מניעת פציעות באומנויות לחימה
מניעת פציעות באומנויות לחימה
המאמר הבא נכתב לאחר יותר מ-20 שנות ניסיון במתאמן וכמדריך קרב מגע. לצערי, מניעת פציעות באומנויות לחימה היא נושא שרוב מדריכי אומנויות הלחימה בוחרים להתעלם ממנו. הם מאמינים שאם יעשו קצת מתיחות בסוף האימון זה יספיק. זה לא מספיק.
לפני שניגשים לנושא מניעת פציעות באומנויות לחימה, יש להבהיר על מה אנחנו מדברים- בענפי הלחימה אנחנו ניתן לראות שני סוגים עיקריים של פציעות- הסוג הראשון נובע לרוב מטראומה חיצונית (זעזוע מוח, אף שבור, סימנים כחולים, שריטות וכן הלאה). סוג זה ניתן למניעה (חלקית) על ידי שימוש בציוד מיגון, הקפדה על טכניקה נכונה ועבודה זהירה יותר. לא בסוג הזה אני מבקש להתמקד.
בסוג השני אנחנו נראה פציעות נון-טראומה, פציעות שנגרמות ממה שאני נגדיר כמיומנויות תנועה לא טובות. אלה פציעות כמו נקעים, קרעים או מתיחות של רצועות ברכיים, קרעים בשריר וכדומה.
למה אנחנו מדגישים תנועה איכותית לגבי מניעת פציעות באומנויות לחימה? תארו לכם שיש לכם רכב חדש- יפה, נוצץ, עם מערכת סטריאו משוכללת וג'אנטים ממגנזיום. אתם מניעים את הרכב ומתחילים לנסוע. אחרי כמה מאות מטרים אתם מרגישים שמשהו לא בסדר, המנוע משתעל במהירויות הגבוהות, ההגה לא מגיב, והבלמים לא עובדים. תאונה היא רק עניין של זמן.
אותו דבר קורה בגוף האדם- אם לא נתחזק את המערכות שמניעות אותנו, תאונה תהיה עניין של זמן. אם לא תחזק ונשפר את טווחי התנועה של המפרקים והשרירים שלנו, לא ירחק היום שהם יפרקו או יקרעו. אם לא נדאג לשפר את התפיסה המרחבית של הגוף שלנו (פרופריוספציה), לא נוכל לקבל פיבדק מדויק על איפה המשקל שלנו או מה מנח הרגל, ואנחנו ניפצע. אם לא נשפר שיווי משקל, קואורדינציה, ועוד הרבה מערכות אחרות שמשפיעות על תנועה איכותית, אנחנו נמצא את עצמנו אצל האורתופד, או יותר גרוע, תחת סכין המנתחים, בשחזור מפרק או חצי שנת הפסקה מפעילות, בגלל תנועה שטותית שיכולנו למנוע.
אומנויות לחימה הן משמעת ודרך חיים. הן לדעת להגן על עצמך מכל הסכנות שאפשר לחשוב עליהן. הגיעה הזמן להבין- הסכנה הכי מיידית עבור אנשים כמונו היא אי מניעת פציעות באומנויות לחימה. זה תלוי רק בנו.
נדב שושןPrimal move
אימון פונקציונאלי