שכיבה ממושכת במיטה עלולה להיות כרוכה בסיבוכים חמורים כמו: דלקת ריאות, פצעי לחץ, עצירות, דלדול מסת העצם והשריר, ודלקת בדרכי השתן. הפעלת הגוף, ביצוע תרגילים המסייעים לאוורור תקין של הראות, לחיזוק השרירים ולשמירה על הכושר הגופני חיוניים למניעת סיבוכים אלו. מעבר לכך, יש להם תרומה רבה בשיפור מצב הרוח והמורל. במחלקתנו, פיזיותרפיסטית וצוות האחיות ידריכו אתכם כיצד ניתן לבצע פעולות ותרגילים שונים שיסייעו לשמור על תפקודי הגוף וחיוניותו.
כיצד לשמור על אוורור תקין של הראות?
אוורור תקין של הראות מסייע במניעת דלקת ריאות וסיבוכים אחרים הנובעים משכיבה ממושכת. לכן, חשוב שהמטופל ישהה מחוץ למיטתו במשך רוב שעות היום. ישיבה זקופה, עמידה והליכה בהתאם ליכולתו של המטופל מסייעות לאוורר את החלקים התחתונים של הריאות ובכך למנוע הצטברות גדולה של ליחה החוסמת את דרכי האוויר. בנוסף, מומלץ לבצע את ההנחיות הבאות:
תרגילי נשימה
יש לנשום נשימות עמוקות ואיטיות, מקסימום שלוש ברצף (כדי למנוע סחרחורות), לאחר מכן יש לנשום נשימות סרעפתיות (נשימות בטן) שהן, נשימות שקטות לצורך מנוחה בין הנשימות העמוקות. תרגילים נוספים אפשר לבצע בעזרת מכשיר ספירומטר ו/או מכשירים אחרים בהדרכת פיזיותרפיסט.
שכיבה על כל אחד מצידי הגוף : שינוי תנוחתי
• שינוי תנוחתי ושכיבה על הצד מסייע בפינוי הליחה מהריאות לכיוון דרכי האוויר העליונות ולהוצאתה על ידי שיעול או שאיבה בסקשן.
• בזמן שכיבה על הצד יש לבצע 4-5 נשימות עמוקות ולהניע את היד העליונה בכדי לגרום לתנועה גם של בית החזה.
• את השינוי התנוחתי מומלץ לעשות כל חצי שעה כאשר אין אפשרות לעבור לישיבה.
• בשכיבה על הצד: ניתן להניח כרית מאחורי הגו כדי לשמור על תנוחת השכיבה על הצד.
• בשכיבה על הגב: מומלץ להעלות את זווית המיטה לכ- º40.
תרגול שיעול
חשוב לעודד שיעול חזק או הוצאת אוויר חזקה דרך הפה / הטרכיאוסטומיה. הדבר מסייע בניקוי הריאות מליחה (במידת הצורך יש לבצע סקשן). להלן מספר הנחיות לשיעול נכון:
• לצורך השיעול מומלץ לעבור לשלב ישיבה- ישיבה זקופה עוזרת לשיעול יעיל יותר
• מומלץ לשתות כוס מים לפני ניסיון השיעול- המים עוזרים לרכך את הליחה ולאפשר לה לצאת בקלות יותר.
• לפני ביצוע השיעול יש לקחת נשימות עמוקות כדי לאוורר את הריאות
• עם הוצאת האוויר יש לאסוף את שרירי הבטן העמוקים כדי לאפשר שיעול יעיל יותר.
• בישיבה על כיסא, ידיים מאחורי העורף. ניתן להשתמש בכדור גמיש קטן בקו שמעט מתחת השכמות להגדלת טווח התנועה. יש לקחת אוויר ולפתוח את בית החזה תוך פתיחת המרפקים לאחור והשענות על המשענת/כדור. בהמשך, יש להוציא אוויר ולגלגל את הצוואר והגו העליון קדימה, תוך סגירת המרפקים אחד אל השני. מינון: 3 פעמים ביום, 10 חזרות.
תרגילים לתנועתיות בית החזה והגפה העליונה
• בשכיבה על הצד עם ידיים מאחורי העורף (ניתן גם עם ידיים פרושות קדימה). יש לקחת אוויר ולפתוח את בית החזה תוך פתיחת המרפקים לאחור והבאת המרפק העליון לכיוון הרצפה. בהמשך, יש להוציא אוויר ולגלגל את בית החזה קדימה, תוך סגירת המרפקים אחד אל השני. מינון: יש לחזור על התרגיל 3 פעמים ביום, *10 חזרות לכל כיוון.
כיצד ניתן לשמור על כושר התנועה והניידות?
תרגול אקטיבי
שכיבה ממושכת גורמת לירידה הדרגתית בכוח השרירים ונטייה לקיצור אורכם, דבר שעלול לגרום לדלדול שרירים, עיוותים בגפיים והגבלה של טווח התנועה. כדי למנוע זאת חשוב לעודד את המטופל להניע את ארבע הגפיים שלו בכל הכיוונים האפשריים. הפעלה אקטיבית זו יעילה גם לתרגול הלב והריאות ומסייעת לשמור על כושר גופני כללי. צעידה במקום מאפשרת תרגול יעיל של הרגליים בנשיאת משקל ושיפור סיבולת הלב והריאות. במידה והחולה מרותק לכסא גלגלים, הנעה עצמית של הכסא מהווה אפשרות טובה לתרגול.
דוגמאות נוספות לתרגילים לחיזוק שרירי הידיים והרגליים:
- הרמת מגבת מעל הראש בעזרת הידיים
- הרמת אגן בשכיבה על הגב עם רגליים מכופפות
- הליכה בעזרת אביזר עזר מתאים כגון הליכון
- הרמת רגל ישרה עם משקולת בשכיבה על הגב
תרגול פאסיבי
במידה והמטופל איננו מסוגל לבצע תרגילים אקטיביים בעצמו, על המטפל לסייע לו להניע את המפרקים באופן פאסיבי – עד לטווח התנועה המרבי. התנועה הפאסיבית מסייעת להעביר מזון ואספקת דם למפרקים, ומסייעת לשמור על אורך השרירים.
תפקוד עצמאי בהתאם ליכולת: חשוב שהמטופל יתפקד באופן עצמאי בהתאם למצבו. כדי להשיג מטרה זו יש להתאים את הבית לרמת תפקודו. התאמת הבית נעשית בסיוע "היחידה להמשך טיפול ומעקב" של קופת החולים. במסגרת זו למשל מותאמת גישה נוחה לשירותים, מותקנות ידיות לעזרה בקימה מישיבה לעמידה, ומותאם גובה המיטות והכיסאות בבית לצרכיו של המטופל והמשפחה.
• הכתבה באדיבות יעל שטינפלד, בעלת תואר שני בפיזיותרפיה (MScPT) מטעם הפקולטה לרפואה באוניברסיטת ת"א, סיימה את לימודיה לשני התארים בהצטיינות. מומחית לביומכאניקה, טיפולים אורטופדיים, פציעות ספורט וטיפולים אורוגניקולוגיים (שיקום רצפת אגן). בעלת וותק של מעל 10 שנים בפיזיותרפיה. עבדה בעבר בבית-חולים מאיר ובמכון של קופת חולים מכבי. כיום, מנכ"לית של מרפאת מעגלים ומרצה באוניברסיטת ת"א ובמוסדות פרטיים בארץ ובחו"ל.
בברכה, יעל שטינפלד, MScPT מנהלת מקצועית, מרפאת מעגלים