פרויקט תמ"א 38 שמטרתו חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה הנו הליך ארוך שמתפרס על פני כמה שנים שבסופו הדיירים אמורים לקבל בית מחוזק ועמיד בפני סיכוני רעידת אדמה כפי התקן הישראלי 413 לעמידות מבנים מפני רעידות אדמה ( מבנים שהיתר הבנייה שלהם ניתן לאחר 1980) .
בתמורה לחיזוק המבנה מקבל הקבלן זכויות לבניית עוד שתים וחצי קומות . הפיצוי לדיירים שמסכימים להוספת הקומות על ידי הקבלן הנו בדרך כלל הוספת חדר ( שבדך כלל הנו ממ"ד ) , מרפסת שמש ומעלית בבניינים שבהם לא הייתה מעלית לפני כן.
בהליך הבנייה על פי תוכנית תמ"א 38 הבניין נמסר למעשה לידי הקבלן שעושה את עבודת החיזוק , מוסיף לבניין עוד שתים וחצי קומות וכן את הוספת החדר והמרפסת .
במהלך התקופה שבה הקבלן בונה קיימים סיכונים שמקורם בבנייה עצמה וסיכוני טבע : סערות, סופות ורעידת אדמה.
רובם של הקבלנים עורכים ביטוח ההולם את צרכיהם אך מי ערב לצרכי הדיירים ? בדרך כלל הדיירים נעזרים בעו"ד מטעמם על מנת שישמור על כל הזכויות שלהם מול הקבלן. עו"ד שמומחיותו הנה בחוקים ובעריכת חוזים נעזר על פי רוב ביועץ ביטוח עצמאי מומחה לביטוחים מסוג זה ובלתי תלוי בקבלן או חברת ביטוח או סוכן ביטוח.
הסדרת הביטוח על ידי הקבלן חייבת לשלב בתוכה את האינטרסים של הדיירים וחשוב לרשום בפוליסת הביטוח של הקבלן הרחב שיפוי לטובת הדיירים במקרה של נזק לצד שלישי . נקודה נוספת שדורשת התייחסות הנה הסדרת ביטוח לרכוש של הדיירים הנמצא באתר הבנייה לרבות נזק לתכולת דירות וכלי רכב אשר חונים בחניית הבניין . בנוסף לכך יש להסדיר את הביטוח כך שזכויות הדיירים ישמרו במקרה של נזק לבניין. במקרה שבו חלילה נהרס חלק של הבניין , חשוב שהדיירים יהיו צד לקבלת השיפוי מאת חברת הביטוח ואף רצוי שהדיירים הם שיקבלו את השיפוי במקרה של נזק לבניין עצמו.
מאוד חשוב להקפיד שהדיירים ירשמו בפוליסה כמבוטחים נוספים כך שיישמרו זכויותיהם בבניין במקרה של נזק לבנין עצמו.
מעבר לביטוחי הקבלן , חשוב שהדיירים יבטחו את הרכוש הפרטי שלהם ואת חלקם במבנה באמצעות חברת ביטוח מטעמם.
אחת הבעיות שהתגלו בשנים האחרונות שדורשת פיתרון הנה מצב שבו הקבלן מפסיק את הפרויקט מסיבה כלשהי. לעיתים הפרויקט נמצא בשלב התחלתי ולעיתים באמצע או לקראת סיום.
קבלן חדש שייקח על עצמו את המשך הפרויקט או אפילו אם הדיירים יחליטו להמשיך את הפרויקט בכוחות עצמם , ייתקלו בקושי להסדרת ביטוח לפרויקט שכבר החל משום שהמבטח החדש לא רוצה ליטול על עצמו סיכון או נזק שמקורו בבנייה שהייתה במהלך הפרויקט שבוצע על ידי הקבלן הראשון.
על מנת למנוע מצבים שבהם הדיירים עלולים להימצא ללא ביטוח לאחר הסתלקות הקבלן , חשוב להסדיר את הביטוח כך שבמקרה שכזה , הדיירים הופכים לבעלי פוליסת הביטוח.
לתשומת לב הקורא
במאמר זה סקירת החוקים , הסיכונים והאפשרויות השונות בביטוח הנה חלקית ו/או תמציתית .
בכל פוליסת ביטוח ישנן החרגות או סייגים . תנאים או דרישות . לא כל הפוליסות הנן זהות .
מטרת המאמר הינה להאיר ולהעיר ואין בו משום המלצה והכוונה לעשייה או אי עשייה כלשהי.
שמעון שחר יועץ ומרצה בביטוח כללי כולל דירקטורים.
בעל ניסיון של עשרות שנים בתחום הביטוח.
לאחר 20 שנות עבודה בחברות הביטוח והרצאות במכללה לביטוח , פתח עסק ליעוץ בביטוח כללי .
בין ציבור הלקוחות נמנים תאגידים גדולים במדינה, מוסדות המדינה, חברות עסקיות, מפעלים יצרניים, מוסדות תרבות , עיריות ,קבלנים ומוסדות ללא כוונת רווח