דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


קטניות 

מאת    [ 21/02/2008 ]

מילים במאמר: 365   [ נצפה 7986 פעמים ]

קטניות

הקטניות הן משפחת צמחים שזרעיהם האכילים נתונים בתרמילים, יש יותר
מ-600 סוגים ו-13 אלף מינים.
הקטניות עשירות בחלבון, לרוב דל במתיונין ועשיר בליזין.
דגנים, אגוזים וזרעים בדרך כלל עניים בליזין ועשירים במתיונין ולכן מומלץ לאכול אותם במשולב, כמשלימי חלבון.
הקטניות היבשות קשות לעיכול וגורמות לתופעות לוואי של נפיחות בבטן, כאבי בטן וגזים.

הקטניות מכילות גורמים מעכבי פרוטאז (אינזימים מפרקי חלבון), וזה גורם לכושר התעכלות נמוך של הקטניות ולכאבי בטן.
גם הצורה בה כלוא העמילן בתוך תאי הקטניות קובע את הספיגה בגוף.

בהשריה הקטניות סופגות מים אך התאים בהם כלוא העמילן נשארים שלמים.

בבישול העמילן תופח אך מוגבל ע"י קשיחות דפנות התאים, רק חלק מתפרקים ומשחררים את העמילן.
מידת כושר שחרור העמילן קובעת אם הקטניה תהיה קלה או קשה לעיכול.

בריסוק, אחרי ההשריה, מתפרקים כל התאים והעמילן משתחרר.

הנבטה- קטניות מונבטות קלות מאוד לעיכול וחסרות תופעות לוואי.
בתהליך ההנבטה נוצרים בזרע אינזימים רבים, מתווספים ויטמינים, החלבון מתפרק לחומצות אמינו = מקדם עיכול גבוה, רוב העמילן מתפרק לסוכר.

קטניות שניתן לאכול ללא בישול לאחר ההנבטה: מש, עדשים, חילבה, אספסת.
קטניות שצריך לבשל מעט לאחר ההנבטה: חומוס, פול, לוביה, אפונה, אזוקי, לימה, שעועית וסויה. הם מוכנים לבישול כאשר שורשון הנבט באורך 1 ס"מ.
בוטנים וסויה לא מומלצות בבישול כי הן מכילות שמן רב שניזוק בבישול.

פתרונות לעיכול קטניות:
השריה למספר שעות תוך החלפת מים מספר פעמים, בישול במים טריים.
בישול עם אצת קומבו.
תוספת תבלינים מרככים כמו כמון, ג'ינג'ר, זרעי כוסברה, הל, קימל - בסוף הבישול.
הוספת מלח לקראת סוף הבישול.
אכילת כמות קטנה אך קבועה של קטניות באופן רצוף גורמת להסתגלות ומחסנת מפני תופעות הלוואי.
השריה 24-4 שעות ואחריה הנבטה למספר ימים.
ריסוק אחרי ההשריה ואחר כך בישול.
הבישול המומלץ ביותר הוא בסיר לחץ- מעלה בהרבה את מידת ההתעכלות של חלבון הקטניות.

הקטניות עשירות בברזל וסידן, מקור מעולה לסיבים מסיסים, לויטמיני B ובעיקר B3 .
שילוב של קטניות ודגנים מגדיל את ערך החלבון.

אפונה: טובה לאנמיה, עשירה בברזל ובטא קרוטן.

חומוס: מגביר מרץ, טיפול נגד טפילי מעיים, חיטוי דרכי שתן.

עדשים: העשירות ביותר בחלבון אחרי פולי הסויה, טובות לשחרור שרירים, עוזרים למחזור הדם.

שעועית אדומה: משתנת.

שעועית מאנג- מאש: בעיקר להנבטה, משתנת, שתית מי השעועית בזמן הרעלת מזון יעילה למצבי שלשול.

שעועית אזוקי: "מלך השעועית", טיפול בבעיות כליה ושלפוחית שתן, הגדלת יצור חלב אם.

יעל אבנון, נטורופתית.מומחית לאבחון בדיקות דם בשיטת O.B.M.D.
מייסדת ביוגנוסטיקה- פתרונות בריאות אפקטיביים.
yael@biognostica.co.il www.biognostica.co.il



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב