בישראל קיימות שמונה אוניברסיטאות: האוניברסיטה העיברית בירושלים, הטכניון בחיפה, אוניברסיטת תל-אביב, אוניברסיטת בר אילן, אוניברסיטת חיפה, אוניברסיטת בן גוריון בנגב, האוניברסיטה הפתוחה ואוניברסיטת אריאל שבשומרון.
בנוסף קיימות מכללות רבות המעניקות תואר אקדמי.
כיצד ניתן להחליט באיזו אוניברסיטה ללמוד? כמובן ששאלה זו תלויה בראש ובראשונה לאיזו אוניברסיטה ניתן להתקבל. המדד הראשוני ליוקרתה של אוניברסיטה היא תנאי הקבלה. ככל שנתנאי הקבלה יותר קשים ויותר מחמירים מדובר באוניברסיטה יותר מבוקשת, וככל הנראה הביקוש נובע מהיוקרה של המוסד האוניברסיטאי.
אם כן הגענו לתחום היוקרה. ואכן היוקרה לעניות דעתנו היא המפתח המרכזי לבחירת אוניברסיטה או כל מוסד לימודים. הנחת העבודה שלנו שפחות או יותר המרצים בישראל הם אותם מרצים. מדובר במדינה קטנה והמרצים באוניברסיטאות משמשים בדרך כלל גם מרצים במכללות וביתר מוסדות הלימוד האקדמיים. ההבדל המרכזי בין מוסדות הלימוד האקדמים מבחינת הסטודנט הוא היוקרה של המוסד האקדמי. ככל שהיוקרה של המוסד גדולה יותר כך התועלת שהסטודנט מפיק מהלימודים משמעותית יותר.
הדבר בא לידי ביטוי ממשי ומוחשי בחו"ל. בארצות הברית למשל השכר נקבע על בסיס האוניברסיטה או מוסד לימודים אקדמי שלמדת בה. אם אתה בוגר אוניברסיטה מובילה בתחום מסויים הסיכויים שלך לקבל עבודה בתחום מיד בתום תקופת הלימודים הם גבוהים מאוד וגם השכר ההתחלתי שלך יהיה גבוה משמעותית מבוגרי מוסדות אחרים.
בישראל נעשה דרוג של האוניברסיטאות ומוסדות הלימוד האקדמאים רק לאחרונה על ידי חברת המחקר והדרוג בסטר. בסיס הדרוג שבוצע על ידי בסטר מורכב ממספר פרמטרים שיחד משקללים את המוניטין והיוקרה של מוסד הלימודים האקדמאי.
חלק הפרמטרים שנבחרו לדרוג מוסדות הלימוד האקדמאים היו כדלקמן:
וותק של האוניברסיטה – לוותק יש אלמנט חשוב במיוחד במוניטין וביוקרה.
מוניטין ודרוג בינלאומי – ישנם כיום מספר ממדים בינלאומיים שמדרגים אוניברסיטאות ברחבי העולם. חלק מהאוניברסיטות בישראל מדורגות במיקומים די גבוהים בדרוג העולמי וחלק לא. מובן שמוסדות עם הכרה ודרוג בינלאומיים עדיפים על מוסדות אחרים.
לסיכום: השיקול המרכזי בבחינת מוסד אקדמאי בו כדאי ללמוד תואר ראשון הוא היוקרה של המוסד והמוניטין שלו.
דוד חן הינו חוקר בכיר בחברת הדרוג והמחקר בסטר, והוא אחראי בין היתר על דרוג המוסדות האקדמאים בישראל.