במהלך שנים רבות של ייעוץ עסקי שהענקנו במסגרת המכון לאבחון עסקי, נתקלנו במצבים מרתיחים בתחום יחסי עסקים ובנקים. כדי שהעסק שלכם לא ייפול במלכודות הללו, אנו מגישים רשימה קצרה של הטעויות הקשות והעצובות ביותר של עסקים בתחום.
המלכודת הראשונה היא האופוריה שהבנק משדר לבעל העסק כאשר הוא נכנס ליותר ויותר הלוואות ומינוסים. התחושה כאילו הכל בסדר מתחלפת בקשיחות חסרת תקדים, ולעיתים גם חסר הגיון וסיבה. לעיתים הדבר נובע מהחלפת מנהל הבנק. לעיתים משינוי במדיניות. אבל המכנה המשותף הוא שבעל העסק לא נמצא כלל בסוד הדברים והשינוי נעשה ללא ידיעתו, הסכמתו או אפילו ללא התראה מוקדמת.
כך, לפתע, כרעם ביום בהיר מחזירים לעסק המחאות באופן סדרתי עד שהוא נהיה מוגבל בבנק, ולא מסוגל לעמוד בהתחייבויות שלו לספקים. הדבר גורר תגובת שרשרת שבה הוא לא מסוגל לספק את השירות ללקוחות - שבתורם מסיגים את רגליהם מהעסק וגורמים לירידה בהכנסות - וחוזר חלילה עד לסוף המר של שירת הברבור של העסק שבה הוא יכול רק לחפש עורך דין טוב לצורך הסדרים עם הנושים - בקיצור - פשיטת רגל.
המכון לאבחון עסקי קיבל במהלך השנים מאות תלונות בנושא, ואנו מתכננים להעלות את העניין בןעדת הכלכלה של הכנסת אליה אנו מוזמנים לעיתים קרובות.
המלכודת השנייה שבנקים אוהבים להציב לעסקים, בעיקר לעסקים חסרי נסיון היא עמלות מנופחות והזיות הקשורות כולן למתן אשראי סוג זה או אחר. ערבות בנקאית - גם אם אינה דורשת כל אשראי שהוא, דורשת עמלות עצומות, והעסק שזקוק לערבות זו כדי לקבל עבודה או לקבל סחורה, לא נמצא במצב של עליונות כלשהי שתאפשר לו לנהל אפילו משא ומתן אמיתי על גובה העמלה. לעיתים קרובות רק עמלות הבנק השונות הן ההבדל בין רווח להפסד בעסקים רבים.
על המלכודת השלישית נדבר במאמר הבא.
יובל יבנקובסקי - מנכל המכון לאבחון עסקי, תואר שני, יועץ מאושר על-ידי משרד המסחר והתעשייה בישראל, בעל נסיון של כ-12 שנים בייעוץ למעל 9 אלף בעלי עסקים בארץ ובעולם. מחבר רב המכר: האם שווה להיות עצמאי .