אומרים "זה קשה להזדקן". יש מי שאומרים ויש מי שחווים. השינויים שחלים בתפקוד הפיזי והיומיומי של קשישים הם הדרגתיים ומאפשרים להסתגל למציאות חדשה ולא תמיד פשוטה. מחלות כרוניות כגון, סוכר, לחץ דם, בעיות קרשית דם ועוד, הם מחלות שאיתם ניתן להתמודד ביום יום בעזרת תפקוד נכון ועקבי של בדיקה וקבלת תרופה/טיפול מתאים. ועם קשיים בתפקוד הפיזי ניתן להתמודד באמצעות פעילות גופנית ותזונה נכונה.
כאשר מצבו של הקשיש מחמיר והוא נאלץ לעבור ניתוח פולשני, הגוף שלו נחלש עוד יותר והוא יאלץ לעבור תהליך התאוששות שיעזור לו לחזור בהדרגה למצב בריאותו הקודם או כמה שיותר דומה לכך.
הסיוע שלו זקוק המטופל על מנת לחזור לשגרה, כולל:
1. מעקב רפואי, תהליך שיקומי
- טיפול רפואי מתאים - בתחילה בבית החולים ובהמשך בבית. מדובר בטיפול תרופתי, פיזיותרפי ועוד. כמו כן, מעקב רפואי נחוץ לתהליך השיקומי (בבית או במרכז שיקום).
- טיפול על ידי אחות מוסמכת - נוכחות אחות מוסמכת, תוכל לספק לכם שקט נפשי כאשר אתם לא נמצאים ליד הקשיש, ולו תאפשר טיפול מתאים כשהוא יזדקק לכך. שרותי אחות פרטית ניתן לשכור בעת שהותו של המטופל בבית החולים, וגם לאחר שחרורו לביתו.
2. סיוע נפשי
- פסיכולוג/פסיכיאטר – לעיתים מצבו הנפשי של המטופל מחמיר באופן ישיר להחמרה במצבו הבריאותי. חור המסוגלות בתפקוד יומיומי גורם לתחושת דיכוי ואבדון בקרב קשישים. חשוב לשים לב לכך ולדעת כי שיחות עם פסיכולוג ולעיתים אף טיפול פסיכיאטרי מסייעים רבות בתהליך.
- נוכחות בני משפחה - לבני המשפחה יש תפקיד חשוב במעורבות במצבו הבריאותי. ראשית, כיוון שאין מי שידאג להם ויטפל בהם טוב יותר. ושנית, הקרבה הפיזית מסייעת לצבירה מחודשת של ביטחון בקרב הקשיש. הנוכחות המשפחתית מעודדת ומשפיעה על מצב הרוח בדרך כלל לטובה. מומלץ כי בני המשפחה יהיו מעורבים בתהליכים הרגשיים שעוברים על הקשיש, ויעשו עימו שיחות לחיזוק הדימוי העצמי שלו עד לחזרה לשגרה.
ראיסה דזיאנשוילי, עובדת בית חולים איכילוב ב- 15 השנים האחרונות. כיום, אחות מוסמכת במחלקת עיניים ובעבר אחות מוסמכת ומעשית בפנימית ג' בבית החולים.