דיכאון קליני
דיכאון קליני הוא מחלה שכיחה מאוד, ומסוכנת מאוד, שחשוב לטפל בה בטיפול תרופתי. מעריכים שבערך בין 5% ל-8% מהאוכלוסייה סובלים מדיכאון, כאשר הנשים חשופות למחלה פי שתיים יותר מהגברים.
תאור המחלה
הסימפטומים של דיכאון הם: ירידה חזקה באנרגיה, בסקרנות, ובהנעה מהחיים בכלל, חוסר שקט מוטורי, חוסר תאבון, חוסר ריכוז.
לדיכאון יש מרכיב גנטי, והוא קיים לאורך כל החיים. ההתפרצות הקשה יותר שלו היא אצל נשים בסביבות גיל ה-40. המחלה בעלת אופי מחזורי, היא מתפרצת ולאחר מספר חודשים יש פתאום הקלה בסימפטומים, גם בהעדר טיפול רפואי, אך לאחר זמן מה היא שוב חוזרת. כ-80% ממקרי ההתאבדות בעולם המערבי, הם של אנשים דיכאוניים, ובדרך כלל הם מבצעים את המעשה בתקופת היציאה מהדיכאון, כי רק אז יש להם מספיק כוח ומרץ.
מקור המחלה
כנראה שירידה ברמת הסרוטונין במוח, הוא הגורם לדיכאון. ידוע שכמחצית מהחולים במחלת פרקינסון וגם חולי סרטן ולב רבים, סובלים גם מדיכאון, אך מאחר וטיפול תרופתי אנטי דיכאוני מרפא את הדיכאון, מניחים שלא המחלות עצמן גרמו לו.
כנראה שהסיבה לכך שהדיכאון רווח יותר אצל נשים מאשר אצל גברים, היא בקשר שבין התפרצות המחלה, לשינויים ברמת הורמוני המין הנקביים, בגיל ההתבגרות ובגיל הבלות. גם הדיכאון לאחר לידה קורה עקב ירידה בהורמוני המין לאחר הלידה.
הטיפול
אצל אנשים שסובלים מדיכאון, שנת ה-REM קורת מוקדם יותר, בשלבים הראשוניים של הלילה. שנת ה-REM היא שלב בו העיניים זזות בקצב מהיר, ויש בו חלומות. מסתבר שמניעת שנת ה-REM מהחולים, מקלה באופן משמעותי ומידי על הסימפטומים של הדיכאון. גם תרופה אנטי דיכאונית יעילה יותר ככל שהיא טובה יותר בהפחתת שנת ה-REM. הטיפול הנפוץ ביותר נגד דיכאון הוא מתן תרופות אנטי דיכאוניות. אם התרופות מפסיקות לעבוד, אז טיפול יעיל ולא מסוכן הוא ECT - מתן שוקים חשמליים למוח. הטיפול נעשה תחת הרדמה כללית, והוא יעיל ביותר.
מניה דפרסיה היא מחלה מחזורית של תקופה של אופוריה (מניה) דיכאון קשה (דפרסיה), היא שונה מדיכאון קליני, ופחות נפוצה. מניה דפרסיה פוגעת רק ב-1% מהאוכלוסייה, ומטפלים בה על ידי מתן ליתיום שמפחית גם את התקפי המניה וגם את הדיכאון.
פיקסמן פאולה מהנדסת תוכנה, בעלת האתר בפיתוח עצמי www.brainlook.co.il