אין להקל בבעיות עור ובדרכי הטיפול בהן ויש להתייחס אליהן במלוא הרצינות. אטופיק דרמטיטיס, או בשמה המוכר יותר - אסטמה של העור, היא מחלה תורשתית ואלרגנית, המתבטאת בגרד של העור שיוצר נגעים אדומים ומגרדים. המחלה שכיחה בעיקר בקרב תינוקות וילדים ופוגעת בשישית מאוכלוסיה זו בעולם. הנגעים והגרד מתפשטים בעיקר באזור הפנים – בסנטר, בלחיים ובאזור הצוואר, אך יכולים להתפשט לקפלי עור שמצויים בידיים ובברכיים. אין תרופה למחלה, אך יש מגוון דרכים בהם ניתן לטפל בה ביעילות ובקלות.
איך מטפלים?הטיפול במחלה זו הוא חשוב מאוד, כיוון שהוא משפיע על אורך חייו של הילד או התינוק בתקופות משמעותיות בתהליך גדילתו. המחלה כשלעצמה אינה מסוכנת, אך תסמיניה יכולים להפריע לשינה סדירה, לגרום לחרדה, אי שקט ועצבנות, מה שמוביל לחוסר תיאבון ובגילאים מאוחרים יותר לעיכוב בגדילה ולחרדות חברתיות. לכן, חשוב מאוד לנהוג בצורה נכונה ולדעת מהן דרכי הטיפול המרכזיים.
• הימנעות מגורמים מחמירים – המחלה אמנם תורשתית אך חשיפה לגורמי סיכון מביאה להתפרצותה, והימנעות מגורמים אלה תאפשר לה להישאר רדומה. כמו כן, המחלה היא אלרגנית ומגיבה לחומרים שונים שגורמים לאלרגיה. הגורמים הדומיננטיים מהם צריך להימנע הם מזונות מסוימים שגורמים לאלרגיה כמו חלב, סויה וביצים וכמו כן, סוגים שונים של צמחים, אבק, בשמים ובגדים לא נקיים. עוד גורם דומיננטי הוא מצב נפשי לא שקט, שמתבטא בפריחות שונות בעור ויכול לגרום לפרוץ המחלה.
• רחצה נכונה – ככל שהעור יקבל יותר לחות והיא תישמר בו, כך נגן יותר על העור, מה שיעזור לטיפול במחלה. הרגלי הרחצה הנכונים כוללים סיבון עדין ולא אגרסיבי של העור, שימוש בסבונים בעלי חומציות מתאימה, הימנעות מטמפרטורת מים גבוהה ושימור הלחות באמצעות משחות ולא מוצרי טיפוח כמו קרמים שומניים.
• תרופות והיוועצות ברופא – בגלל שלמחלה סממנים אלרגניים יש ליטול תרופות היסטמיניות - נוגדי אלרגיה באופן קבוע. במקרי בהם הגרד מתפתח לפצע, בעיקר ע"י גירוד שלעיתים הוא בלתי נמנע, ניתן לטפל באנטיביוטיקה שמכוונת ישירות לפצעים עצמם. במקרים חמורים ניתן לטפל בשיטת הפוטו-תרפיה, שהיא טיפול רפואי אשר במהלכו חושפים את העור לקרני שמש, שמשפיעות היטב על המחלה.