בדיקת הקולונוסקופיה הסיגמואידוסקופיה ושאר בדיקות הסקר שתפקידן איתור פוליפים וגידולים סרטניים במעי הגס הן אינן הבדיקות הנעימות ביותר שקיימות על פני האדמה, עם זאת הן כרוכות באי נעימות קטנה בלבד, היות שהן מבוצעות בהרדמה חלקית.
בדיקות אלו מאפשרות זיהוי של פוליפים, שהם שלב מוקדם בהיווצרות של גידולים סרטניים במעי הגס. אותם גידולים, כאשר הם נמצאים בשלב ראשוני, יכולים להיות מוסרים במהלך הבדיקה עצמה, בתהליך שאינו מורגש כלל. עם זאת, אותם גידולים כאשר הם מתפתחים, והופכים לגידול סרטני משמעותי עלולים לגרום למותו של האדם.
סרטן המעי הגס, וסרטן פי הטבעת הם סוגי סרטן שניתן להימנע מהסיכון שבהם כמעט לחלוטין באמצעות בדיקות אלו. כיצד הדבר משתקף בנתונים סטטיסטיים? כדי להבין את החשיבות של הבדיקות, ניתן לבחון מהם סיכויי ההישרדות של חולי סרטן המעי הגס וסרטן פי הטבעת לפי שלבי המחלה. חשוב לשים לב שסרטן המעי הגס אינו מתפתח ביום אחד, ומכאן שהמעבר בין השלבים מעיד על זמן רב שעבר בו הגידול לא אובחן. יתרה מכך, הבדיקות מסוגלות כאמור לאבחן את הגידולים עוד בטרם הגיעו לשלב הראשון!
נהוג לחלק את שלבי ההתפתחות של סרטן המעי הגס לארבעה שלבים – 1,2,3,4 כאשר קיימים גם שלבי משנה, אשר לא נזכיר אותם לצורך ההסבר.
במחקר זה נבדקו אנשים שאובחנו כחולים בסרטן המעי הגס או בסרטן פי הטבעת, לפי השלב בהתפתחות המחלה, ונבדק האחוז מהם שנותר בחיים חמש שנים לאחר האבחנה הראשונית.
74% מהחולים שסבלו מהשלב הראשון במחלה נותרו בחיים חמש שנים לאחר האבחנה.
50% מהחולים שסבלו מהשלב השני והשלישי במחלה נותרו בחיים חמש שנים לאחר האבחנה.
6% מהחולים שסבלו מהשלב הרביעי במחלה נותרו בחיים חמש שנים לאחר האבחנה.
חשוב לשים לב שאחוז ההישרדות מהמחלה גבוה יותר מהמוצג כאן, משום שחלק גדול מהנבדקים נפטרו מסיבות שאינן קשורות לסרטן זה.
הנתונים מוכיחים שאבחון מוקדם, כזה שיכול להעשות רק באמצעות בדיקת קולונוסקופיה ובדיקת סקר אחרות, מציל חיים.
לפיכך, אל תדחו את בדיקת הקולונוסקופיה או הסיגמואידוסקופיה . אם עברתם את גיל החמישים, או שאתם יודעים שאתם נמצאים בקבוצת סיכון גדולה במיוחד – בצעו את הבדיקה!