אחסנה ואחסון הם שמירת פריטים וחפצים שאין בהם צורך מיידי. זה נכון לבית וזה נכון לחברה עסקית. לשמירה עלות שלעיתים יכולה להיות גבוה יותר מאשר רכישה מחדש. אם נבדוק עלות אחסנה של ציוד ביתי נגלה כי עבור חדר אחסון של 2 מטר כפוול 2 מטר בגובה 3 מטר (12 קוב) נשלם בין 400 ל500 שקל בחודש.
שני הנתונים הבסיסיים בכל אחסון הם גודל המדפים - עומק, גובה, וחזית. ורוחב המעברים הנקבע בהתאם לאמצעי השליפה והשינוע ואופן הכנסת והוצאת הפריטים המאוחסנים. זה נכון גם לדירה פרטית, ככל שהאחסון יהיה לגובה כך יתפס פחות שטח רצפה.
מחסן יעיל מתוכנן באופן כזה שיהיו במדפים כמה שפחות חללים פנויים וניתן יהיה לשלוף פריטים בהתאם למהירות המתאימה לנו. ככל שזמן החיפוש יגדל כך ניתן לאחסן ביעילות גדולה יותר .
מחסנים בסיסיים מכילים מדפים נייחים המותאמים למשקל, גודל ונפח הפריטים המאוחסנים. מחסנים יקרים יותר מורכבים ממדפים מתוחכמים יותר היכולים לנוע.
עלות מ"ר אחסון של דירת מגורים גבוה בהרבה ממבנה תעשייתי. מאוד כלכלי להשקיע באמצעי אחסון משוכללים לבית. לאחסון במטבח, בחדרי המגורים ובמחסנים הביתיים. הדבר מאוד משמעותי בדירות קטנות הממוקמות באזורים יקרים. ניתן לראות דוגמאות לאחסון ביתי בכתבה
התנועה לקידום דיור בדירות קטנות בעיר הגדולה
http://minimax52.blogspot.co.uk/2013/07/blog-post_28.html
המחסן היקר ביותר הוא הממוחשב. עלותו קטנה מאוד בשנים האחרונות בגלל הוזלת המחשוב והמידוף המשוכלל המרכיב אותו. מתחילה כיום מגמה עולמית של בניית דירות קטנות יוקרתיות, סביר להניח כי ימצאו החברות שישקיעו באחסון יעיל וממוחשב בדירות.
נשאף למקם את המחסן במבנה שבו התקרה גבוהה. הגובה יקבע בהתאם לתקציב המידוף ואמצעי השליפה.
בשנים האחרונות גדל השימוש במדפי דרייב אין - DRIVE IN, או בקיצור DI. אלו המדפים הזולים ביותר ליחידת שטח. האחסון יעיל, מנצל את כל הגובה עם כמויות גדולות של משטחים זהים. חיסרון השיטה הוא שלא ניתן לאחסן בשיטת ראשון נכנס ראשון יוצא, המשטח האחרון שהוכנס הוא היחיד הנגיש והוא הראשון שיצא. שיטה זו יכולה להתאים למחסן משותף של דיירים בבית משותף.
מערכות משוכללות יותר עם אפשרות תזוזה של המדפים מאפשרות שליפה של כל משטח ללא הזזת האחרים. באחסון בסיסי כל משטח, אריזה או פריט בודד ניתנים לגישה מידית מהמעבר. ככל שגובה המדפים עולה כך משתכללים ומתייקרים אמצעי השליפה והגישה לפריטים המאוחסנים. בבתים שבהם ספרים רבים כלכלי להתקין מדפים כאלו שיחסכו שטח רב ויאפשרו קטלוג של הספרים בהתאם ל"כתובת" המדף שבו הם מאוחסנים. בדירות קטנות משוכללות משתמשים בטכניקה של הזזת המדפים להזזת קירות באופן כזה שמאפשר לשפר את תנאי החיים בדירה הקטנה. הסבר מפורט במאמר התנועה לקידום דיור בדירות קטנות בעיר הגדולה
שיטת חישוב הארנונה לפי מ"ר מעודדת שימוש במחסנים גבוהים. יוצרים משטחי הליכה מרשת בגבהים של כשלוש מטר עבור פריטים שניתן להוציא ידנית. שיטה זו ניתנת ליישום בחברות המספקות שירותי אחסון לפריטים לא כבדים לדירות מגורים.
למשקל הפריטים חשיבות רבה. ככל שיהיו כבדים יותר כך תגדל עלות אחסנתם ושליפתם. פריטים כבדים במיוחד מחייבים שימוש בעגורן גשר המסוגל להניף ולהוציא את הפריט מכל מקום אל כל מקום.
במחסן האוטומטי הפריטים מגיעים אל המחסנאי, הכל בשליטת המחשב. בשנים האחרונות הוזל מחיר המחסנים האוטומטים והיום אפשר לראות מתקנים ממוחשבים המאפשרים חניית רכב בחניון. הנהג משאיר את הרכב בכניסה והמחשב מנתב את הרכב למקום פנוי לאחר שגלאי נפח בדקו שלא נשאר נוסע ברכב. הבעיה המרכזית במחסנים אוטומטיים הוא משך הזמן הנדרש להוצאת הרכב. מה קורה את הגיע מספר רב של רכבים בו זמנית?
כתבות נוספות על תכנון מחסנים
http://minimax52.blogspot.co.uk/2013/06/blog-post_5799.html
http://minimax52.blogspot.co.uk/2013/03/blog-post_2870.html
http://minimax52.blogspot.co.uk/2013/03/blog-post_1144.html
גוני בכור
מינימקס מהנדסים בע"מ
054-4312166
minimaxeng@gmail.com
מהנדס ראשי במשרד מינימקס מהנדסים העוסק בניהול פרויקטים ותכנון פונקציונלי ואדריכלי של: משרדים ושטחי היי טק, אולמות וקוי ייצור, מעבדות, מחסנים, חדרי מחשב, מוקדי שירות, אולמות תצוגה, מוסכים ומגרשי חניה. המשרד יודע ללוות את לקוחותיו החל משלב הגדרת הצרכים למבנה ועד לסיום כל התהליך בשלב אכלוס השטח החדש.