שנים רבות עסקתי בתחזוקת מטוסים, כידוע אם המטוס לא מאוזן תיתכנה תקלות שיכולות להביא אף לאסון.
למרות זאת קיימים אמצעים רבים ושיטות מגוונות המאפשרים לתפעל את המטוס למרות חוסר האיזון, כך גם ברכב שאנו נוהגים, חסר אויר בגלגל – הרכב ישאף לסטות הצידה והנוהג יאלץ להחזיק את ההגה בחוזקה כדי שהרכב לא יסטה, בסוף הנסיעה הנהג מרגיש כאבים בידיים עקב המאמץ לשמור על כיוון הנסיעה, הגלגל נשחק וביזבוז רב של דלק.
כך מתנהג גופינו, רק שהוא מתוחכם ומנסה לשפר את האיזון שלנו בעמידה ובתנועה גם אם לא שמנו לב לבעיה שקיימת באיזון שלנו.
ומיכאן מתפתחים נזקים רבים, מצד אחד הגוף לומד לישמור על ציר הזרימה בתנועה בסימטריה מאולצת ומצד שני מפרקים בעומס יתר נשחקים ובשלב מסויים צפויים להשחק עד הצורך להחליפם.
איזה בעיות קיימות שלא שמים לב אליהן?
זוג הרגליים שלנו אמורים לתפקד בעומס שוויוני ז"א: רגל שמאל מסוגלת להתנהג כמו רגל ימין אלה אם קיימת הפרה באיזון המשותף לרגלים שלנו,
קיצור רגל אחת, קריסה של כף רגל, דורבן בעקב כף הרגל, חוסר תחושה בכף הרגל, כאבים בכף הרגל ושרירים שלא פועלים במלא עוצמתם – וככל שאנחנו מתבגרים יותר תנועת הגוף שלנו איטית יותר ומדודה יותר.
אני מנסה להתחקות אחר התנהגות הגוף של המטופל כדי לזהות את הגורמים להפרעה בתנועה סימטרית ותקינה כדי למצוא באיזו דרך אפשר לשפר את היציבה גם בעמידה וגם בתנועה.
העזרים המתאימים במישרין הם מדרסים ונעליים, אליהם מתוספים במידת הצורך מקלות עזר להליכה הליכונים ואביזרי מגן שתומכים את המפרקים והשרירים שלנו.
האם אפשר לשפר התנהגות תנועתית של אדם מבוגר?
ודאי וודאי!! הליכה לא יציבה מערערת את הביטחון ללכת ואז רבים מותרים על הליכה שהיא כל כך חשובה לחיזוק השרירים, שיפור הנשימה, חיזוק העצמות, קצב פעימות הלב ונשימה סדירה ובוודאי ההנאה מטיול מחוץ לכותלי הבית.
לא כל נעל מתאימה לכל אחד.....
לא כל נעל ולא כל מדרס מתאימים לכל אחד, כשרגל רחבה או צרה, כשסוג הפעילות עם או בלי מגבלות תנועה שונה לכל אחד כשהגוף פועל מכאנית עם ליקויים תפקודיים,
אנשים שפעילים ספורטיבית צריכים מדרסים עם בולם זעזועים מיוחד,
אנשים סוכרתיים צריכים ציפוי מיוחד בכדי למנוע חכוך וגירוי אסורים בהחלט,
נשים שמהלכות בנעליים "מודרניות" זקוקות להתאמה מיוחדת של מדרסים אלגנטיים,
נשים שנושאות בכפות רגלן עצם בולטת במיוחד (האלוקס ואלגוס) נדרשות לנעל רחבה במיוחד ומדרס עם אלמנט הרמה קידמי (מטאטארסל פד) להורדת העומס מעצמות המסרק.
מה חשוב יותר נעל טובה או מדרס טוב?
"משפט בני" (לא משפט שלמה) פוסק: עדיפה נעל טובה ומתאימה ללא מדרסים מאשר מדרסים טובים בנעל גרועה אך רצוי שילוב של שני הגורמים יחד לקבלת אפקט ארוך טווח נוח ובטיחותי.
כמה זמן צריכים ללכת עם מדרסים וממתי כדאי כבר להשתמש במדרסים?
השימוש במדרסים רצוי מגיל צעיר ביותר, אז הרגל מעצבת עצמה, ומכיוון שמנח הכף רגל לא מקבל משוב טבעי מהקרקע (בלטות, כבישים, נעליים פרקטים) כמובן המדרס מדמה לנו את נוחות הפגיעה כאילו נחתנו על הקרקע הטבעית עם כף הרגל שלנו.
למה זכינו?
חלוקת לחצים על פני כל משטח כף הרגל בצורה אחידה – אין לחצים, גרועים ויבלות אין עומסים על 26 העצמות בכל כף רגל ובלימת הזעזועים של הגוף מושלמת ומונעת טיטול ופגיעה במפרקים = ברכיים, אגן גב תחתון ואף חוליות צוואר.
כל כמה זמן צריך להחליף מדרסים?
רצוי מאד להחליף מדרסים כל עד שנתיים ולא כי המדרס מתבלה אלה משום שחלים כל הזמן שינוים במבנה השלד שלנו בכלל ובכף רגלינו בפרט.
בני בר לוי - מכון בני באלאנס - מכון אורטופדי למדרסים מומחה באיזון הגוף דרך כף הרגל בעזרת מדרסים, יעוץ והכוונה ללא תשלום טל' 054-3902020