כשמסתכלים על הנתונים, מגלים שרוב האנשים שמשחקים כדורגל, וכמעט כל השחקנים המקצועיים/ חצי מקצועיים בתחום, אם לא כולם, נפצעו לפחות פעם אחת במהלך משחק או אימון כדורגל. פציעות כדורגל נעות ממקרים פשוטים דוגמת חתכים והמטומות ("סימנים כחולים") ועד שברים מורכבים, קרעים בשרירים, בגידים או ברצועות המצריכים ניתוחים ושיקום ארוך.
אם ברצוננו להאריך את חיי הקריירה של שחקנים, מקצוענים או חובבנים, עלינו להתייחס בראש ובראשונה לדרכי מניעת פציעות בכדורגל. כדי להפוך את הדיון בנושא ליותר קונקרטי, נתייחס כאן לשני סוגים מרכזיים של פציעות כדורגל, ונראה כיצד תכנית של מניעת פציעות בכדורגל יכולה לעזור למזער את התרחשותן.
1. נקעים בקרסול- נקע בקרסול יתרחש בכדורגל (ברוב המקרים) עקב שינויי כיוון פתאומי או עקב טראומה לקרסול (היתקלות בשחקן אחר). כאמור, מקרים חמורים עלולים להצריך התערבות כירורגית ותקופת התאוששות ארוכה. תכנית מניעת פציעות בכדורגל תפעל לשיפור טווח התנועה ולשיפור חוזקו את המפרק (אלה אינם מונחים מנוגדים, למרות הטעות המקובלת שאומרת שחזק הוא קשיח וטווח תנועה רחב יביא לפציעות. האמת היא שחייבים לשלב בין השניים כדי לקבל ביצועים טובים). הדבר יאפשר יותר חופש תנועה ויותר יכולת למפרק להגיב לשינויים קיצוניים בלי לגרום לפציעה.
2. קרע או מתיחה של שריר התאומים- פה מדובר על פציעות שנגרמות מקשיחות יתר של מעטפת השריר, עייפות יתר או חוסר גמישות של השריר עצמו. מניעת פציעות בכדורגל תפעל להאריך את מעטפת השריר ואת טווח התנועה של הקרסול, ע"מ לגרום להגמשת השריר ולאפשר לא תנועה ארוכה ויעילה יותר, ללא פציעות. הארכת מעטפת השריר תעזור למניעת פציעות לא רק בשריר התאומים, אלא גם בגב, בצוואר וכן הלאה, משום שמעטפת השריר למעשה עוטפת את כל השרירים בגוף, וכך משפרת את התנועה באופן כללי וגם באיבר ספציפי.
כאמור, כשאנו בונים תכנית אימונים, או אפילו סתם יוצאים לשחק אחה"צ, חשוב לזכור כי מניעת פציעות בכדורגל היא מפתח ראשון במעלה לשימור ואף לשיפור יכולות המשחק שלנו.
נדב שושןPrimal move
אימון פונקציונאלי