיבה לנישואין לא תהיה כסף או ממון רב, אלא בחירה למסד את חייהם יחדיו מתוך אהבה וכבוד הדדי. לפי ההלכה היהודית ישנם שני זרמים המאמינים כי הטבעת צריכה להיות עשויה משתי מתכות שונות. הזרם הטוען כי טבעת נישואין צריכה להיות עשויה מכסף, שהיא מתכת אשר מסמלת את מידת החסד ואילו הזרם השני הטוען כי טבעת נישואין צריכה להיות עשוייה ממתכת הזהב, שהיא סימן למידת הדין לפי היהדות.
טבעות אירוסין
בגלל שההלכה היהודית מקפידה מאוד על פשטותה של טבעת הנישואין, זוגות רבים בוחרים להשקיע דווקא במראה של טבעת האירוסין. טבעות האירוסין הן לרוב טבעות מרשימות משובצות באבנים יקרות ונוצצות לרוב. הבחירה בטבעת עשירה בבאנים יקרות, כדוגמת יהלומים, מעידה על הנכונות של החתן המיועד להתחתן ועל אהבתו חסרת הגבולות לבת זוגתו. מרבית הזוגות ייבחרו דווקא טבעת סוליטר עם אבן בודדה, אך קיימים לא מעט סגנונות ועיצובים של טבעות אירוסין שונות. טבעות האירוסין הן אינן מנהג חדש, אלא קיימות הוכחות לטבעות אירוסין יהודיות עוד מהמאה ה14 בצרפת.
המאמר באדיבותו של מעצב תכשיטי יהלומים - דני יוסף