חימום ירוק
בישראל נדרשת רגולציה בנושא משאבות חום.
מדוע בישראל לא מבינים מה שהבינו מזמן בכל מדינות המערב?
משאבות חום כבר הוכיחו מזמן את היעילות שלהן בחסכון באנרגיה. היעילות האנרגטית הנובעת משימוש במשאבות חום היא כל כך גבוהה וברורה, עד כדי כך ששורה של מדינות במערב מיישמות רגולציה ייעודית לתמיכה בהתקנת משאבות החום, הן ממניעים כלכליים והן ממניעים סביבתיים. למה בישראל זה לא קורה? מה עוצר אותנו הישראלים מיישום פתרון כל כך טוב?
איך זה שמדינות המערב כבר מיישמות את משאבות החום כסטנדרט?
רבות ממדינות המערב נחשבות למדינות מאוד קרות, שבהן שוררות טמפרטורות נמוכות מאוד לאורך תקופות ארוכות של השנה. בדיוק כפי שבאזור הערבה בישראל מדליקים את המזגן בתחילת הקיץ ומכבים אותו בתומו, הרי במדינות אלה מדליקים את מערכות ההסקה בתחילת החורף, ומכבים אותה רק בתומו. במצב זה, החסכון שנוצר עקב שימוש במשאבות חום הוא עצום.
ולמה בישראל זה לא קורה?
ישראל נחשבת למדינה חמה יחסית למדינות המערב, מדינה שנהנית מקיץ ארוך וחם, וחורף קריר אך לא קפוא. יחד עם זאת, כאשר הטמפרטורה מגיעה לחמש עד חמש עשרה מעלות צלזיוס, כולנו מדליקים את תנור החימום, כך שאין בתפיסה שלנו את עצמנו כמדינה חמה, שום הצדקה לאי יישום משאבות חום. גם בישראל, משאבות החום יכולות לייצר חסכון אדיר לאורך זמן.
אז למה זה עדיין לא קורה?
פשוט כי מידת הדחיפות היא לא גבוהה כמו במדינות המערב, ומבחינת סדר העדיפויות הלאומי, השלטון מעדיף להשקיע את זמנו ומשאביו במקומות אחרים. כמו כן, השמש נחשבת כמוצר שמספק אנרגיה בחינם. אולם, אסור לשכוח שבחורף כל מי שיש לו דוד שמש נדרש להדליק את דוד החשמל הבזבזני, וכן, קולטי שמש אינם יכולים לספק את האנרגיה הדרושה לחימום הבית.
ומה זה אומר לגבי כל אחד מאיתנו?
בשלב הזה, זה אומר שאת החסכון שלנו אנחנו צריכים להשיג בעצמנו. בדיוק כפי שאנחנו מכירים בערך העצום שמעניקים לנו קולטי השמש בקיץ, כך עלינו להבין את הערך העצום שיכולות משאבות החום להעניק לנו בתקופת החורף, ולהזמין את ההתקנה שלהן בעצמנו.
המדינה פועלת בקצב שלה על פי סדר העדיפויות שלה. אותנו מעניין חשבון החשמל שלנו וחשבון הגז שלנו, ואותנו מעניינת היכולת שלנו לחמם את הבית לטמפרטורה נעימה מתי שרק בא לנו, בלי לעשות חשבון לחשמל ולזיהום הסביבה. משאבות החום מאפשרות לנו לעשות בדיוק את זה, וזאת הסיבה שכל אחד מאיתנו צריך משאבה כזאת בבית.
רונן שחר, מהנדס חברת גדיר מערכות, החברה המובילה בתחום של אספקה ותכנון מערכות לחימום מים באמצעות משאבות חום. www.gadir-systems.co.il, 03-9204877