האם אלכוהול מסייע לחולי פיברומיאלגיה?
מתוצאות מחקר חדש בנושא עולה כי שתיית אלכוהול בכמות מתונה ומאוזנת עשויה להפחית את התסמינים של מחלת הפיברומיאלגיה ולשפר את איכות חייהם של החולים. לטענת החוקרים, השינוי לטובה נובע מהשפעתו של האלכוהול על רמות חלבון ה-GABA בגוף.
אבל לפני שאתן פותחות את בקבוקי היין והוודקה, אני רוצה לספר לכן מהו אותו חלבון GABA (Gamma Amino Butyric Acid) מהם מרכיביו, מה תפקידו, ומה אנחנו יכולות לעשות כדי שהוא ימצא בגופנו בכמות הרצויה.
לשתות חצי כוס יין ביום, זה טוב ונחמד, הן מבחינה רפואית והן מבחינה חברתית, אבל מעבר לכמות הזו משום שאלכוהול יכול לגרום לנזקים רפואיים אחרים.
אז זה GABA?
GABA הינו נוירוטרנסמיטר מעכב במוח (חומר המשמש לקישור בין תאי העצב) התורם רבות למנגנון ההרגעה ונטרול הכאב של הגוף. כיוון ש- GABA הוא נוירוטרנסמיטר מעכב, הפעלתו גורמת לעיכוב וירידה בפעילויות מוחיות שונות.
חלק מתרופות ההרגעה (כמו ואבן, קלונקס, קסנקס ועוד) עובדות באמצעות הגברת פעילות חלבון ה-GABA , כלומר הן גורמות לעיכוב בפעילות המוחית. בגלל שבזמן מתח וחרדה יש עליה בפעילות מוחית, הרי שבאמצעות העלאת רמות ה- GABA בגוף, הכאבים, החרדה והמתח יורדים.
אילו מחלות קשורות לחוסר בחלבון GABA ?
מחסור ב- GABA עלול לגרום לשרשרת אירועים רגשיים כגון התקף חרדה מתמשך, שכמעט תמיד קשורה באופן מסוים לסוג של כאב. כשאתן חוות חרדה, הגוף שלכן מגיב במהירות: כלי הדם מתכווצים ולחץ הדם עולה.
ייתכן שהאותות העוברים בגופכם מחטיאים את המטרה ולפיכך אתם סובלים מתחושת כאב כרוני.
מחסור ב-GABA עלול לגרום להופעת מחלה אחר מחלה מפני שהגאבא שולט במקצב המוח ומאפשר לפעול באופן עקבי ויציב (הו נפשית והן גופנית), ברגע שקיים מחסור בגאבא עולות הרגשות של חרדה, מתח, עצבנות ויתפתחו מצבים של התכווצויות שרירים, כאבי שרירים, אלרגיות, פעימות לב מואצות (טכיקרדיה) ועוד, עד להפרת האיזון הכללי של הגוף. כשאתם שולטים ברמות הגאבא, גופכם שב למקצב הטבעי המאפיין אותו.
אז הבנו שכדאי וחשוב לשמור על רמות חלבון GABA גבוהות, אבל איך עושים זאת?
חלבון ה-GABA מיוצר באופן טבעי בגוף, לכן כפי שאני תמיד ממליצה, אין צורך לקחת תרופות למיניהן, אלא לשמור על תזונה נכונה ולספק לגוף את הרכיבים התזונתיים שיעזרו לו לייצר את החלבון בעצמו.
אלו מזונות מכילים GABA באופן טבעי?
ישנם מספר פריטי מזון שעשירים ב-GABA וכדאי לצרוך אותם באופן קבוע כדי למנוע מחסור, ביניהם: שקדים, אגוזי מלך, אגוזי קשיו, דגנים מלאים כגון אורז מלא ושיבולת שועל, תרד, עדשים, פירות הדר, בעיקר תפוזים, וזרעי פשתן.
אז לפני שאתן פונות אל הטיפה המרה או לתרופה, רוצו אל הסופר הקרוב ומלאו את המזווה במזונות עשירים במרכיבים תזונתיים שיספקן לגופכן את מה שהוא צריך.
אני לרשותכן,
כדי להדריך, לתמוך ולעזור לכן למצוא את הדרך לרפואה שלמה.
שלכן,
גבריאלה - נטורופטית ומתמחה בפיברומיאלגיה ועייפות כרונית.
גבריאלה חבויניק - נטורופתית וחברה בלשכת הנטורופתים בישראל.
מסייעת לביצוע שינוי בריאותי
מומחית לפיברומיאלגיה ועייפות כרונית
href="mailto:gabriela22@012.net.ilgabriela22@012.net.il">">gabriela22@012.net.il
052-3925938