החשיבות של שיפור זיכרון בגיל מוקדם
במשך שנים ארוכות, היחלשות או פגיעה בזיכרון נקשרו לנושאים כמו, גיל מתקדם ומצב בריאותי ירוד. אנשים שחצו את גיל ה-40, נחשבו למועמדים פוטנציאליים למחלות שיכחה. מי שהיה חוצה את גיל ה-50, "מניותיו" היו צונחות באופן דרסטי בשוק העבודה, ולפעמים, גם בעיני סביבתו הקרובה. ירידה ביכולת הזיכרון היא תופעה מוכרת ושכיחה בכל התרבויות. בעידן המודרני, שתוחלת החיים היא ארוכה בהרבה מזו של שנות ה-50-60, הירידה בכושר הריכוז ובזיכרון, מפריעה ומתסכלת הרבה יותר ממה שהתייחסו אליה בעבר. לכן, בשנים האחרונות, הוקמו מרפאות מקצועיות ומכונים, אשר מעניקים כלים לאנשים שהחלו לחוש בפגיעה בכושר הריכוז ובזיכרון. כלים יעילים להתמודדות עם הבעיה מועברים באמצעות סדנאות, הרצאות, ותרגילים, שמטרתם היא, שיפור זיכרון וחיזוק של כושר הריכוז אצל מי שמרגיש שחלה ירידה משמעותית בתפקודם של שני הנושאים.
כיצד שומרים על תפקוד תקין של פעולות שונות של המוח
האיבר החשוב ביותר בגוף, ויסלח לנו, הלב, על קביעה זו, הוא המוח. האיבר שאנחנו מפיקים ממנו, חשיבה, צמיחה, פרנסה, אהבה, אושר, רוגע, תענוגות ועוד, הוא המוח. על מנת ליהנות ולהפיק ממנו כמה שיותר, עלינו לתחזק אותו בצורה הטובה ביותר. למוח מאפיינים שונים והוא אחראי על פונקציות נוספות, פרט לפונקצית הזיכרון.
לפנינו פונקציות חשובות ביותר שהמוח שלנו אחראי עליהן במהלך כל חיינו:
* למוח יכולת קליטה בלתי מוגבלת.
* ככל שנאמן אותו יותר, היכולת של המוח לזכור גדלה בהתאם.
* כשמאמנים אותו בדרך נכונה, תאי המוח ממשיכים לצמוח עד יומו האחרון של האדם.
* בכל גיל ניתן לאמן את המוח.
נתונים אלה משותפים לכל אדם, אך במקרים רבים, ישנם תנאים שיכולים לעזור, או להפריע, להתפתחות תקינה של יכולות המוח. שחרור מלחצים ומתחים, מסייע רבות למצב של שיפור זיכרון והגברת יכולת הריכוז. ובכלל, מומלץ מאד, להשתחרר מדאגות ומרגשות שליליים. דאגות ולחצים לאורך זמן, מקטינים את ההיפוקמפוס (קליפת המוח שבו מתבצעות פעולות חשובות כמו קריאה, למידה,רגשות וכו').
כיצד עובדים על שיפור זיכרון
המוח שלנו עושה אינספור פעילויות ביום, כאלה שאנחנו אפילו לא מודעים להן, כי הן, לפחות מבחינתנו, נעשות באופן אוטומטי. לכל אחת מפעילויות המוח, יש דרכים מסוימות שניתן לשפר את הביצועים שלהן.
ישנן מספר דרכים, המביאות למצב של שיפור זיכרון, וניתן לבצע אותן בקלות בבית:
* פעולות כמו דימיון מודרך, יוגה וצלילי Binaural Beats מסייעות בתהליך של שיפור זיכרון.
* שימת לב למתרחש מסביב הוא גורם חשוב המסייע לשפר את הזיכרון הקצר.
* פיתוח ושיפור יכולת היצירתיות ? ניתן לשפר את יכולת היצירתיות באמצעות כתיבה יוצרת והאזנה לצלילי יצירתיות כמו Binaural Beats. בכל גיל יש חשיבות לפיתוח ושיפור יכולת היצירתיות.
כיצד יוצרים "חדר כושר" למוח במטרה של שיפור זיכרון
כדי להגיע לתוצאות מהירות ויעילות של שיפור זיכרון, אפשר ליצור "חדר כושר" למוח, שיביא לשיפור בתפקוד הזיכרון ובהגברה ביכולת הריכוז.
לפנינו כמה שיטות שבאמצעות ניתן לאמן את המוח:
* לימוד של שמות הרחובות בעיר המגורים שלכם.
* לימוד של מסלולי הטיולים שלכם בעל-פה.
* עיסוק בכתיבה יוצרת, של שירים או סיפורים.
* תתחילו לזכור מספרים של כלי רכב.
* תתרגלו שיפור זיכרון באמצעות זכירת שמות של אנשים שפגשתם.
* התחילו לדקלם שירים שאתם מכירים ואוהבים.
* תשתדלו ללמוד דברים חדשים כל הזמן, כמו נגינה, שפה זרה וריקודים חדשים.
* אימון ותרגול קבוע של המוח באמצעות, תשבצים, סודוקו, סיעור מוחות, משחקי זיכרון ועוד.
צילה קלסנר