לימודי המקצועות הקשורים בתחום המחשבים הפכו דרושים מאד בתקופה האחרונה עם התגברות הדרישה ליכולת לפתח אפליקציות שונות לתחומים רבים הקשורים במיחשוב: תוכנות עסקיות, רשתות חברתיות, אפליקציות לסמארטפונים ולטאבלטים, אבטחת מידע, ניהול מערכות מידע ועוד. הדרישה לתוצרי מיחשוב הולכת וגוברת, והזמן הנדרש לפיתוח אפליקציות הולך ומתקצר. המיחשוב חולש על תחומים רבים: החל מתחומי החומרה הכוללים בקרים ופיתוח שבבים וכרטיסים אלקטרוניים, דרך תחום התקשורת על אתגריו השונים, מיכשור רפואי, יישומים בטחוניים, תוכנות עיסקיות וכלה במשחקים, צפייה בסרטונים, תמונות ועוד. כשם שיש מגוון בתחומי היישום השונים של אפליקציות מחשוביות, כך יש גם תחומי לימוד שונים המתמקדים בהיבטים שונים של פיתוח המיחשוב הנדרש.
ההבדל בין לימודים לקראת תואר מהנדס ולימודי מדעי המחשב
חלוקה ראשונה בתחום לימודי תואר ראשון מדעי המחשב כוללת חלוקה בין תחומי לימוד שאינם מכוונים לקראת תואר מהנדס וכאלו אשר כן. בין תחומי הלימוד הקשורים בעולם המחשבים בהם לומדים לקראת תואר מהנדס ניתן למצוא חלוקה נוספת של תחומי התמחות: מהנדס רשתות תקשורת, לדוגמה, יתמקצע בתחום התקשורת. התחום הכללי ביותר בו ניתן לקבל תואר מהנדס נוסף על התואר הראשון הוא תחום מהנדס מחשבים, תחום אשר כולל חפיפה רבה לתחום נוסף הנלמד שלא לצורך קבלת תואר מהנדס – לימודי מדעי המחשב.
לימודים לקראת תואר מהנדס נמשכים על פי רב כארבע שנים של לימודים מלאים. ניתן לחלק את הלימודים למשך מספר שנים רב יותר ולעבוד במקביל במסלולים המיועדים לכך אשר מוצעים על ידי מספר רב של מוסדות לימוד. לימודים לקראת תואר ראשון במדעי המחשב נמשכים שלוש שנים.
לימודים לקראת תואר אקדמי במדעי המחשב מתמקדים בנושאי תוכנה ומעמיקים בו. בנוסף, קיימת הכוונה, בעיקר באוניברסיטאות, לאפשרות להמשיך בקריירה אקדמית ומחקרית בתחום המחשבים. לימודי הנדסת תוכנה מתמקדים בנוסף בצדדים ניהוליים שונים המכשירים את בוגריהם להשתלבות גם בתחומי ניהול פרויקטים, ניהול תהליכים וכדומה.
חלוקה לפי תחומי התמחות שונים
במסגרת לימודים לקראת תואר ראשון בהנדסת תוכנה ומחשבים קיימים מסלולים שונים המתמחים בהיבטים שונים מתחום המחשבים:
• הנדסת אלקטרוניקה ומחשבים – התמקדות בצד החומרה ובניית רכיבים אלקטרוניים מהם המחשבים בנויים
• הנדסת רשתות – התמקדות בצד התקשורת גם בפן המיכשור עצמו המשמש לצורך תקשורת כגון כבלים, ראוטרים, חומות אש או מרכזיות – וגם בפן התיכנותי המתרכז בפרוטוקולים שונים (שפות) המשמשים לתקשורת בין מחשבים ובאתגרים הניצבים בפני מהנדסי תקשורת כגון אבטחת מידע, ניהול עומסים ועוד.
• הנדסת תוכנה – מתמקדת בצד התיכנותי והקמת פרויקטים לפיתוח בשפות מחשב שונות, וכן תהליכי ניהול פרויקט תוכנה המשלבים צוותים רבים, אנשים וכישורים שונים על מנת להבטיח כי בסופו של התהליך המוצר יהיה האיכותי ביותר הניתן.