מעבר לדיור מוגן הוא שלב קשה בחיי כל אדם.
כאדריכלית ומעצבת פנים, ליוויתי כבר מספר פעמים את התהליך. מניסיוני אני יודעת שתכנון נכון של הדירה, המחשבה על הפרטים האדריכליים והעיצוביים, ותשומת הלב הקפדנית לצרכיו ולרצונותיו של האדם המבוגר – כולם יקלו על המעבר. אם ניצור את התנאים הנכונים לכך – הרי השנים האלו יכולות להיות מלאות שמחה גם עבור אדם הנמצא בשנותיו האחרונות.
מבחינתי, כמו בכל פרויקט אחר בו אני עוסקת: התנאי הראשון לכל הוא כמובן ההתחשבות בצרכים, בחלומות ובפחדים של הקליינט העומד מולי. במעבר לדיור מוגן ישנם בדרך כלל כמה נקודות אופייניות:
• לאנשים מבוגרים יש הרבה חפצים הנושאים אתם זיכרונות. נאפשר להם מקום של כבוד בבית החדש.
• מכיוון שבדיור מוגן הדירות קטנות, נשתדל להשתמש ברהיטים קטנים. קטנים – אבל נוחים במיוחד! הריהוט צריך להיות מותאם למגבלות הגופניות של אדם מבוגר.
• צריך לתכנן מראש מקום לאירוח של חברים, ילדים, נכדים. כולנו זקוקים לחברה, וככל שהגיל מתקדם, הקשר האנושי נעשה חשוב יותר. עיצוב הדירה חייב לאפשר זו, למרות השטח הקטן יחסית העומד לרשותנו.
• דווקא בעיצוב דירה קטנה, ודווקא בעיצוב לגיל השלישי: לא לפחד מצבע! בחירת בדי הריפוד, הווילונות, הריהוט, אפילו הקירות – בכולם אפשר לברוח קצת המשמנת-לבן-קרם. דווקא צבעים אמיתיים יכולים להכניס שמחת חיים, למנוע שקיעה בדכדוך – וגם להיות פרקטיים יותר בתחזוקת הדירה.
• תכנון התאורה הוא קריטי בכל עבודה של עיצוב דירה, ועם הגיל – חשיבותו עולה. חשובים הרבה מקורות תאורה, מכל מיני סוגים ובכל מיני מקומות.
• יעוץ אדריכלי יכול לעזור! דווקא בגיל כזה, דווקא ברמה כזו של קושי, דוווקא כשעצות מבני משפחה בעלי כוונות טובות לא תמיד מתקבלות באהדה - העזרו!
הנה כמה דוגמאות ותמונות בנושא המעבר לדיור מוגן.
בעלת משרד לאדריכלות ועיצוב פנים בתל אביב. אנו עוסקים בתכנון ופיקוח על כל עבודות הבניה והשיפוצים, בתחומי האדריכלת ועיצוב הפנים , וגם קצת בתכנון גינות. יש לנו המון ניסיון, וגם המון התלהבות והאהבה לעבודה. אורלי ערן - אדריכלות ועיצוב פנים.