בחירת לימודים לתואר אקדמי, כצעד ראשון לקראת קריירה בתחום עיסוק מסויים, היא החלטה חשובה, שיש לקחת בכובד ראש. חשוב מאוד שהתחום שבו אתם מתעתדים לעסוק יהיה תחום שמרתק אתכם ותוכלו להינות ממנו שנים ארוכות וברור שבמקצוע שמעניין אתכם רבים הסיכויים שגם תצליחו ותתקדמו בדרגות. יחד עם זאת, כדאי לקחת בחשבון גם את ההבט הכלכלי, במיוחד במדינה כשלנו שבה מקצוע מעניין אך לא רווחי יקשה עליכם בעתיד 'לגמור את החודש'.
ענפי עיסוק רווחיים
באופן קבוע ועקבי, יש ענפי עיסוק שקל יותר להתפרנס מהם בכבוד ואפילו ברווחה. לכן, לא צריך להיות מומחה גדול כדי להמליץ לסטודנטים פוטנציאליים על מדעי המחשב, כלכלה, הנדסה ומנהל עסקים כמקצועות הלימוד לתואר ראשון, האטרקטיביים ביותר כלכלית. לעומתם מדעי הרוח וברוב מקצועות מדעי החברה והטבע, התמונה פחות חיובית. השכר ההתחלתי והשכר לטווח ארוך של בוגרי הלימודים הללו לרוב לא ינסוק לשמיים, לבוגרי תואר בחינוך, למשל, לא יהיה קשה למצוא עבודה, אבל השכר תמיד ישאר נמוך בהרבה מבוגרי תואר ראשון במדעי המחשב, למשל. מצטיינים במדעי הטבע יכולים להצליח מאוד גם כלכלית, אך הצע העבודה בתחום זה הוא נמוך ורבים ישארו ללא עבודה בתחומם.
שכר התחלתי
השכר ההתחלתי של בוגרי תואר ראשון מדעי המחשב, הוא הגבוה ביותר במשק, לפחות עשרת אלפים שקלים ברוטו בחודש, עם פוטנציאל לעלות עד 25 אלף שקלים לפחות בחודש בטווח של שנים בודדות. גם בוגרי לימודי כלכלה, למרות שכר התחלתי נמוך יותר, יגיעו לשכר דומה די מהר, במקום עבודה טוב. יחד עם זאת עבור בוגרי מדעי המחשב ואנשי מקצועות הייטק אחרים יכולה להיות מעין תקרת זכוכית סביב ה – 30 אלף שקלים בחודש ומי שלא מתקדם לתפקידי סמנכ"לות, משכורות לא צפויה לצמוח הרבה מעבר לכך.
שכר גבוה בטווח הארוך
יש הרבה מקצועות שהצטיינות בהן תביא לשכר גבוה, שיפצה על שכר נמוך יחסית כזוטר : הדבר נכון לגבי עורכי דין במגזר הפרטי, בין אם הם עצמאיים או שכירים בכירים במשרד עו"ד גדול, לגבי כלכלנים שכסמנכ"לי כספים יכולים להרוויח כ – 55 אלף שקל בחודש ועבור רופאים שעובדים מאוד קשה בתקופת ההתמחות עבור משכורת של כעשרת אלפים שקל אבל עם ותק והתמחות נכונה (רפואת נשים, עור, אורתופדיה, למשל) יכולים להרוויח מצויין בהמשך מעבודה פרטית. גם בתחומים אחרים כמו אדריכלות ניתן להרוויח מצויין בטווח הארוך ואפשר גם ללא תואר אבל עם אומץ ויוזמה עצמאית.