מהי תב"ע? (תכנית בניין עיר)
חוק התכנון והבניה התשכ"ה - 1965 קובע כי לא ניתן לבצע פעולה במקרקעין ללא אישור תכנית בניין עיר אשר מסדירה את שימושי הקרקע והוראות תכנוניות לחלקי קרקע שונים. התב"ע המפורטת מכילה שני מסמכים מחייבים - תקנון ותשריט ולעיתים נוספים לה נספחים מנחים שונים כגון נספח בינוי, נספח פיתוח שטח, תשתיות ועוד.
החל משנת 2007 מבוצעות התכניות על פי נוהל מבא"ת (מבנה אחיד לתכנית) של משרד הפנים.
התכנית מוגשת לועדה המחוזית או המקומית בהתאם להחלטה ואחר שהתכנית עברה אישור ודיון בהתנגדויות ניתן אישור קבלת התוקף. מבחינת ההיררכיה התכנונית נמצאת התכנית בניין עיר המפורטת בתחתית ההיררכיה של תכניות המתאר, כך שכלל ההוראות בתמ"א, בתמ"מ ובתכנית המתאר המקומית צריכות להתממש בה. במידה ונראצה להוציא היתרי בניה נדרשת התב"ע להיות בקנ"מ של 1:1250
ברמה התכנונית ישנם היררכיות שונות לתכנון, הגבוהה שבהן תכנית מתאר ארצית, לאחריה תכנית מתאר מחוזית ובסופה תכנית בניין עיר מתארית/מקומית.
ישנה חשיבות רבה להכרת החוקים והתהליכים הקשורים לחוק התכנון והבניה, לחוקים אלו יש השפעה רבה על תכנון והתחדשות המשפיעים על הסביבה ותורמים להבנה בנושא של קניית דירה, בית או חלקת אדמה.
בירור מידע לגבי תכניות שונות ניתן לעשות באתר של מינהל מקרקעי ישראל או באתר משרד הפנים
שלב ההתנגדות לתכנית בניין עיר (תב"ע) – על פי השלבים לאישור תכנית בניין עיר ועדות התכנון המחוזיות והמקומיות, ישנו פרק זמן של 60 יום לאחר פרסום ההפקדה בהם ניתן להגיש התנגדויות, את ההיתנגדויות יכולים להגיש אנשים פרטיים, התאגדויות של קבוצות אינטרסים או גופים ציבוריים.
במסגרת ההתנגדויות יש להגיש חוות דעת אדריכלית לנושא ההתנגדות והצעת חלופות אחרות, חוות הדעת והחלופות מסבירות את עיקרי הבעיות בתכנית שהוגשה וכיצד היא תשפיע על הסובבים.
סיבות אפשריות להתנגדויות:
- ירידת ערך.
- איכות הסביבה
- חוסר הכרת המצב הקיים
- חוסר ואי דיוקים בפרטים ונתונים
- חריגות מתכניות על.
בשנת 2007 משרד הפנים הכניס לתוקפו את נוהל מבא"ת (מבנה אחיד לתכנית) המכיל את התקנות בדבר הגשת תכנית בניין עיר (תב"ע), הנוהל כולל פירוט לגבי אופן הכנת התשריט והוראות התכנית, הנוהל יוצר אחידות ובהירות בנושא שהיה נתון לפרשנויות עד כה.
צוות העיר שלי