מטבע חוץ
שער יציג הוא שער החליפין אשר נקבע לכל מטבע הנסחר בשוק הכספים הבינלאומי, לצורך החלפת כספים, כמו למשל כאשר אנו רוצים לרכוש דולר אנו בודקים שער דולר יציג לצורך רכישתו ובדיקת שוויו בשקלים.
שער יציג נקבע כמו כל מטבע אחר בשוק כמו אירו או לירה שטרלינג על ידי הבנק המרכזי באותה מדינה, למשל שער יציג בישראל נקבע על ידי בנק ישראל, בכל יום אשר יש בו מסחר.
בימים אשר בהם המסחר בשוק מטבע חוץ אינו מתקיים, הבנק המרכזי אינו קובע שער יציג חדש לאותו היום, ובימים בהם מתקיים המסחר במטבע חוץ השער היציג מתפרסם בשעה 15:30, ובימי שישי בשעה 12:30.
שער דולר יציג אינו הכרח מוחלט להערכת שווי הדולר שכן זוהי רק אינדיקציה אשר ניתנת מהבנק המרכזי, וישנם שערים נוספים אשר ניתן על פיהם לבצע עסקאות מכר בין מטבעות חוץ, כמו למשל שער רציף אשר מספק אינדיקציה של המטבע לאורך זמן, ולא כמו שער יציג אשר מספק אינדיקציה לאותו יום נתון.
השימוש בשערי חליפין
יש מספר שימושים עיקריים לבדיקת שערי החליפין הקיימים בשוק כמו למשל שער יציג אשר מספק עבורנו מחיר אפשרי להמרת השקל בדולר.
השימוש הראשון והידוע ביותר הוא כאשר אנו טסים לחו"ל, לחופשה או לנסיעת עסקים ואנו רוצים להגיע כשבכיסנו מטבע מקומי של מדינת היעד, כמו למשל אם נרצה לטוס לאירופה נרצה לטוס כשאנו נושאים על עצמנו מטבעות אירו ולצורך כך נצטרך לבדוק את השער היציג לצורך רכישה ולרכוש את המטבע אירו לפני הנסיעה.
השימוש הנוסף המשמעותי הוא כאשר אנו סוחרים במט"ח, ואנו רוצים להרוויח מרכישה ומכירה של מטבעות למול מטבעות אחרים, אנשים רבים מבצעים עסקאות מט"ח ברחבי העולם וכך יכולים להרוויח ולהפסיד את כספם על ההימור, איזה מטבע יעלה בערכו לעומת מטבע אחר אשר ירד בערכו.
קיימים משקיעים מוסדיים ומשקיעים פרטיים אשר מבצעים עסקאות מט"ח בכל העולם, או באופן בלעדי או על ידי סוחרים מורשים אשר מנהלים תיקי השקעות ומרוויחים אחוזים מן הרווחים.
מה עלינו לעשות?
כאשר אנו עומדים לקראת רכישת מטבע חוץ כמו דולר, רצוי שנבדוק שער דולר יציג ונבדוק מהן העמלות הנמוכות ביותר שאנו יכולים למצוא עבור הרכישה.
המקומות בהם אנו יכולים להמיר את השקלים שבכיסנו הם סניפי הבנקים ברחבי הארץ, סניפי הדואר, או חברות להמרת כספים, וגם בזמן ההמרה אנו יכולים לבצע משא ומתן להוזלת העמלות.
אוהד הראל - בניית אתרים, קופירייטינג, קידום וכל שירותי האינטרנט